חילוף החורן הוא גיאופיט אנדמי לגולן ולחורן, הפורח בסתיו. פריחתו מדיפה ריח של גללים, המושך אליו זבובים וכך מתבצעת ההאבקה – פינה בטבע – סיפורים מהחי והצומח של רמת הגולן
בתמונה: אחילוף החורן, מרכז הגולן. צילום: אסף סלע
את הפינה של השבוע, תרצו אולי לקרוא דווקא בשירותים. הסיבה היא, שלפרח בתמונה, ישנה אסטרטגיה מאוד מיוחדת ומעניינת כדי למשוך מאביקים.
אבל נגיע לזה בהמשך…
אחילוף החורן הוא פרח מרתק, גם בלי קשר לאסטרטגיית משיכת המאביקים שלו. הוא גיאופיט, כלומר, צמח בעל איבר אגירה תת-קרקעי שאוגר מזון. הוא גם פורח בסתיו בפריחה היסטרנטית, ממש כמו החצב, החלמוניות וחלק ממיני הסתווניות והכרכומים – לפני לבלוב העלים. גם אצלו השחלה הנה תת-קרקעית והפירות מבצבצים מהאדמה יחד עם העלים בחורף. הפקעת שלו מתרוקנת בכל סתיו, בעונת הפריחה ופקעת חדשה מתמלאת מחדש, בחורף.
אבל חוץ מכל זה, זהו אחד הפרחים הנדירים ביותר בישראל ואף בעולם.
אחילוף החורן תואר לראשונה למדע בהר הדרוזים – החורן והתגלה בישראל באמצע שנות ה-90', באתרים ספורים בגולן. מאז, הוא נמצא בעוד מספר אתרים, אך עדיין תחום תפוצתו בגולן אינו עולה על 10 קמ"ר, במרכז הגולן. מכאן, שהוא פרח אנדמי לגולן ולחורן.
בנוסף, מכיוון שהוא מוכר רק מאתרים אלו, הוא נחשב לצמח אדום – בסכנת הכחדה. הוא צומח אך ורק באדמות בזלתיות בעומק בינוני, על שפכי בזלת מרוצפים בסלעי בזלת גדולים. בהחלט העדפות ספציפיות. אף על פי שהוא כל כך נדיר, הוא עודנו מוגדר כפגיע, ולא בסכנת הכחדה מידית, מכיוון שהאתרים שבהם הוא גדל הם שטחי מרעה מגודרים שבהם הבקר נמנע מאכילתו מכיוון שהוא רעיל, כמו רוב יתר הגיאופיטים.
אך בכל זאת, ישנן כמה סכנות העלולות לפגוע באוכלוסיית אחילוף החורן בישראל – בניית מאגרים, פריצת שבילים ועבודות עפר נוספות וירידת רכבי שטח משבילים מסומנים.
אבל לעניינו: אם תתקרבו מספיק לאחילוף החורן תגלו שהוא מדיף ריח של צואה.
הפרח המיוחד הזה מושך אליו בצורה זו זבובים. הזבוב נמשך לריח ויורד לאורך השזרה (זהו המקל הצהוב שמזדקר מהפרח) עד שהוא מגיע אל התפרחת החבויה.
בתחתית הפרח, מחכה לו מלכודת – הפריחה הזכרית שעוד לא הבשילה נמצאת למעלה, הפריחה הנקבית למטה ובאמצע – שערות זיפיות קשיחות. הזבוב יורד ויורד בחיפוש אחר מקור הריח, עד שהוא נלכד מתחת לשערות הקשיחות. בניסיון לצאת, הוא משתולל סביב צלקות הפרח ומעביר אליהן את האבקה שנדבקה עליו מבעוד מועד. לאחר יום-יומיים, הפריחה הזכרית מבשילה והאבקנים מפילים על הזבוב המסכן את האבקה שלהם. בו בזמן, נפתחת המלכודת, השערות מתכופפות מטה ומאפשרות לזבוב לצאת לחופשי. זהו, הגיע הזמן לחפש ערמת גללים אמתית. אבל לצערו של הזבוב, יש עוד פרחים בשטח וכולם מדיפים ריח של ערמת גללים. הזבוב נופל שנית בפח ונכנס לפרח נוסף אליו הוא מעביר את גרגרי האבקה שנדבקו אליו.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
הנצחת מתיישבי החורן
בעוד מתיישבי הגולן הראשונים, מושבת בני יהודה בביר א-שגום, הונצחו ונזכרו, מתיישבי החורן לא מוזכרים…
- יוסף טרומפלדור ויישוב החורן והגולן
בשבוע שבו חל י"א באדר, קרב הגבורה של טרומפלדור וחבריו בתל-חי, נשכח פועלו הרב של…
-
מפת החורן - הגולן המזרחי
מתוך ספרו של ד"ר צבי אילן ז"ל