לרובנו, כמו לילדים, שגרה מהווה יציבות, ביטחון והגנה. ידיעה ברורה מה קורה ברוב שלבי היום, בהחלט עוזר לעשות סדר בחיים. הבעיה עם יציאה מהשגרה היא החזרה אליה
איילה היזמי
שגרה זה רע? יש מי שיגיד שכן. הורים רבים נהנו מאוד מחופשת הפסח הארוכה והיו שמחים לעוד כמה ימי חופשה, נסיעות וביחד. יש לא מעט הורים שממש ממש שמחים על סיום החופשה ועל החזרה לשגרה. כמו שהורים רבים זורמים עם השינוי ושמחים על החזרה לשגרה, יש הורים וגם ילדים כמובן שהשינוי והחזרה למסגרות ממש קשים עבורם וזה מרגיש להם כמו להתחיל מחדש. ניתן לעזור ולתמוך, להוביל ולהקל.
שבועיים של חופשת פסח הם בהחלט יציאה מבורכת מהשגרה. בכלל, פסח זו חופשה המעידה על קצה השנה, על הימים הנוספים של היציאה מהשגרה, יום העצמאות, שבועות, ל"ג בעומר, ימים המעידים על החופש הגדול המתקרב ובא, על יציאה משגרה.
לרובנו, כמו לילדים, שגרה מהווה יציבות, ביטחון והגנה. ידיעה ברורה מה קורה ברוב שלבי היום, מה קורה עכשיו ומה קורה אחר כך. בהחלט עוזר לעשות סדר בחיים. כשיש יציאה מהסדר הקבוע, יש לפעמים קושי. הקושי יכול להתבטא בשעות שינה מאוד מאוחר בלילה, או שעת התעוררות מאוחרת ביום. יש כאלו בשלבי פרידה מהחיתול ופתאום, יש הרבה הרטבות לילה. זה יכול להתבטא בהתנגדויות לשינה, או בהתעוררות מספר פעמים בלילה. יהיו מי שההליכה לגן, או למעון, יהיו קשים, כמו גם הפרידה מאימא ואבא בבוקר. בתקשורת – קושי, בכי, חוסר הבנה.
כל אלו יכולים להיות רגרסיה. כמו שכבר הסברתי, רגרסיה היא הליכה אחורה למקום בטוח, נעים ומוכר, משם הילד שואב ביטחון וכוחות, כדי להמשיך לשלבי ההתפתחות הבאים, כדי לצעוד קדימה. זוהי הזדמנות להיות שם בשבילם, לתת מענה לצורך של הנוכחות שלנו ושל החיבוק והביחד. הזדמנות לראות את הילד שלי יותר.
יציאה משגרה היא חשובה והכרחית, לנו ולילדינו. זוהי הזדמנות טובה ללמד את ילדינו התנהלות, גמישות, התמודדות עם שינוי, או עם קושי. גם אם אחר כך, החזרה לשגרה היא שונה ומאתגרת, אפשר ליהנות מהחדש, מהשונה ומההזדמנות
אתגר השמש
אז מה ניתן לעשות?
קודם כול, הדרגתיות – אם בחופשה הארוכה הילדים הלכו לישון מתי שרצו ופתאום אנחנו מצפים שיירדמו בשבע בערב, הסיכוי הוא נמוך, גם מבחינת האנרגיות וגם מבחינת השעה. החלו בהדרגה להיכנס לשינה יותר ויותר מוקדם. החשיכו באופן יזום בהדרגה את הבית, הקדימו את שעת ארוחת ערב, דאגו למקלחות קצרות ולא מעוררות.
תקשורת – הכנה לקראת מה שעומד לקרות בכל שלב נתון: ילדים לא תמיד יעריכו את הזמן ומתי יקרה הדבר הבא, אבל הם מסוגלים להבין מה קורה אחרי מה. לכן, ניתן להכין אותם לקראת מה הולכים. "מתוק שלי, אחרי שנשטוף פנים ושיניים, נלך להתלבש ולאכול ואז נלך לגן". "בגן, תפגוש את הגננת, החברים והמשחקים". "מתוקי, עכשיו אני הולכת לעבודה וכשהגן יסתיים, אאסוף אותך ונלך לגן שעשועים ומשם הביתה". כך נכין לקראת הבאות, בכל פעם קצת קדימה וכך נעניק ביטחון והגנה לילדינו.
תינוק או ילד שלוקח לו המון זמן להירדם ובמקביל, קשה לו לקום בבוקר – נעשה את אתגר השמש! נעיר אותו עם הזריחה וניתן לקרני השמש הראשונות ללטף אותו. כך, במשך כשבוע. כך נאפס עייפות ונסנכרן בין השמש לשעון הביולוגי של הילד.
לבדוק האם קשה לנו החזרה לשגרה – ילדינו מרגישים אותנו היטב ולעתים, ממש מביעים את מה שעובר עלינו פנימה. אם אכן קשה לנו השינוי והמעבר, יכול להועיל לדבר על זה בקול ולהגיד לילדינו מה קשה לנו בחזרה לשגרה.
יציאה משגרה היא חשובה והכרחית, לנו ולילדינו. זוהי הזדמנות טובה ללמד את ילדינו התנהלות, גמישות, התמודדות עם שינוי, או עם קושי. גם אם אחר כך, החזרה לשגרה היא שונה ומאתגרת, אפשר ליהנות מהחדש, מהשונה ומההזדמנות. תקופה של פריחה ולבלוב.
חזל"ש נעים ואביב מרענן ושמח.