ארבעה פגרי נשרים, שלושה תנים מתים, ושני חזירי בר – רק חלק מקורבנותיה של הרעלה אחת שהתגלתה בשבוע שעבר בגולן. פקחי רשות הטבע והגנים שסרקו את האזור גילו פגר של פרה, ככל הנראה מורעל. מה כולנו יכולים לעשות כדי לצמצם את הפגיעה?
בשבוע האחרון נקראו פקחי רשות הטבע והגנים בגולן לטפל בעוד הרעלה שפגעה בחיות הבר.
ההודעה התקבלה ממטיילים שמצאו שני פגרי נשרים במהלך טיול בשעות הצהריים באזור מרכז הגולן.
פקחי רשות הטבע והגנים יצאו לסריקות ובמהלך הלילה הצליחו למצוא את פגרי הנשרים. בבוקר יום ראשון התרחבו הסריקות באזור על מנת לאתר את מקור ההרעלה. לאחר סריקות נרחבות גילו הפקחים פגר של פרה, ככל הנראה הפגר המורעל. בבדיקות נוספות סביב הפגר נמצאו 2 פגרי נשרים נוספים. בנוסף, באזור נמצאו גם 3 תנים מתים, ו-2 חזירי בר.
במהלך שנת 2015 זוהו בגולן 17 הרעלות. זהו כנראה אחוז קטן מההרעלות שמתבצעות כל הזמן מסביבנו, ולרוב קשה מאוד לזהות אותן ולפעול מולן.
אירוע הרעלה קורה כאשר מונח בשטח פגר פיתיון לטורפים, ועל הפגר מפוזר רעל, במטרה לפגוע בכמה שיותר טורפים, שפוגעים לעיתים בעגלים. הבעיה בהרעלה מכוונת שכזאת הוא שהכוונה אמנם לפגוע בטורפים, אך לא רק הם מסתובבים בשטח. כל מגע הכי קטן ברעל כה קטלני, כמו טמיק למשל, יוביל למוות. בהרעלות של 2015 נפגעו כ-40 חיות בר, מתוכם צבאים, חזירים, שועלים, תנים, ואף כלבי בית ומרעה. איבדנו בחורף הקודם 2 עוזניות שחורות בהרעלה, עוף שאינו מקנן עוד בארצנו וכיום הוא אך אורח נדיר מאוד. מלבד זה, הורעלו השנה 9 נשרים. כמות כזו מהווה 25 אחוז מאוכלוסיית הנשרים הצפונית של מדינת ישראל.
אז איך ניתן לעזור? כולנו אנשי הגולן, מסתובבים בשטח ומטיילים. כאשר רואים פגר של חיה בשטח טבעי (כלומר לא נפגעה מדריסה) אין לגעת בפגר! הרעל מסוכן מאוד! יש להתקשר באותו הרגע לאחד מפקחי רשות הטבע והגנים. הזמן הוא גורם חשוב מאוד בהרעלות, מציאת פגרים נוספים בשטח תמנע את התגלגלות ההרעלה לבעלי חיים נוספים, ואולי אף תצליח להציל בעלי חיים שנפגעו ועודם בחיים.
ההרעלות כואבות לנו מאוד, קשה לנו מאוד לאתר אותן בזמן, וקשה עוד יותר למצוא ולהעמיד לדין את העבריינים. זה פוגע בכל חיות הבר בגולן, ובמידה ויש פגר שטרם נמצא, ההרעלה תמשיך ותתגלגל. 3 מהנשרים שנמצאו היו עם תגי כנף וטבעות, כלומר, נשרים שטובעו אצלנו בגמלא, גדלו אצלנו, וריגשו אותנו בכל פעם שעפו מעל ראשינו בשמורה. רשות הטבע והגנים עושה מאמצים אדירים לאישוש אוכלוסיית הנשרים בגולן. מחקרים, טיבועים, גלישות לקנים לבדיקת הביצים, תצפיות אין סוף, נסיעות בהולות לבית החולים לחיות בר במקרי חירום, וכמובן, דאגה בלתי פוסקת של הפקחים המסורים. נותרו בגולן פחות משלושים נשרים ומספרם הולך ודועך! כל הרעלה שכזאת לוקחת אותנו עשרות צעדים לאחור. עד שלא יהיו עוד נשרים. עד שלא נרים מבט עוד למעלה ונחפש אותם. עד שהם יהיו תמונה בספר על עוף שפעם היה בשמי ישראל.
הטבע הגולני שייך לכולם, למטיילים, לתושבים, לבוקרים, ולחיות הבר – שאנו תקווה שימשיכו לחיות פה איתנו…