אין דין מג"ח, כדין שוט–קל, יודע כל שריונר. לכן, היה כל כך חשוב למקם דווקא צנטוריון (שוט–קל), באנדרטה של "כוח נתי", הצופה פני קוניטרה
כבר שש שנים, עומדת אנדרטת "כוח נתי" ברמפה הצופה אל העיר קוניטרה. האנדרטה נמצאת בתהליך מתמיד של פיתוח ובאופן הדרגתי, תופסת מקום של כבוד בין נקודות הביקור של המטיילים בגולן. אבל גם המבקרים המתמידים במקום לא יכלו להבחין בהתרחשות הסמויה שמאחורי המראה השלו של המקום.
עכשיו, כבר ניתן לגלות: האנדרטה הוקמה בנקודה שבה כבר ניצב צריח של טנק וסביבו התחולל כל תהליך הפיתוח. הבעיה: הצריח היה של טנק מג"ח (פטון) ולא של טנק צנטוריון (שוט קל), שהיה כלי המלחמה בו עשה "כוח נתי" שימוש במלחמה. מי שבקי במורשת של חיל השריון, יודע שמלחמת עולם התנהלה בין אנשי המג"ח לאנשי ה"שוט" באשר לאיזה טנק עדיף, כך שהצבת מג"ח באנדרטה ללוחמי השוט הייתה ברמה של "הצבת צלם בהיכל".
לוחמי "כוח נתי" הפעילו לחץ ובמהלך שנמשך שנתיים פנו לכל גורם אפשרי בצה"ל על מנת לקבל את הטנק הנכסף. ברחבי הגולן, פזורים טנקים רבים, אבל כשמגיע שלב האישורים, פתאום מסתבר שהמדובר בציוד לחימה (צל"מ) לכל דבר והתהליכים נעשים מורכבים עוד יותר.
בסופו של דבר, אושר המהלך ונמצא טנק מתאים ליד בריכת הג'וחאדר, שייחודו הוא בכך שבאופן מופלא, מערכות הצידוד המכני שלו עדיין כשירות לפעולה. ב-28.7.22, לאחר הכשרת השטח באתר, התייצבו בו שני מנופים וטריילר של "מנופי אזולאי" והחלו במלאכת העמסת הטנק. גם פעולה זאת התבררה כלא פשוטה ורק בזכות מקצוענות, נחישות והתמדה של המנופאים הגיע הטנק לאנדרטה והוצב במקומו.
עתה, נותר רק לשפץ את הטנק, להתאים אותו לכניסת מבקרים ולהמשיך בפיתוח האתר כולו. כל זאת, על מנת שציבור המטיילים בגולן ייחשף לסיפורו המופלא של "כוח נתי".
נזכיר בקצרה גם לקוראים דף זה, ש"כוח נתי" היה גדוד שריון מאולתר, שהוקם תוך כדי מלחמת יום הכיפורים. הגדוד התבסס על לוחמים שחזרו לארץ מחו"ל, על חיילי ישיבות ההסדר, על לוחמים לא משובצים ועל מתנדבים רבים. מפקד הכוח היה נתי גולן, קצין שריון מהולל, בעל עיטור הגבורה על חלקו בקרבות לכיבוש הגולן, במלחמת ששת הימים.
נתי ארגן את הכוח במהירות ועלה אתו לגולן. ביום שישי, 12.10.73, הוביל "כוח נתי" את ההבקעה בתוך המובלעת ונקלע למארב טנקים סורי, ליד כפר נסג'. 18 מלוחמי הכוח נהרגו בקרב זה. למרות המכה הקשה, התארגן הכוח מחדש תחת פיקודו של הסמג"ד והמשיך בלחימה עד להפסקת האש. במהלך הקרבות, נפלו 22 לוחמים מקרב הכוח.
מפגש שנתי לזכרם של הנופלים יתקיים באתר, ב-20.10.22 והציבור מוזמן.