טעות לחשוב שבימי הקיץ הלוהטים כדאי לנו לקרר את הגוף בכל דרך אפשרית. יתר קור – מזיק. טיפים לעונה החמה, מבית היוצר של הרפואה הסינית
עונת הקיץ היא עונה כל כך אהובה, יש בה שפע של פירות קיץ טעימים, בריכה, שעות אור ארוכות, המון זמן לפעילות מחוץ לבית, אווירה של חופש וטיולים. החורף הקר והמקפיא מאחורינו, אז למה דווקא עכשיו הנזלת קופצת לביקור ולא עוזבת? מדוע מתקררים בקיץ?
לרפואה הסינית יש תשובה וגם פתרון.
מלכתחילה, הרפואה הסינית היא רפואה מונעת, המתייחסת לעונות השנה כזמן שינוי והכנה לעונה הבאה. כל עונה מביאה אתה את סוגי המאכלים והטעמים הנחוצים לנו בשביל לשמור על בריאותנו.
במרפאה, יש למטפל כלים שונים לטפל בגוף שיצא מאיזון: דיקור סיני, צמחי מרפא, טווינא/ שיאצו וכלי אחד מופלא, זמין בכל בית – התזונה. הרפואה הסינית מזמינה אותנו להסתכל על התזונה מזווית קצת אחרת.
כשם שיש אקלים חיצוני, כך יש אקלים פנימי, בתוך הגוף ובתוך המזונות השונים אותם אנו אוכלים. עונת הקיץ היא עונה חמה ויבשה, המסומלת ברפואה הסינית על ידי יסוד האש. לשם איזון, הגוף שואף לקרר את עצמו. התברכנו ויש סביבנו שפע של פירות וירקות קיץ, שמבחינה אנרגטית הם מקררים את הגוף ויוצרים את האיזון הטבעי. ההזעה המרובה בקיץ היא הדרך הטבעית של הגוף לקרר את עצמו.
אמצעי קירור נוספים שאנחנו יותר נהנים מהם בקיץ: כמו מזגן ומאוורר, משקאות קרים, שלוקים ללא הפסקה, ברד, גלידות, אבטיח ומלון, המוסיפים קור גדול מאוד לתוך הגוף ומחלישים את מערכת החיסון
יחד עם זאת, יש אמצעי קירור נוספים שאנחנו יותר נהנים מהם בקיץ: כמו מזגן ומאוורר, משקאות קרים, שלוקים ללא הפסקה, ברד, גלידות, אבטיח ומלון, המוסיפים קור גדול מאוד לתוך הגוף ומחלישים את מערכת החיסון.
גם המעברים בין מקומות סגורים וממוזגים לבין החום הכבד שבחוץ מחלישים את מערכת החיסון. תוספת הקור הזו, המקררת את הגוף, עלולה לגרום לשרירי הגב והצוואר להיתפס, להתעטשויות לשיעול ,לצינון ונזלת שלא נגמרת ואפילו לפציאליס (שיתוק חצי הפנים).
כולנו סובלים מכך, אך הילדים הם הרגישים ביותר, מכיוון שמערכת העיכול שלהם חלשה יחסית והמזון הקר מחליש אותה עוד יותר, מה שגורם לגוף לייצר הרבה ליחה המתבטאת בנזלת, שיעול, דלקות אוזניים ועוד.
מה עושים ואיך נמנעים
הנה חמישה טיפים שיעזרו לכם לעבור את הקיץ בבריאות ובשמחה:
*מומלץ להפחית את השימוש במזגן (ביום ובלילה) ולפחות שלא תהיה חשיפה ישירה לרוח של מזגן ומאוורר בבית, במקום העבודה וברכב. בגן ובבית הספר, נוטים להקפיא, אז כדאי לשלוח את הילד עם חולצה ארוכה ובבית, לכוון את המזגן לטמפרטורה של 25 מעלות ושלא יהיה אוורור ישיר על הילד.
*אכלו מנות קטנות יותר, בייחוד בעונת הקיץ החמה. חשוב לאכול במידה הנכונה, לא על פי העין, אלא על פי הקיבה.
*אכלו מזונות המתאימים לקיץ. יותר ירקות ופירות, פחות ארוחות כבדות. הקיץ קשור ליסוד האש, לכן מתאים לאכול מזונות אדומים וצהובים. חפשו אותם.
*מזונות פחות מומלצים בקיץ – מזונות מחממים, כדוגמת התבלינים: כמון, קינמון, ג'ינג'ר, הל ופלפל שחור, או מזונות כמו פלפל חריף וחזרת, תבשילי קדרה ומזונות שומניים המחדירים חום לגוף.
מצד שני, לא לטעות בשל החום הכבד ולאכול מאכלים קרים מדי בכמויות גדולות (אייס קפה, משקאות קרים, גלידות, ברד, אבטיח ומלון כד'), שעלולים להחליש את מערכת העיכול, בגלל הקור העודף שייווצר בגוף.
באופן טבעי, גופנו נוטה להזעה מרובה בימי הקיץ. חשוב מאוד להקפיד על שתייה של מים, להם מומלץ להוסיף עלי נענע, זוטא לבנה, פלח לימון, או גבעול לימונית מרעננים, המשדרגים גם את טעמם הטבעי של המים
*הקפידו על שתייה – באופן טבעי, גופנו נוטה להזעה מרובה בימי הקיץ, ברוב שעות היממה, גם אם איננו מרגישים זאת. לכן, חשוב מאוד להקפיד על שתייה של מים, להם מומלץ להוסיף עלי נענע, זוטא לבנה, פלח לימון, או גבעול לימונית מרעננים, המשדרגים גם את טעמם הטבעי של המים. הצעה קטנה נוספת – השקעה בבקבוק שתייה צבעוני שימשוך את עיניכם, כאשר הוא מונח על שולחנכם, בבית או במשרד, יעזור לכם לשתות יותר. אם בכל זאת אתם אוהבים מים קרים, מומלץ למלא את הבקבוק בחציו במים קרים ובחציו במי ברז. איך תדעו ששתיתם מספיק? בדקו את צבע השתן. אם צהוב – שתו מים! אם בהיר – המשיכו כך!
התזונה הסינית היא כלי ריפוי רב–עוצמה ונגיש בכל בית, שאפשר לעבוד אתו באופן אישי לכל מטופל. לכל אדם, יש אקלים פנימי בתוך הגוף ורק על ידי תשאול, התבוננות בלשון והאזנה לדופק, יכול המטפל להתאים לכל אדם את התפריט התזונתי המתאים לו.
קיץ בריא ושמח!
אולי יעניין אותך גם:
-
הקיץ של קצרין
בעוד כל הסביבה חוגגת את החופש הגדול, במועצה המקומית קצרין שוקדים במרץ על קידום התכנית…
-
מפגעי הרעש של הקיץ בחופי הכנרת
למפגעי הרעש של הקיץ צבעים שונים: עוצמות קול באירועי שמחה בתוך היישובים שנמשכים אל תוך…
-
הקיץ שלנו, האחריות שלנו
הקיץ הזה הולך להיות שונה, כך החליט הנוער במושב כנף, החליטו וגם עשו. לקראת סוף…