הרפואה הסינית ממשילה את הגוף לממלכה. הטיפול בא לשפר את תפקוד הממלכה – הן הגוף והן הנפש. הלב, מרכז הממלכה, הוא "הקיסר"
אנשים רבים מכירים את הרפואה הסינית כדרך יעילה לטפל במגוון בעיות פיזיולוגיות שונות ובעיקר כאבי גב וכאבים אורטופדיים שונים. בשנים האחרונות, נערכים מחקרים רבים על הטיפול בדיקור סיני להקלה על כאב. ישנם מחקרים רבים אודות השפעתה המיטיבה של הרפואה הסינית על טיפולי פוריות, הפרעות עיכול וכן טיפול בסוכרת ויתר לחץ דם, אבל לא כולם מודעים ליכולת העצומה של הרפואה הסינית להשפיע על מצב הרוח.
הרפואה הסינית איננה מפרידה בין גוף ונפש. לכל איבר ישנם תפקידים פיזיולוגיים ותפקידים רגשיים. כאשר האיבר פגוע, כל התפקודים שלו נפגעים, הן הפיזיולוגיים והן הרגשיים. צער, למשל, הוא הרגש של הריאות ולכן כשחווים צער, יש מועקה בחזה ואף קושי לנשום. פחד הוא הרגש של הכליות ומכאן המושג "משתין מפחד" – זוהי דוגמה לכך שהתפקוד הפיזיולוגי של הכליות נפגע כתוצאה ממצב רגשי. הרגש של הלב הוא שמחה וכשאנרגיית הלב יוצאת מאיזון – חוסר שמחה.
הגוף כממלכה
ברפואה המערבית, הלב נחשב לאחד האיברים הראשיים בגוף. כאשר הלב איננו תקין, כל האיברים ניזוקים וברור שאם הלב איננו פועל, לא ניתן לחיות. אפשר לחיות עם כליה אחת, אפשר לחיות ללא כיס מרה, או טחול, אך לא ניתן לחיות בלי לב… אחת האסכולות ברפואה הסינית ממשילה את הגוף לממלכה וכמו שבממלכה ישנם בעלי תפקידים, כך האיברים בגוף. היות שגם הרפואה הסינית רואה את הלב כאיבר עיקרי וחשוב, הלב מכונה "הקיסר".
תפקידי הלב
לפי הרפואה הסינית, תפקידיו הפיזיולוגיים של הלב קרובים מאוד לאלו שברפואה המערבית. גם ברפואה הסינית, הלב קשור לדם ולכלי הדם, אך יש לו תפקידים נוספים כגון הזעה – הזעה עודפת היא סימן שהלב צריך להתחזק ושיש חולשה באנרגיית הלב בגוף. הרבה פעמים, התקפי חרדה מלווים בזיעה, בשל הקשר הזה. גם הדיבור קשור לאנרגיית הלב. האופן בו אדם מתבטא יכול לספר רבות על מצבו הרגשי. גמגום, או הפסקת דיבור לעתים קורים כתוצאה מטראומה רגשית. הביטויים "נשבר לי הלב", "כאב לב" וכד' גם הם משקפים איך מצב רגשי משפיע על הלב, הרי אף אחד לא מתכוון שהלב באמת נשבר…
ברפואה הסינית, הלב אחראי על המצב הנפשי והמנטלי של האדם. מצב הרוח שלנו – עצבות, או חוסר שמחה, הם ביטוי של חוסר באנרגיית הלב. הסינים מתארים את הלב כמשכן הנפש והמקום ממנו נובעת השמחה. אחת מנקודות הדיקור שעל ערוץ הלב מכונה "נקודת השמחה", שכן היא מגבירה תחושת שמחה אצל האדם. כאשר הלב נמצא באיזון, אנו חווים שמחת חיים, אהבה וקשר טוב עם הסביבה. כאשר הלב יוצא מאיזון, האדם עשוי לחוות דכדוך, חרדות ורצון בהסתגרות.
גוף-נפש
ישנן מחלות רבות בהן הבעיה היא פיזיולוגית, אך גם המצב הרגשי של המטופל משפיע ומושפע. מחלות אוטואימוניות, פיברומיאלגיה ואחרות הן דוגמאות לדינמיקה שבין הגוף והנפש. מחלות רבות מתפרצות כאשר האדם נמצא במצב רגשי לא יציב והתקופה הזו היא דוגמה מובהקת לכך – מחלות רבות החלו להתפרץ כתוצאה מהסטרס העצום שאנו שרויים בו, כבר למעלה מחודש.
הרפואה הסינית היא רפואה שלמה, רפואה הוליסטית. מקור המילה הוליסטית, מהמילה הלועזית WHOLE – שלם, בא להדגיש את העובדה שהאדם השלם הוא גוף ונפש, אשר יש ביניהם קשר בלתי ניתן להפרדה.
הטיפול ברפואה הסינית בא לשפר את תפקוד הממלכה – הן הגוף והן הנפש ובכך להביא לתפקוד טוב יותר של המערכות הן מבחינה פיזיולוגית והן מבחינה רגשית.
חשוב לציין שכבודם של הפסיכולוגיה והפסיכותרפיה במקומם מונח, אך ניתן להרחיב את הטיפול במצבים רגשיים בכלי נוסף- הרפואה הסינית.
הרבה בריאות, קרן
אולי יעניין אותך גם:
-
אקורד הסיום של סמי בר לב
בערב חג הסוכות נצצו לראשונה האורות בקומות המסחר המחודשות של מרכז "איתן" בקצרין שנחנך מחדש.…
-
שירי לב
שירי לב הגיעה לחד נס לאחר שנים רבות בת"א, והקימה עסק המסייע לבעלי עסקים לקדם…
-
מכתב תודה לסמי בר לב
סיפורה של אם חד-הורית צעירה עם שני ילדים קטנים שעלתה לארץ וחלומה הגדול - ללמוד.…