תכנית אסטרטגית ארוכת–טווח בתחום הוותיקים בגולן מתגבשת בימים אלו, על בסיס סקרים ושיחות שנעשו עם הוותיקים עצמם. התכנית תבטיח כי כל אחד מתושבי הגולן שירצה להמשיך ולהתגורר כאן גם בזקנות ויוכל לעשותכן בצורה בטוחה וקלה
הגולן חוגג 55 שנות התיישבות ומקימיו הולכים ומתבגרים. בתוך כך, נוצרים צרכים ורצונות חדשים, להם מקדישה המועצה קשב רב. בכדי לבנות תכנית אסטרטגית ארוכת–שנים ואפקטיבית, שתיתן מענה לצרכים אלו, הוקם צוות היגוי, בראשות סגן ראש המועצה, גל גפני, נציגים מאגפי המועצה השונים, נציגי היישובים וכמובן, נציגי הוותיקים, במטרה לגבש תכנית אסטרטגית ארוכת–טווח בתחום הוותיקים בגולן.
הצעד הראשון שיזם צוות ההיגוי היה הפצתו של סקר בקרב ותיקי הגולן, בשיתוף אקדמי ומקצועי עם ד"ר עדי ויטמן וד"ר נועם כהן, חוקרים מ"מכון שמיר למחקר". מטרת הסקר הייתה להבין לעומק את הצרכים והרצונות של ותיקי הגולן ולאסוף מידע שיאפשר לבנות מודל שירותים להזדקנות מיטבית באזור.
ההיענות לסקר הייתה מרשימה וכללה למעלה מ-600 משיבים מכל יישובי הגולן, כאשר רובם המכריע הם בני 65 ומעלה. הסקר הקיף היבטים שונים ובהם: תשתיות, פעילויות תרבות ופנאי, בריאות, תחבורה וקהילה. בנוסף לסקר המקיף, התקיימו חמישה מפגשי שיתוף ציבור בנושא, בהם השתתפו ותיקים, בעלי תפקידים וחברים בוועדות ותיקים ביישובים השונים. שילוב המידע שהתקבל בסקר, יחד עם האמירות שעלו במפגשים, סייעו לנו רבות לאפיין את הצרכים ובהתאם לכך, את עיצוב המענים המותאמים לקהילת הוותיקים בגולן. בהמשך, ייערך סבב פגישות עם היישובים להצגת המתווים האפשריים, על מנת להבטיח כי התהליך יתבצע בשיתוף ההנהגה הקהילתית.
מהסקר ומהמפגשים, עולה כי כיום רוב הוותיקים מדווחים על עצמם כעצמאיים לגמרי, ניידים ובשיא כוחם, רובם ככולם מעוניינים להישאר גם בתקופת הזקנה ביישוב מגוריהם בגולן. המסר שחזר ועלה מכל הכיוונים הוא "הקהילה שלי היא הדיור המוגן שלי". מסר זה מותאם למגמה העולמית שבה אנשים מבקשים להישאר בתוך הקהילה גם בגיל השלישי והוא מתכתב עם השורה התחתונה של התהליך האסטרטגי הקודם שעסק בנושא הדיור בגיל השלישי בגולן.
הנושא הקהילתי זכה אף הוא להתייחסות רבה, כאשר עלו בקשות והצעות מגוונות לפעילות שוטפת לוותיקים, ברמת היישוב, או האשכול. ותיקים רבים העלו את הצורך בהנגשה נוספת של המרחב הציבורי. ברמה הפרטית, עלתה בקשה לכתובת מסודרת ובטוחה שתציע לאוכלוסיית הוותיקים שירותי תיקונים, אחזקה ועוד. נידונה האפשרות לכלול גם שירותים נוספים כמו ניקיון, כביסה, בישול, קניות וכדומה.
נושאים נוספים שעלו ודורשים פתרון קשורים בתחום הבריאות ובמיוחד בקשות להרחיב ולשפר שירותים רפואיים של הקופות לקהל הוותיקים וכן לבחון אפשרות לתחבורה ציבורית זמינה למרכזים רפואיים באזור.
המסקנה החשובה ביותר שעלתה מהסקר ומהמפגשים היא הצורך המידי להעמיד בכל יישוב אחראי/ת ותיקים. אלו יהוו הכתובת הראשית לכל בקשה, שאלה, או בעיה. בימים אלו, המועצה בונה מתווה כלכלי להעסקת רכזי תחום הוותיקים, תוך איגום משאבים ממשרדי הממשלה הרלוונטיים ואנו נמשיך ונעדכן.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
שלי יהודאין
שלי יהודאין, תושבת קצרין מזה חמש שנים, היא יוצרת סבונים ומוצרי טיפוח משמן זית וצמחי…
-
"עומס חום" - שלי שרון
"עומס חום" - שלי שרון שלי שרון היא זמרת יוצרת, קול חדש באוזן וזהו אלבום…
-
מי יציל את הצימר שלי (ואיך?)
בעלי צימרים רבים מדווחים על ירידה משמעותית בהכנסות בשנים האחרונות. איך אפשר לשפר את הביצועים…