מי בכלל צריך את ה-AI הזה?

האם מחשב יכול להיות אמן? רובוט בשם "Botto" הצליח לגרוף מאות אלפי דולרים במכירה פומבית. בואו להבין איך הוא עשה את זה ולמה אנשים מוכנים לשלם כל כך הרבה על "ציורים של רובוט"

לפני עשרים שנה, אם הייתם שואלים מישהו אם מחשב יכול ליצור אמנות, הוא כנראה היה צוחק ואומר "בשום אופן לא!". אבל היום, אנחנו עדים לדבר מדהים – רובוט בשם "Botto", שמצליח למכור יצירות אמנות במאות אלפי דולרים! כן, קראתם נכון – מחשב יוצר אמנות ועוד כזו שאנשים מוכנים לשלם עליה סכומים גבוהים במיוחד.

הסיפור המדהים של "Botto" מתחיל בשנת 2021. קבוצת אנשים חכמים במיוחד, ובראשם האמן הגרמני מריו קלינגמן, חשבו – למה שלא ניצור רובוט שמצייר לבד? ולא רק שהוא מצייר לבד, אלא שהוא גם יודע "להבין" אמנות, להמציא רעיונות ולהוציא אותם לפועל בלי שאף אחד יגיד לו מה לעשות. עם הזמן "Botto" התחיל ליצור מאות יצירות אמנות דיגיטליות ובמכירה האחרונה בבית המכירות היוקרתי "סות'ביס", הוא הצליח למכור יצירות בסכום של 351,600 דולר! מאז שהוא החל את הקריירה שלו, כבר נמכרו עבודות שלו ביותר מארבעה מיליון דולר. כן, זה הרובוט שלא נח לרגע.

אז איך כל העסק הזה עובד?

"Botto" לא פועל לבד לגמרי; יש קהילה שלמה שמלווה אותו. מדובר בכ-15,000 אנשים מרחבי העולם, שנקראים "BottoDao" והם בעצם חברי קהילה שמצביעים בכל שבוע על היצירות שהרובוט יצר, ומחליטים איזו מהן תהפוך לאסימון דיגיטלי מיוחד שנקרא "NFT". מדובר בטכנולוגיה חדשה יחסית, שבה יצירות אמנות הופכות לפריט דיגיטלי מיוחד וייחודי, כך שהרוכש יכול להחזיק בעותק מקורי של היצירה, ממש כמו יצירת אמנות פיזית נדירה, רק שהיא נמצאת במחשב.

מה זה NFT

"NFT" הם ראשי תיבות של "אסימון בלתי ניתן להחלפה (באנגלית: Non-Fungible Token). נשמע מסובך, נכון? אבל זה בעצם אומר שמדובר בקובץ ייחודי שנשמר בטכנולוגיית בלוקצ'יין, מה שמבטיח שהקובץ לא ניתן לשכפול ושהרוכש הוא בעל העותק היחיד של היצירה. אפשר לדמיין את זה כמו עותק ראשון ונדיר של ספר – יש רק אחד כזה, והוא ייחודי. העובדה שהקובץ מאובטח בבלוקצ'יין מאפשרת לקונים להרגיש שהעותק שלהם הוא "הדבר האמתי".

למה אנשים קונים אמנות דיגיטלית? כדי להבין למה אנשים מוכנים לשלם כל כך הרבה על יצירה של רובוט, כדאי להבין קצת על שוק האמנות הדיגיטלית. מצד אחד, אנשים רואים בזה דרך לתמוך ביצירה דיגיטלית, שהיא תחום יחסית חדש ומעניין. מצד שני, כל העניין הזה הפך לאמצעי השקעה חדש, ממש כמו קניית יצירה ייחודית. יש מי שמאמינים שבעתיד, האמנות הדיגיטלית תהפוך לנחשקת עוד יותר והערך שלה יעלה ככל שהביקוש יגבר.

במקרה של ,"Botto" מדובר ברובוט מיוחד, שכל הזמן משתנה ומשדרג את עצמו, ועובר "שלבים" באמנות שלו, ממש כמו אמן אנושי. עד היום, הוא עבר שלושה שלבים: Genesis, Interstice ו-Temporal Echoes . כל שלב מאופיין בסגנון שונה, מה שמאפשר לקהל לעקוב אחרי ההתפתחות של היצירות שלו וליהנות מגיוון בסגנון ובצבעים. במכירה האחרונה ב"סות'ביס", נמכרו שש יצירות מתוך הסדרה הנוכחית של "Botto" ואנשים לא הפסיקו להתפעל מהיצירתיות והמקוריות שבהן.

התלהבות לצד חשש

מנהל התערוכה, סיימון האדסון, טוען כי התערוכה של "Botto" היא "אחד הסימנים הראשונים לכך שבעתיד, מחשבים יהפכו לחלק בלתי נפרד מעולם האמנות". הוא סבור שאנחנו נמצאים רק בתחילת הדרך וכי בשנים הבאות נראה עוד רובוטים-אמנים שייצרו יצירות לצד בני האדם, אולי בשיתוף פעולה ואולי אפילו יתחרו בהם.

לדברי ראש מחלקת האמנות הדיגיטלית ב"סות'ביס", מיכאל בוהנה, המקרה של "Botto" מראה כיצד אפשר לשלב בין היצירתיות של קהילה שלמה (כלומר, האנשים שמצביעים עבור היצירות האהובות) לבין היכולות הטכניות של רובוט. המודל הזה מערער את ההבנה המסורתית של "מיהו אמן" ו"מהי יצירה" ופותח דלת לעולם חדש שבו חיבור בין בני אדם למכונות יכול להניב אמנות מדהימה.

כמו בכל חידוש, גם כאן יש מי שמתלהבים ויש מי שחוששים. יש אנשים שמאמינים שבעתיד אמנים אנושיים ימשיכו להוות את עיקר עולם האמנות, ושאולי יצירות של רובוטים יהיו רק "גימיק". אך אחרים סבורים שזו רק ההתחלה של עידן חדש, שבו הרובוטים לא רק יהפכו לעוזרי יצירה, אלא גם יצליחו להמציא סגנונות חדשים שלא נוכל בכלל לדמיין.

בסופו של דבר, אולי העתיד הזה לא כל כך רחוק. עולם האמנות כבר ראה תקופות של שינויים ותהפוכות, החל מהמצאת הצילום ועד לתקופה המודרנית. אולי גם הדור שלנו יזכה לראות "רנסנס דיגיטלי", שבו מחשבים ורובוטים יהיו חלק בלתי נפרד מהיצירה האמנותית. כי, בינינו, אם כבר מחשב יכול ליצור ציור, אולי יום אחד גם הוא יצליח לכתוב לנו שירים…

אז בפעם הבאה שאתם רואים ציור יפה, תשאלו את עצמכם – האם זה אמן אנושי, או אולי "Botto" הסודי?

SU
MO
TU
WE
TH
FR
SA
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
אירועים שיתקיימו ב 1st ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 2nd ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 3rd ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 4th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 5th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 6th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 7th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 8th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 9th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 10th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 11th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 12th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 13th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 14th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 15th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 16th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 17th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 18th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 19th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 20th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 21st ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 22nd ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 23rd ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 24th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 25th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 26th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 27th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 28th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 29th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 30th ינואר
No Events
אירועים שיתקיימו ב 31st ינואר
No Events









מחשבות ודעות

גשר צמח *9924 צ׳יטו טיגו 8 פרו המותג הסיני הגיע לצפון

תפריט נגישות

× היי איך נוכל לעזור לך?