בתחילת מלחמת יוה"כ, נוכח כוחות סוריים עצומים, נסוגו כמעט כל כוחות צה"ל שנותרו בדרום הגולן.
על גבי 15 טנקים נתלו עשרות לוחמים, מכ-10 יחידות שונות, שעשו דרכם מערבה במה שכונה לימים "שיירת הרפאים". בי"ס שדה "קשת יהונתן" יזם השבוע את "שיירת המנצחים", הלוחמים ובני משפחותיהם, חוזרים לשדות הקרב והפעם בכיוון הנכון. בהצדעה!
אלעזר פלאי, קשת יהונתן
בתחילת מלחמת יום כיפור, לאחר לחימה עיקשת, תוך עיכוב כוחות סוריים אדירים ,מתוך שדות הקרב של דרום רמת הגולן ולאחר מלחמת גבורה עיקשת, שגרמה עיכוב גדול לכוחות הסוריים העצומים בגודלם, נסוגו (כמעט) כל כוחות צה"ל שנותרו בדרום רמת הגולן. על גבי 15 טנקים נתלו עשרות לוחמים מכוחות שונים, רובם מחטיבות 188, נח"ל, חטיבה 7 ועוד לוחמים מכ-10 יחידות שונות.
במחקר של מחלקת מורשת הקרב של "קשת יהונתן" אותרו עד כה למעלה מ-170 שמות של לוחמים שהשתתפו בשיירה.
הם עברו דרך קשה, לרבות היתקלות באויב בטווח של מטרים בודדים, ירי דו"צ עם חיילי המילואים שכבר התחילו לעלות לגולן, בו נהרג קמב"ץ 53, כמה שעות לפני מות אחיו בחולות סיני, תאונה ונפגעים, נעים תוך כדי לחימה בליל בלהות עד לחוף הכנרת, בשיירה שכונתה לימים "שיירת הרפאים".
לאחר הגעתם, חזרו רבים מהם אל המערכה בעיניים פקוחות ובגבורה עילאית ולחמו כתף אל כתף עם חבריהם ,עד לניצחון !
יובל ליום כיפור – שיירת המנצחים
לציון 50 שנה למלחמה, בית ספר שדה "קשת יהונתן", בשיתוף וסיוע גדולים מאוד של פיקוד הצפון והחטיבות הלוחמות, הפיקו אירוע שחזור של השיירה, במסלול הפוך (עלייה לגולן), תחת הכותרת "שיירת המנצחים".
ליבנה שלוי, מ"קשת יהונתן", תיאר את מה שקרה כאן: "התכנסנו יחד, לוחמי ההווה, שהגיעו אלינו ישר מקווים של תעסוקה מבצעית לאחר לילה ללא שינה, תושבי הגולן, ובני משפחות, בניצוחם של אנשי 'קשת יהונתן', להצדיע ללוחמים ולהשיב ללוחמי העבר את תחושת המשמעות בלחימת הגבורה שלהם, ביממה הראשונה של המלחמה, שתרומתה לניצחון המערכה היה קריטי, עד שנאלצו להתפנות.
"וכן לשאוב כוחות מגבורתם ועוז רוחם, להדגיש ולהעביר מסר חינוכי ברמה הלאומית, של תקומה מתוך רגעי השבר של הלוחמים, של חזרה אל שדות המערכה הכבדה, אותה כבר ידעו, בגבורה שאין לתאר,
עד לניצחון במלחמה.
"בחורשת דליות, דיבר איתנו יעקב שה-לבן, איש הגולן, חבר מושב יונתן, קצין המבצעים וקצין המורשת של חטיבה 188 במילואים, והודה ללוחמים על כך שבזכותם אנחנו חיים כאן בגולן.
במושב יונתן, חיכתה לנו חוויה מרגשת במיוחד, כאשר אנשי מושב יונתן, בהובלת ילדי הגנים, תושבים מיישובים סמוכים וראש המועצה, חיים רוקח, שגם בירך והודה בשם תושבי הגולן, המתינו ללוחמים ובני משפחותיהם עם דגלים ושירה, בנות כפר הנוער הכינו
לצועדי השיירה עוגות.
"במסע השתתפו כמאתיים וחמישים לוחמים ובני משפחותיהם, ש'קשת יהונתן', נמצאת כבר תקופה ארוכה בקשר אתם. הם הביעו שוב ושוב את הרגשות העזים שהציפו אותם, הן של המפגש, הן של החזרה לשדות המערכה והן של השיירה כולה ובשיאה – המפגש עם תושבי הגולן.
"רפי סימינובסקי, מפקד טנק שנפגע במהלך התנועה מירי של טנק סורי, הודה לאנשי 'קשת יהונתן' על היוזמה והמאמצים הגדולים להפקת האירוע".
ב'קשת יהונתן', שאת העבודה על האירוע התחילה כבר לפני כמה חודשים, במחקר היסטורי מקיף וביצירת קשרים אישיים, ביקשו להצדיע, להודות ראשית לגיבורי הניצחון, בזכותם אנו חיים, ומטיילים כאן בגולן ובנוסף, להודות מאוד לפיקוד הצפון והחטיבות הלוחמות, למושב יונתן שאירח אותנו על מלא, לקיבוץ מרום גולן על האירוח והסיוע הגדול, למושב קשת, לפירות "בראשית", ל"רוח הגולן" ולמלון "כינר", על הסיוע.
אולי יעניין אותך גם:
-
שיירת הרוכבים של חוצה גולן 26
השנה התקיים חוצה גולן 26 במסלול חדש ושונה מקודמיו, מסלול שאורכו 120 ק"מ, שנבנה בעמל…
- קשת
מושב דתי שהוקם ב-1974 במזרח הגולן ומונה כיום כ-120 משפחותמשהו ייחודי: מקור השם בראשי תיבות…
-
הסטודיו לאריחים מצוירים של אסנת רוטמן
הסטודיו של אסנת הוא חגיגה של צבעים, דמויות ודמיון, וכל מי שנכנס, יקנה או לא…