שמורת הטבע אחו נוב, או בשמה הרשמי "אירוס ביצות נוב" שוכנת בדרום הגולן בין היישובים חיספין ונוב. בימים אלו פורח הנרקיס המצוי. במהלך חודש פברואר יפרח בשמורה גם אירוס הביצות. על מנת למנוע נזק לצמחים, יש ללכת בשביל שהוכשר על ידי רשות הטבע והגנים.
דרום הגולן הינו חבל ארץ שונה משאר חלקי הגולן. שכבת הבזלת בקרקע דקה, הנחלים מעטים וקצרים יותר, ומרבית השטח הינו מישורי. קרקעות דרום הגולן היו חשופות לשנים רבות של בליית הבזלת וכך נוצרו קרקעות עמוקות, מישוריות ונטולות סלעים המתאימות לגידולי שדה. שמורת הטבע, המשתרעת על פני יותר מ– 700 דונם, הנה בין השרידים האחרונים של אחו ביצתי באזור זה. נחל נוב הניזון ממשקעי חורף ומעיינות בעלי ספיקה נמוכה אשר מתייבשים בקיץ עובר בתוך השמורה ולאחר מכן נסכר ויוצר את מאגר חיתל.
מגוון בתי גידול לחים:
הייחוד בשמורה זו הינו במגוון בתי הגידול הלחים שבה ובראשם השטח הביצתי. מספר גורמים הביאו להיווצרותם: הקרקע החרסיתית המאפיינת את האזור הנה אטימה לחלחול מים, בשל השיפוע המתון המים נוטים להישאר ביחידת השטח. בנוסף, השטח עשיר במקורות מים בזכות משקעים רבים יחסית היורדים באזור וזרימה עילית המגיעה מערוציו הרדודים של נחל נוב הנוטים להצפה בעת שיטפונות. הצפת האזור במים יוצרת מגוון של בתי–גידול לחים: שטחי מים עומדים שעומקם ס”מ בודדים, גומות רדודות מלאות מים שמסביבן קטעים יבשים, שלוליות עונתיות רדודות בעומק של 20 – 30 ס"מ ושתי בריכות עמוקות שעומקן 1 – 2 מ', המלאות מים לעתים כל השנה. מגוון זה, המתקיים בשטח קטן יחסית, יוצר פני שטח בעלי צמחייה עשירה ומגוונת הפורחת במשך כל השנה.
מעגל פריחה במשך כל השנה:
בחודשי הסתיו פורחים במקום כרכומים ממינים שונים וסתוונית ירושלים, לצידם צמחי מים כמו גרגיר נחלים ועדשת מים גיבנת. בחורף פורח במלוא הדרו הנרקיס המצוי ולצידו העירית הגדולה. לקראת האביב מצטרפים לחגיגה אירוס הביצות, העריוני הצהוב ותורמוס ההרים. בחודשי הקיץ ניתן לפגוש בפריחתו של שיח אברהם מצוי, כרפס הביצות וצמחים נוספים.
"כוכבי השמורה" הם הנרקיס המצוי ואירוס הביצות. הנרקיס, הפורח בימים אלו, נפוץ באזורים רבים ברחבי הארץ אך כאן ניתן לחזות בו בריכוז צפוף במיוחד ובפריחה מרשימה הבולטת למדי בשל היעדר צמחייה גבוהה מסביב. את ריחו המשכר של הנרקיס ניתן להרגיש כבר מהכביש. אירוס הביצות הינו צמח נדיר בעל תפוצה עולמית מצומצמת המצוי על סף הכחדה. בעבר גדל האירוס גם בקרקעות כבדות ומוצפות מים בשרון ובעמק יזרעאל, אך כיום מרבית אזורים אלו יובשו והפכו לשטחי חקלאות. שמורת טבע אחו נוב, היא השמורה היחידה בארץ וכנראה שגם בעולם, בו מוגן אירוס הביצות הפורח בצהוב.
מטיילים, נהנים ומצלמים בשבילים בלבד:
פריחת הנרקיס המצוי ולאחריה אירוס הביצות מושכת אל השמורה מבקרים רבים. על מנת למנוע נזקים לתוואי השטח ולצמחים, הכשירה רשות הטבע והגנים שביל הליכה טבעתי שאורכו כקילומטר. אחו נוב היא אינה שמורה סגורה ולא מסתובבים בה פקחים באופן קבע, ולכן באין פיקוח, מטיילים רבים נוהגים לסטות מהשביל על מנת לתפוס זווית צילום או להתקרב אל כל פרח. רמיסת הצמחים, פעם אחר פעם, מקשה ואף מונעת מהצמח להתפתח ולהשלים מחזור צמיחה וכך נגרם נזק גם לשנים הבאות. השביל עובר במרבית ריכוזי הפריחה של הנרקיס והאירוס ומאפשר למטיילים חווית טיול נוחה ומהנה. אנא הקפידו להישאר בשביל זה בלבד, ונשמח שאף תאירו את עיניהם של מטיילים אחרים להוראה זו.
איך להגיע: נוסעים על כביש 98 ופונים אל כביש הגישה ליישוב חיספין. לאחר כ– 20 מטר מצד שמאל של הכביש ממוקמים החניון והכניסה אל השביל.
זה המקום להזכיר שקטיף פרחי בר מוגנים (כדוגמת הנרקיס ואירוס הביצות) הינו אסור בכל שטחי הארץ. בתוך שמורת טבע אין לקטוף ואין לאסוף צמחים מוגנים וגם כאלה שאינם.
במידה ונתקלתם באירוע חריג נשמח לקבל דיווח במוקד רשות הטבע והגנים בטלפון 3669*צילום: נתן ביסונוביץ