שנת הלימודים האקדמית מתקרבת והמירוץ אחר המלגה הנכספת החל. המשבר הכלכלי שהביאה הקורונה מעלה את מספר הפניות בבקשה למלגה
שוב "אחרי החגים" הגיע. באמת שלא הספקנו להגיד קוקורונה וכבר התחילה לה שנה חדשה, שנת תשפ"א. בשבוע הבא, תיפתח שנת הלימודים וסטודנטים רבים מהגולן יצטרפו לספסל הלימודים במכללות האזוריות, כאן, ליד הבית ובכל רחבי הארץ. כבכל שנה, המירוץ אחר המלגה הנכספת החל ואולי השנה ביתר שאת משנים קודמות.
שנת תש"ף, "שנת הקורונה", לימדה אותנו שיעור או שניים בהתמודדות עם מציאות חדשה, מאתגרת ושונה. בעקבותיה, סטודנטים רבים פוטרו מעבודתם, או הוצאו לחל"ת, ללא הבטחה שיחזרו לעבודה. חלקם אף חזרו להתגורר עם הוריהם, עקב הקושי הכלכלי ובזכות האפשרות ללמידה מרחוק. תוך שהם קבורים עמוק בתוך המשימות הלימודיות להן התחייבו, הם מחפשים דרכים שונות לכסות את שכר הלימוד השנתי ואם לא ימצאו, במקרים רבים, ייתכן שייאלצו להפסיק את לימודיהם.
השנה, במחלקת צעירים, של המרכז הקהילתי גולן, אנו עדים לפניות רבות יותר מאשר בשנים קודמות בבקשה למלגות בקרב הסטודנטים. לא בכדי הנושא עלה בתקשורת, בימים האחרונים. נעשות השוואות למדינות אחרות, בהן מתקצבים את הסטודנטים ברמה החודשית ודואגים לשכר לימוד מוזל, שלא לומר בחינם. אצלנו, כל עוד לא נחקק חוק השכלה גבוהה שיתווה תכנית תמיכה בסטודנטים, נישאר בדרך המקובלת והאפקטיבית ביותר כיום – הגשת מועמדות למלגות, חלקן ללא תמורת שעות וחלקן תמורת שעות בקרב הקהילה.
לפני כשלוש שנים, הוחלט להעביר את האחריות על התיווך בין מפעל הפיס לסטודנטים למרכזי הצעירים, החל משלב הגשת ה"קול קורא", פרסום המלגות, עבור בעריכת ראיונות אישיים ובחירת המלגאים והפרויקטים וכלה במימוש השעות
מפעל הפיס מחלק מלגות לסטודנטים מזה שנים רבות ולפני כשלוש שנים, הוחלט להעביר את האחריות על התיווך בין מפעל הפיס לסטודנטים למרכזי הצעירים, החל משלב הגשת ה"קול קורא", פרסום המלגות, עבור בעריכת ראיונות אישיים, בחירת המלגאים, הפרויקטים וכלה במימוש השעות. מפעל הפיס אף הוסיפו והגדילו לעשות, כאשר הציעו תכניות העשרה והכשרה למלגאים, שיהוו בסיס לתחילת מימוש השעות. תכנית זו תרמה רבות להפיכת המלגאים, מבודדים הפועלים כל אחד בעצמו, לקבוצה יוזמת במרחב הכפרי, במטרה להעצים ולהגדיל את השפעתם באופן משמעותי בקרב קהילת הגולן.
"ניפגש בפֵייס"
כך, התחלנו את שנת המלגות תש"פ באופטימיות ושגרה, שהתחלפה במהרה בבלבול, חוסר ודאות וצורך מידי בשינוי והתאמות הפרויקטים. בזכות המלגאים, הצלחנו בכל זאת לקיים פרויקטים שונים, אותם הגו, יזמו והפעילו ברוח התקופה. בין שלל הפרויקטים, נולד פרויקט הדגל של הקבוצה; "ניפגש בפֵייס", בו הקבוצה תפעלה מערך משדרים בשידור חי בדף "מרכז צעירים" בפייסבוק, יחד עם רדיו "ארץ הגולן". היוזמה העניקה במה וחשיפה למומחי ידע מהגולן, להעצמת ההון האנושי, מתן מענה לתושבים הסגורים בבתיהם, להפגת בדידות וחיזוק התושבים.
מה עוד היה לנו? סרטון להגברת המודעות לחשיבות הישיבה בבית בתקופת הקורונה, סרטון "חג שמח" לסבא וסבתא הרחוקים, חוברת לבילוי פיקניק בגולן – אתרי בילוי, מטעמים ומתכונים מקוריים של תושבים, חלוקת מזון לקשישים, מתן תמיכה טכנולוגית לוותיקים, זיכרון בסלון ועוד.
כל הפעילות הזו התקיימה הודות לשיתוף פעולה של מפעל הפיס, מלגת "קרן גרוס", מלגת פר"ח, מכללת "אוהלו" בקצרין, "מרכז צעירים" גולן, המועצה האזורית גולן וגופים שונים בגולן.
השנה, אנחנו מגיעים מוכנים. הפרויקטים יתכווננו מראש למימושם בדרכים שונות, תוך שימת דגש על יצירתיות ויותאמו למצב ולהנחיות. הכול בעשייה של מלגאים חדשים, בהובלת "מרכז צעירים". מישהו אמר משהו על להפוך את הלימון ללימונדה?
אולי יעניין אותך גם:
-
אחרי החגים
החגים היו יפים, משפחתיים ומהנים, אבל יש ברכה גדולה גם בחזרה לשגרה של אחריהם. אווירת…
-
חמישה ימי לימוד עד ארבע ורבע אחרי הצהריים
בבית הספר "גמלא" בקצרין יופעל השנה לראשונה יום לימודים ארוך, שיכלול חוגי העשרה מגוונים ובהם…
-
לדמשק: בטנק השלישי אחרי קהלני
שבועיים לאחר שחיים אדרי הוכשר כלוחם שריון, שמונה חודשים מהגיוס, פרצה מלחמת יום הכיפורים. בגיל…