"מי גולן", אגודת המים של היישובים החקלאיים בגולן מעוניינת להקים במאגרים חוות לייצור חשמל באמצעות פאנלים סולאריים. ריאיון עם יו"ר "מי גולן", אריאל שגיא
"החזון שלנו כולל מתקנים סולאריים, בדרך כלל פאנלים צפים, על גבי מרבית מאגרי הגולן. מבחינתנו, זה win win – עוד הכנסה לאגודה וליישובים החברים בה, צמצום האידוי מהמאגרים, ניצול דואלי של השטח, מה שחוסך שטחי קרקע יקרים אחרים"
מאגרי המים כבר הפכו לחלק בלתי נפרד מהנוף הגולני, וקשה לדמיין אותו בלעדיהם, או לתאר כיצד הייתה שורדת החקלאות שלנו בלעדיהם. כעת, יש מי שפועל להוסיף למאגרים אלו ממד חדש ומסקרן – הקמת חוות לייצור חשמל באמצעות פאנלים סולאריים על שטח המאגרים.
אנרגיה ירוקה, ידידותית לאדם ולסביבה. אגודת המים "מי גולן", שותפות של 27 יישובים חקלאיים, המופקדת על ניהול מפעל המים בגולן, שוקדת על מיזם חדש זה.
שלושה מאגרים ראשונים כבר סומנו כפיילוט, אבל היוזמה שאפתנית בהרבה ומכוונת למאגרים נוספים. כחלק מהמיזם, החליטה "מי גולן" לצאת במהלך של שיתוף ציבור, במסגרתו היא מבקשת לשמוע התייחסות מהציבור הרחב למיזם המתוכנן. ישבנו עם יו"ר "מי גולן", אריאל שגיא, כדי לשמוע עוד על הנושא.
חשמל ומים? תמיד לימדו אותנו שזה לא הולך ביחד?
אריאל מחייך: "זו השאלה הראשונה שכמעט כולם שואלים. מסתבר שמדובר בטכנולוגיה שמצויה בשימוש רחב בעולם. הסיבה המרכזית שהיא לא הגיעה אלינו עד עכשיו הייתה, לא מפתיע, כסף… במשך שנים, מדובר היה בעניין יקר, אבל ירידת מחיר משמעותית בשנים האחרונות הפכה את זה למעשי. בשנים האחרונות, הותקנו יותר מ-1,000 מגה-וואט ברחבי העולם ומעריכים שזה הולך לגדול דרמטית. גם בארץ, נחנך המתקן הראשון, בשנה שעברה".
אז מה בתכנון?
"התכנון עדיין מתגבש ולכן, בין היתר, אנחנו יוצאים לציבור, לשתף אותו בחשיבה. החזון שלנו כולל מתקנים סולאריים, בדרך כלל פאנלים צפים, על גבי מרבית מאגרי הגולן. מבחינתנו, זה win win – עוד הכנסה לאגודה וליישובים החברים בה, צמצום האידוי מהמאגרים, ניצול דואלי של השטח, מה שחוסך שטחי קרקע יקרים אחרים. יש לזה המון יתרונות מבחינתנו".
ספר לנו על מהלך שיתוף הציבור
"זה חלק מהבנה שמתגבשת כאן בגולן, בלי קשר לפרויקט כזה או אחר. ככל שנשתף את הציבור הרחב בתכנון פרויקטים מוקדם יותר ובצורה ממשית יותר, נקבל תכנון יותר טוב, מכל בחינה. זה משהו שאנחנו הצענו והמועצה האזורית מברכת על כך ומעודדת. אני מאמין שכך צריך לעשות דברים כאן בגולן ולא תמיד זה היה כך, לצערי".
מה זה אומר בפועל?
"אנחנו מתכוונים לערוך כנס ב-1.7.19, שבו נציג את הנושא, נענה לשאלות, נערוך שולחנות עגולים בנושאים עיקריים וכדומה. חוץ מזה, הציבור מוזמן לשלוח אלינו התייחסות בעמוד הפייסבוק שלנו ובאתר. אנחנו בטוחים שנקבל פידבק מועיל וקונסטרוקטיבי. בסופו של דבר, גם אנחנו חלק מ'הציבור' הגולני…
"חשוב לי להבהיר, שהמהלך הזה לא מחליף תכנון מפורט לפי כל הכללים, שגם במהלכו לציבור יש זכות להביע עמדה, בכל מיני שלבים פורמליים. אבל אנחנו חושבים שלא צריך להסתפק רק במה שמחייבים הכללים ומזמינים את כל מי שרוצה לתרום לתכנון, גם את מי שחושש, או מסתייג, לבוא ולהשמיע את דעתו".
האם נתקלתם בהסתייגויות מיוחדות?
אריאל: "בסופו של דבר, מדובר במתקני תשתית. אין מה לעשות, לא כולם אוהבים את זה. אני מזכיר שגם לפני שהמאגרים הללו הוקמו, היה מי שהתנגד והיום מבינים שהם הצילו אותנו. יש מי שמוטרד מההשפעה הנופית, יש מי שחושש מהבטיחות, יש 'ירוקים' שדואגים לציפורים ולברכיות, יש מי שסתם רוצה להבין יותר איך זה עובד ואיך זה ייראה. את כולם נשמח לשמוע ולכולם נתייחס ברצינות ובענייניות.
"לנו ברור שיש לנו ביד פרויקט שנותן מענה טוב למדינה – אנרגיה ירוקה, לקהילה – פרויקט נקי, שיביא הכנסות ויוכל להתמודד עם אתגרי טבע ונוף בעזרת רעיונות טובים. נשמח לקבל עוד רעיונות מהציבור כיצד לשדרג את הפרויקט הזה".
מה לגבי היבטי בטיחות?
"כמו בכל מיזם, צריך לעשות את הדברים נכון. יש לזה תקינה ויש ניסיון ובסופו של דבר, גם למתקנים קרקעיים הייתה עלולה להיות בעיה כשיורד גשם… יש כמובן עוד היבטים. למשל, כמו מתקני חשמל אחרים, נצטרך למנוע גישה לא מאושרת, אבל זה לא דבר מיוחד למאגרים. מה שבטוח, אנחנו לא מתכוונים להתפשר בנושא הבטיחות בשום צורה".
עוד משהו לסיום?
"אנחנו בגולן תמיד היינו חלוצים, תמיד ידענו לפרוץ דרך. זה רק מתאים, שגם בתחום הזה, נוביל את השיירה. יש פה פוטנציאל אדיר למשהו שיתרום המון לאזור שלנו ואנחנו מאוד נשמח אם הציבור הרחב יביע דעתו ויעזור לנו לתכנן אותו הכי טוב שאפשר. כולכם מוזמנים להשתתף בדיון הציבורי ואני מאמין שהוא יהפוך לדוגמה גם לאופן בו יקודמו פרויקטים בעתיד".
אולי יעניין אותך גם:
-
על שגעת פורים
ביום שלישי האחרון, כשכל הילדים חזרו לגן, התחיל הבוקר בטלפונים. "נו, את מתאוששת?", "גם את…
-
על הנתינה
פורים, מלבד היותו חג של שמחה ומגילה ותחפושות, הוא גם חג של נתינה, משלוחי מנות…
-
נסיעה על הרצף
ילדי האוטיזם מסוגלים, רואים, שומעים וחשים את הסביבה. הם שונים, אך הם שווים וראויים, כמו…