בתום שנים של מאמץ איסוף וכתיבה, יצא לאור ספר נוב. מהדורה מהודרת בת 350 עמוד, הסוקרת את תולדות היישוב, מסיפורי הראשונים ועד ימינו אלה, כשחלק מהם מנדנדים נינים על ברכיהם. היסטוריה של יישוב בגולן
עלית איתם
"זכור ימות עולם בינו שנות דור ודור, שאל אביך ויגדך זקניך ויאמרו לך" (דברים ל"ב, ו')
כשהגיע מושב נוב לגיל המופלג 40, החלו ההרהורים. מי יספר את הסיפור המופלא של שיבה ובניה, גאולת הקרקע ויצירת קהילה חיה ופועמת? האם די בעצם הקיום היום-יומי הצומח קדימה על כל פרטיו היפים יותר ופחות, ומייגעים לעתים, ומורכבים מעצם היותם פרטי מציאות? האם לא נכון שדרך חיי העם שלנו שזורה באמירה, במחשבה, בספר? והם הם היוצרים רצף הורשה וציפייה להמשכיות, והעצמה מעצם ידיעת הסיפור, מהחיבור הנוצר מההכרה והדעת?
החלטנו לכתוב את הסיפור שלנו. כרגיל, מישהו צריך להיות ההוגה ומישהו צריך להיות המשוגע-לדבר, הנושא את נטל פרטי ההוצאה לפועל. היה לנו אחד כזה. היום אנחנו כבר סופרים 44 שנים להיותנו וזכינו שחברנו אלי בר חי, העקשן והמתמיד, הביא לדפוס את היצירה המוגמרת. ספר נוב.
ספר נוב יצא בהידור רב. 350 עמודים עטורי תמונות בדפוס יפהפה. כל הספר הוא מעשה ידי חברי נוב, מהאיסוף והעריכה, עבור בעריכה הלשונית ועד הצילום והכתיבה.
חלקו הראשון של הספר מחזיק 152 עמודים, הכוללים את סיפורנו על כל היבטיו: זיכרונות ראשונים, תורה ומעשים טובים, עבודה, שורשים. אחרי סיפורי הראשונים, כולל העמידה במלחמת יום כפור וההתשה שאחריה, באה סקירה מרגשת על מקומו של בית הכנסת ביישוב, תהליך בניית הבניין המרכזי המקסים ותכניו, אירועים קבועים ומיוחדים סביב מקדש-המעט שלנו, קליטת משפחות העולים מרוסיה וחיבורם לארץ ולשפה ולתורה, מוסדות החינוך השונים בנוב, כולל האברכים שהיה גרעין מרכז הכובד בראשית היישוב, (והלוואי שהיה מתחדש…), מפעלי החסד שאנשי נוב מתמידים שנים רבות בהפעלתם והמאבק הציבורי על עצם קיומנו שנערך בשנים הקשות הארוכות ("המאבק על הגולן"), שאנשינו עסקו בהובלת חלקים רבים בו, בעצמאות ובהשתלבות במרחב גם יחד.
פרק העבודה כולל את כל ענפי החקלאות בנוב, אז ועתה, ומנסה לשמר את קווי היסוד שעליהם הושתתה נוב מלכתחילה – קשר לאדמת הארץ, מתוך אידאל גבוה והגשמת המחויבות האישית והמשפחתית למשק הפרטי שאינו שיתופי.
גם פרק השורשים, הקושר אותנו למקורות חיינו ההיסטוריים והארכיאולוגיים והסביבתיים: חי וצומח, נכתב כולו על ידי מיטב אנשינו החוקרים ומחוברים לסביבה, בעבר ובהווה.
חלקו השני של ספר נוב הוא דפים דפים של סקירת המשפחות בנוב, מעודכן עד לפני שנה-שנתיים. כל משפחה כתבה על עצמה לפי בחירתה. פסיפס מרהיב של אנשים טובים, דורות שונים, עיסוקים שונים, הרבה "גדל בנוב", "נולדה בנוב" והמון המון ילדים ונכדים ונינים גם…
ספר נוב מזכיר גם את מי שכבר איננו אתנו וגם זה סימן בריא ליישוב חי, כמו שאמרו חז"ל: אם רצית לראות יישוב יושב על אדמתו, בדוק אם יש בית קברות במורד. או משהו דומה…
ספר נוב הוא יצירה מקסימה. כדאי לכל יישובי הגולן לערוך אחד כמותו. למען ילדינו. למען נכדינו.
מי שמספר את ההיסטוריה הוא שקובע מה האמת ההיסטורית. ואידך זיל גמור.