חלב הפרה ומוצריו הם מזון עשיר ומחזק צ'י. כדרכם של מזונות מחזקי צ'י רבים, עודף ממנו עלול להפוך לליחה במקום לצ'י, בעיקר אצל אנשים עם טחול חלש
הרפואה הסינית רואה בחלב ומוצריו מזון עשיר מחזק צ'י – אנרגיה. כדרכם של מזונות מחזקי צ'י רבים, עודף ממנו עלול להפוך לליחה במקום לצ'י, בעיקר אצל אנשים עם טחול חלש. כמטפלת ברפואה סינית, שרואה ומטפלת בילדים הסובלים מבעיות עור מהפרעות נשימה, מערכת עיכול, דלקות אוזניים, חשוב לי לעשות סדר בנושא ואולי לנפץ כמה מיתוסים על הדרך.
בשנים האחרונות, השתרשה גישה הרואה בחלב מזון מעורר ליחה. עקרונית, הדבר נכון רק לאנשים מסוימים. הגישה הנטורופטית תוקפת את השימוש בחלב ומייחסת לו מחלות בדרכי נשימה, אסתמה, מחלות עור ועוד. הרפואה הסינית לא רואה את החלב ומוצריו כדבר שלילי. זהו מזון שניתן לצרוך אותו, לא בהגזמה ובהתאם לצרכי האדם.
בשבילו זה סוכרים–ריקים–וחומרים–משמרים ובשבילך חלב
למוצרי חלב, אין ערך תזונתי גבוה מבחינת סידן, חלבונים ומינרלים. בחודשי החיים הראשונים, מערכת העיכול של התינוק אינה בשלה דיה בכדי לעכל את רוב המזונות. חסרים בה אנזימי עיכול וחומצות קיבה ולכן לתינוקות יש נטייה לייצר ליחה מרוב המאכלים.
הליחה תתבטא כהפרשת רוק מוגברת, נזלת, ליחה בדרכי הנשימה, נשימה מחרחרת ודלקות אוזניים. קושי בעיכול יתבטא בעצירות, שלשולים, גזים וכאבי הבטן.
חוסר הבשלות של מערכת העיכול אצל התינוק מאפשר את הספיגה המיטבית של מרכיבי חלב–האם מבלי להרוס אותם בדרך. מערכת העיכול של התינוק בנויה לספיגת חלב–אם ולא חלב פרה, שהרכבו מתאים לעגל ששוקל 40 ק"ג
חוסר הבשלות של מערכת העיכול אצל התינוק מאפשר את הספיגה המיטבית של מרכיבי חלב–האם מבלי להרוס אותם בדרך. חשוב שנבין כי מערכת העיכול של התינוק בנויה לספיגת חלב–אם ולא חלב פרה, שהרכב השומנים, החלבונים ומינרלים בו שונה והוא מתאים לעגל ששוקל 40 ק"ג.
החלב עובר תהליך פיסטור, שאמור להשמיד חיידקים שיש בו ובנוסף, גורם לפירוק רוב החלבונים והאנזימים הטובים שהיו בחלב. חלב הפרה עלול לגרום לדימום של מערכת העיכול כתוצאה מהחלבונים שנמצאים בו והוא הגורם מספר אחת לחסר ברזל ולאנמיה בתינוקות. ריבוי זרחן ומיעוט מגנזים בהרכב החלב מפריעים לספיגת הסידן.
החלבונים שבחלב גורמים לדלקות שיוצרות תהליך של בריחת סידן מהעצם –אוסטואופרוזיס. בריחת סידן היא בעיה של העולם המערבי שצורך מוצרי חלב, תופעה שאינה נצפית במזרח, או אפריקה.
חשוב לדעת שכמות הסידן הנמצאת במוצרי חלב דלי השומן, (0%, 5%, 9%) אינה זמינה לגוף. רק בגבינות השמנות, 34%- 30% ויותר, הסידן זמין יותר, אך אז מתעוררת בעיית הכולסטרול.
עודף המלחים והמינרלים שבחלב גורם לנזק לכליות וגם מפריע לספיגת הסידן.
עודף החלבון מן החי שנספג על ידי מערכת העיכול של התינוק, מבלי לפרקו, גורם למערכת החיסון לתגובה מוגברת המתבטאת באסתמה, אלרגיות, דלקות במערכת העיכול ולסוכרת נעורים.
מקור אחר לסידן
חלב הנו מקור לסידן לכל המשפחה – אם נוריד את מוצרי החלב, מהיכן נשלים לגוף את הסידן? סידן רב יש בירקות כמו ברוקולי, פטרוזיליה וכרוב, בטחינה, סרדינים, אגוזים ושקדים, ממרח שקדיה – מתאים לילדים מעל שנה. בקינואה, יש פי שלושה סידן זמין לגוף מאשר במוצרי חלב.
ומה אומר הרמב"ם? את הגבינה והחלב הוא מכנה מאכלים רעים וממליץ שלא לאכול מהם הרבה ולא בכל יום. הוא גם ממליץ להתרחק מהגבינות היבשות והמלוחות.
כדאי לדעת: הטחול הוא איבר של מערכת העיכול. מערכת העיכול אצל ילדים ותינוקות אינה בשלה ולכן הוא חלש. טחול חלש נפוץ גם בקרב מבוגרים.
רק בריאות ושמחה
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
רפואה איתנה
לקצין הרפואה של חטיבת גולני, סרן גלעד שפיגל, אחריות רבה על הכתפיים. דבר זה…
-
פרחי רפואה
"תכנית 'פרחי רפואה' בפקולטה לרפואה על שם עזריאלי, של אוניברסיטת בר אילן, תוציא את דור…
-
רפואה עם ערכים
הרופא שעזב קליניקה יוקרתית במרכז הארץ כדי להביא רפואה איכותית לצפון. פרופ' ירון דגן: "לטעמי,…