תזונה בריאה, טעימה ואיכותית ובאהבה גדולה- פורום מבשלות רמת הגולן לתזונה בריאה בפעוטונים ובגנים "טעים לנו" – סיכום פעילות שנת תשע"ז וצפי לשנה הקרובה
בשנת תשע"ז, הוקם פורום מבשלות הגיל הרך, במועצה האזורית גולן, בהנחייתה של אורטל רובינוביץ, דיאטנית קלינית, תושבת כנף ומקדמת הבריאות במערכת החינוך במועצה האזורית גולן. הפורום ניפגש אחת לחודשיים, על מנת ללמוד ולהשתלם בנושאי תזונה בריאה וטעימה.
אורטל רובינוביץ : "את הפורום, יזמנו מנהלת יחידת הבריאות של המועצה האזורית גולן, מיכל נאור, מנהלת המערך פדגוגי של המעונות, ד"ר אילנה שכטמן ואנוכי. בפורום השתתפו מבשלות לגיל הרך מכל הפעוטונים והגנים מיישובי הגולן. מטרתו היא ליצור מערך של תזונה איכותית לילדי הגיל הרך בפעוטונים ובגנים וליצור מערך תזונתי איכותי, העומד בסטנדרטים מהגבוהים בארץ. פרויקט זה הנו ייחודי לגולן, בתקווה שיהווה מודל לכל הארץ.
"מהנתונים המדאיגים בארץ, עולה כי אחד מתוך שלושה ילדים בכיתה ז' סובל מעודף משקל, אחד מתוך שלושה תינוקות שנולדים היום יחלה בסכרת עד שיגיע לגיל 40 ושישראל ממוקמת במקום הראשון והלא-מכובד בפעילות פאסיבית לילדים – מעל 5 שעות בממוצע ביום!. לאור כל אלה, אנו מחוייבים לקחת אחריות ולהתחיל את השינוי עוד בגיל הרך, 0-6, בידיעה שזהו חלון ההזדמנויות המשמעותי ביותר עבור הילדים.
"יש לקחת בחשבון שילד בגיל הרך מקבל כ-70% מתזונתו במסגרת החינוכית: ארוחת בוקר, ארוחת צהרייים וארוחת 'מנחה'. הסטנדרטים החדשים של משרד החינוך מחייבים תפריט דו-שבועי, מגוון ביותר, כלומר 10 מנות שונות של ארוחת צהריים – אתגר גדול בפני עצמו, שכן ברוב הפעוטונים והגנים התקיים בתשע"ו תפריט חד-שבועי.
הוכנו תפריטים על פי הנוהל וכידוע, על מנת להתרגל ולאהוב טעמים חדשים צריך זמן. בפועל, היה קושי גדול של הצוותים החינוכיים להטמיע את השינוי ולגרום לילדים לאהוב אוכל חדש, שהם לא מורגלים אליו".
אורטל רובינוביץ: "מהנתונים המדאיגים בארץ, עולה כי אחד מתוך שלושה ילדים בכיתה ז' סובל מעודף משקל ואחד מתוך שלושה תינוקות שנולדים היום יחלה. לאור כל אלה, אנו מחוייבים לקחת אחריות ולהתחיל את השינוי עוד בגיל הרך"
דוגמה לשינוי, מהמטבח של ענבל, ממבוא חמה:
ירק קר: כרוב ברוטב פסטו, פחממה: קינואה, חלבון: שעועית לבנה ברוטב עגבניות.
ירק חם: גזר מאודה.
רובינוביץ: "במחצית השנה הראשונה של הפורום, שמענו את הקולות 'הילדים לא אוהבים חלק מהתפריט החדש'. לאט לאט, עם ההבנה שילדים אוהבים אוכל שהם רגילים אליו וכי יש לחשוף ילד לפחות 17 פעם עד שהוא מתרגל, השינוי התרחש לנגד עינינו.
יותר ויותר מבשלות סיפרו כי בהתמדה ובתיווך נכון של המבשלת והצוות החינוכי, רובם של הילדים אוכל הכול. במסגרת חינוכית, קל יותר לחשוף ילד לאוכל חדש, מאשר בבית משפחתו.
"המטרות הנוספות של הפורום היו ללמד הכנה של מגוון מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה, באופן פשוט וקל, שכן על המבשלות מוטל ברוב המקרים עומס רב וזמן מועט לכל המטלות.
"כמו כן, המבשלות למדו שימוש בתבלינים ועשבי תיבול עשירים בנוגדי חמצון, העוזרים להפחית שימוש במלח למינימום האפשרי וכמובן, הפסקת שימוש במרק עוף ורטבים מוכנים.
"בנוסף, הדגשנו את חשיבות הוספת סיבים תזונתיים לתפריט, הוספת קטניות, אפילו מונבטות, בחירה נבונה של מוצרי מזון למטבח בדגש על הבחנה בין מזון מעובד לשימוש בחומרי גלם בסיסיים, שימוש בכלים בעלי תקן מתאים לטמפרטורות השונות, צורות איחסון נכון, הפחתת שימוש בפלסטיק ואלומיניום ועוד".
אוכל חם שמוגש בכלים מנירוסטה, (לא בפלסטיק!), מהמטבח של לילי, בנטור.
בעגלת האוכל: אורז מלא עגול, עם מעט כורכום, שעועית ירוקה, עם גזר ותירס, סלט כרוב, עם בצל סגול וסלרי ורצועות חזה עוף.
רובינוביץ: "הקמת הפורום מאפשרת למבשלות להתייעץ, לשתף , ללמוד ולתמוך האחת בשנייה. יש לציין כי יש לנו בגולן מבשלות מדהימות, משקיעות ומסורות הרוצות להעניק לילדים תזונה בריאה, טעימה ואיכותית באהבה גדולה".
רובינוביץ: "במפגש האחרון, השנה הכנו יחד מגוון מזונות והמצאנו מתכונים חדשים.
בתמונה: יהודית, מבני יהודה, עם סלט סלק וקינואה, שהכינה יחד עם עופרה, מנוב ואילנה, מנאות גולן.
"גם השנה נמשיך בהשתלמויות וכבר אחרי החגים, יתכנס פורום המבשלות ללמידה מחודשת.
"שנה בריאה לכולם!".