אז ביום ראשון הקרוב, מגיע ראש חודש אלול וזהו הזמן לדבר על… נדידת ציפורים! פינה בטבע – סיפורים מהחי והצומח של הגולן
אנחנו מכירים את החסידה הלבנה מצוין. היא עוברת מעלינו בכל סתיו בדרכה דרומה לאפריקה ובאביב, בחזרה לאתרי הקינון. אנחנו אפילו מכירים אותה כמקננת במקומות בודדים בדרום הגולן.
נכון הגננת סיפרה לנו שהציפורים נודדת כי קר? אז זהו, שלא. לכל הציפורים ישנה כסות נוצות שמבודדת ושומרת על חום גופן, ממש כמו פוך. אז למה בכל זאת לנדוד? בחורף הצפוני, מקורות המים קופאים, האדמה מכוסה בשלג וכמעט שאין מזון. את זה הציפורים כבר לא יוכלו לשרוד
אבל מתישהו עצרתם לחשוב איך היא נודדת? מתי? ובעיקר למה?
נכון הגננת סיפרה לנו שהציפורים נודדת כי קר? אז זהו, שלא. לכל הציפורים ישנה כסות נוצות שמבודדת ושומרת על חום גופן, ממש כמו פוך. אז למה בכל זאת לנדוד? בחורף הצפוני, מקורות המים קופאים, האדמה מכוסה בשלג וכמעט שאין מזון. את זה הציפורים כבר לא יוכלו לשרוד.
הכול תלוי במאגרי המזון.
קחו למשל את הבז השחור, שמקנן בנגב, מתזמן את עונת הקינון שלו כך שגוזליו יבקעו בעיצומה של נדידת הסתיו וכך יהיה לו מלאי מזון להאכיל בו את גוזליו.
או החוויאי, דורס גדול הניזון בעיקר מנחשים, מקנן בארץ ישראל, שבה יש שפע של נחשים בעונת הקיץ ועוזב לאפריקה בחורף, בזמן שפעילות הזוחלים יורדת בצורה משמעותית.
אוכלי הזרעים, כמו הפרוש והפצחן, הניזונים בעיקר מזרעי עצים מחטניים, מגיעים לכאן בחורף, אך חוזרים לקנן בצפון הרחוק, שם מבשילים זרעי היערות בדיוק בזמן להגעתם.
איך נודדים?
ישנן שתי צורות לנדידה – תעופה פאסיבית ותעופה אקטיבית.
תעופה פאסיבית מאפיינת לרוב עופות גדולים, בעלי כנפיים ארוכות ורחבות, שמאפשרות דאייה, לדוגמה: חסידות, שקנאים ודורסים גדולים. איך זה קורה? הקרקע מתחממת מהשמש ומתחילה לפלוט חום, האוויר שמעליה מתחמם ומתחיל לעלות למעלה, הציפורים מנצלות את כנפיהן הארוכות ועולות מעלה בסיבובים במה שנקרא תרמיקה. לאחר שהן מגיעות לגובה מספק, תופסות כיוון וגולשות בכנפיים פרושות.
היתרון – חיסכון אדיר באנרגיה.
החסרונות – הנדידה אטית יותר, רק ביום ורק מעל קרקע מוצקה.
תעופה אקטיבית היא תעופה פעילה, נפנופי כנפיים רצופים. צורת הנדידה הזאת מאפיינת לרוב עופות קטנים: ציפורי שיר, ברווזים ועוד.
הנדידה תתבצע בעיקר בלילה משתי סיבות: חיסכון באנרגיה – כשפחות חם, מאבדים פחות אנרגיה ונדידה בלילה בטוחה יותר לעופות הקטנים שנמצאים בסכנה של טריפה.
היתרון – נדידה מהירה.
החיסרון – הנדידה דורשת המון אנרגיה מה שמחייב את הציפורים לעצור "לתדלק" ולאגור המון שומן.
שתי הצורות האלו גורמות לכך שישראל הופכת להיות גשר צר ופורה, בין הים התיכון למדבר הסורי הצחיח. המיקום הזה מביא כחצי מיליארד ציפורים מאירופה ואסיה בכל עונת נדידה לחצות את ישראל לאורכה. בסתיו, בנדידה דרומה, העופות הנודדים עוצרים בישראל להצטייד ולאגור שומן ואנרגיה לפני החצייה של הסהרה…
לסיום, ממש עכשיו זה מתחיל! עונת הקינון הגיעה לסיומה, הגוזלים כבר עזבו את הקן והציפורים הנודדות תכף יגיעו. ציפורי שיר ועופות קטנים אחרים אוגרים שומן בעצים ועל הקרקע במהלך היום, חסידות, שקנאים ועופות דורסים חוצים מעלינו בשמים.
צאו, הרימו ראש וחפשו את הציפורים הנודדות.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
אביב הגיע - פסח בא: זה הזמן לגינה
מתחדשים לפסח: האביב הגיע וזה הזמן לגינה ביתית פורחת. בגלל החורף השחון, יש להפעיל את…
-
פרשת השבוע - בא - אביב העמים של העולם כולו
יציאת מצרים הייתה אירוע מכונן לאנושות כולה, בחינת "המפץ הגדול", והעולם לא נשאר אדיש: "שמעו…
- ליאת פסח
ליאת פסח, תושבת חוזרת בקצרין מזה שבעה חודשים, היא אם לארבעה לילדים המעלה מופעי שירה…