ויכוח הוא אפקט חיובי, כל עוד הוא מנוהל בשיחה מכבדת. ויכוח למעשה הוא אי-הסכמה בין מספר צדדים (לרוב, שניים) על אודות סוגיה מסוימת
הגיעו אליי לקליניקה זוג הורים לילדים בוגרים והם מבקשים להבין איך זה שהוויכוחים לא נגמרים. אין שקט. האווירה תמיד מתוחה. בכעס, אומר האבא: "פעם זה לא היה ככה. מי העז להתווכח?"
ויכוח הוא אפקט חיובי, כל עוד הוא מנוהל בשיחה מכבדת. ויכוח למעשה הוא אי-הסכמה בין מספר צדדים (לרוב, שניים) על אודות סוגיה מסוימת. כל צד מנסה להוכיח שטענתו או דעתו היא הנכונה (ויקפדיה). מה שלא מקובל הוא שאותו ויכוח הוא אישור להרמת קול, או ביטויי אלימות. על כך עלינו לתת את הדעת.
ילדים מגיל צעיר מאוד מקבלים אישור לניהול קונפליקט עם ההורים. אכן, חשוב מאוד שילד יביע את דעתו ונכיר את עמדותיו, אך ללא ערעור על עמדותינו. החינוך שבחרנו לדבוק בו אינו גחמה של רגע. אנו בוחרים כללים וערכים בחינוך לאחר שישבנו עם עצמנו ובחנו את הרציונל שמאחורי כל כלל וחוק שבחרנו לחנך בו את ילדנו. לעתים, בשביל לעשות את החשיבה על הרציונל ועל דרך החינוך, יש צורך בליווי.
אני מאמינה גדולה ביכולת שלנו לייצר שינויים בחיים. אני יודעת שאם אני הצלחתי לייצר שינוי בחיים שלי (כמו ששיקפתי בספרי "גלגולו של חינוך"), אין סיבה שכל אחד ואחת לא יצליח. הכול הוא עניין של בניית שיטה נכונה וזה בדיוק מה שקורה בקליניקה שלי ובספרים שלי. אני מאמינה שלכל שינוי, לכל תהליך ולכל ליווי, הנחייה והדרכת הורים יש את הדרך שלהם.
דרך ותוצאה
חשוב שכל אחד מכם ידע שהוא עושה את המקסימום שהוא יכול לעשות בזמן הנתון ושימדוד את עצמו קודם כול, על פי הדרך ורק לאחר מכן, על פי התוצאה. חשוב שכל אחד ימדוד את עצמו ביחס לעצמו ולא ביחס לאחר. חשוב להבין בדיוק מהו המקום שלכם, מהו האתגר שלכם ומהי הדרך שלכם במגרש הזה.
האם יש לכם את התודעה ואת הכלים הנכונים כדי להתאמן כמה שצריך? בתדירות הנדרשת? באינטנסיביות הנדרשת? בעוצמה גבוהה? לכניסה לתהליך יש מחיר, כמו זמן וכסף. מחירים של פגיעה בשעות הפנאי שלכם, או בזמן הזוגי. ברגע שתקבלו את ההחלטה הזו, המסע שתצאו אליו יהיה מסע של שינוי.
השינוי המתבקש הוא עוצמה. חוסן. תחושה של ביטחון שמה שאתם מאמינים בו כדרך חינוך זו הדרך שתביא לתוצאה הנכונה לכם ולילדכם. "כמו פעם" – אכן, פעם החינוך היה מוגדר בכללים מאוד ברורים. הייתה מסגרת חינוך אחת. היום, כל זוג בוחר איך לחנך את ילדיו. הזוג חייב להגיע להסכמה, קודם לדיון עם הילדים. רק אז, אין ויכוחים. הנחישות והעקביות. הביטחון של ההורה שהרציונל שמאחורי קו החינוך הוא הנכון ומאפשר התמדה.
אותה נחישות והתמדה של ההורה מסירה ויכוחים שאינם ראויים לשיח בין הורים וילדים.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
שלא תשכח ימיני
אי אפשר למסגר את מאיר אריאל בשום קופסה פוליטית. אם יש דבר שהוא סלד ממנו,…
-
הפלוגה שלא צריכה אנדרטה
"טייגר", הפלוגה המבצעית גגדוד 82 של חטיבה 7, היא פלוגת הטנקים היחידה שסיימה את מלחמת…
-
החלוצים שלא הצליחו להוכיח שהם חרוצים
חברי אגודת "בית יהודה", בני צפת, היו הציונים הראשונים לעלות ולהתיישב בגולן. תמיכה, לבד מאוליפנט,…