זני פירות חדשים, המפותחים בגליל ובגולן, יכבשו את השווקים בשנים הקרובות. הזנים החדשים יופיעו מוקדם יותר בעונה, יאחרו להיעלם ויאריכו יותר ימים על המדף
בחברה לפיתוח הגליל ומו"פ צפון שוקדים על פיתוחי זנים חדשים ומשודרגים של פירות וירקות. בשנים הקרובות, צפויים פירות אלה לכבוש את השווקים ולהציב את החקלאות הישראלית, בכלל והצפונית, בפרט בטופ העולמי. הזנים החדשים עוברים שלבי סינון ובחינה דקדקנית של התאמה לדרישות הצרכן הישראלי ולאקלים בארץ. לאחר מכן, מגיע תורם של מבחני טעימה וכן בחינת התאמת גידולם לאזורים שונים בגליל ובגולן.
מנהל מו"פ צפון של החברה לפיתוח הגליל, אלקנה בן ישר: "במחלקת המחקר והפיתוח של החברה לפיתוח הגליל עוסקים בפיתוח, אקלום והחדרת זנים חדשים ואיכותיים של פירות מכל העולם, לשיווק בישראל. הפעילות משתרעת בכל חוות המחקר בצפון. חשפנו את הזנים החדשניים למגדלים אליהם נעביר את הידע לגידול עתידי של הפרי במטעי הגליל והגולן".
סמנכ"ל פיתוח חקלאות בחברה לפיתוח הגליל ויו"ר שולחן התפוח במועצת הצמחים, עמוס לוין, מתייחס לזני התפוח החדשים: "אנחנו נמצאים בשיאה של עונת התפוחים בגליל ובגולן. יש לנו תפוחים טעימים, איכותיים, עסיסיים, יפים ובריאים מאוד, שגדלים בכמויות שיא של כ-130 אלף טון. בשנים הבאות, יהיו לנו זנים נוספים של תפוחים. אנחנו גאים בחדשנות המגיעה מהגליל והגולן לענף התפוחים ולחקלאות כולה".
הזנים החדשים מהווים שיפור של הזנים הקיימים. בין היתרונות – קטיף מוקדם המאפשר התחלה מוקדמת של העונה, קטיף מאוחר המאפשר הארכת העונה גם לחורף, טעם משובח, מראה משופר, עסיסיות ואורך חיי מדף.
בין הפיתוחים ניתן להבחין בשני זני אפרסמון חדשים, תחת השם "שינשו". שיובאו לישראל מיפן. במראהו הוא דומה מאוד לאפרסמון הרגיל, אך האפרסמון החדש הנו בעל מרקם וטעם שונים, רך יותר, מתוק יותר ומתפצח היטב בפה.
זני האגס החדשים שעברו בהצלחה את השלבים המוקדמים:
"Harrow sweet" – פרי גדול, מתוק, עסיסי מאוד. צבע אדום-כהה, כיסוי 30-50%. פוריות טובה. הטעם טוב גם לאחר מספר ימים על המדף.
"Harrow 614" – פרי גדול, עסיסי, מעט חמצמץ. צבע אדום בכיסוי 50%. בעל חיי מדף ארוכים.
"Harrow Bliss" – גודל בינוני, בעל צבע אדום-כהה, לאחר השלמת הבשלה – עסיסי ובעל טעם עז וטוב.
"Harrow 623" – פרי גדול מאוד, מאורך, מרקם עדין, מאוד מיצי ועסיסי. צבע אדום-כהה.
תפוח חדש
זני התפוחים הבולטים שעברו בהצלחה את השלבים המוקדמים בניסוי:
"אריאן" – זן צרפתי חדש, דומה לזן הוותיק "יונתן". בעל צבע אדום עז וגם זן צהוב. בעל טעם ייחודי ומחודד חמוץ-מתוק. מבשיל במחצית השנייה של ספטמבר. נמצא בשנה השלישית של הבחינה.
"אורורה" – הזן במקורו מקנדה. בעל ניחוח וטעם של הזן המתקתק "גאלה". הבשלה במחצית השנייה של אוגוסט – הבשלה מוקדמת. טעים ומתוק, אבל בצבע צהוב-לבן ולא בשני צבעים ורדרדים כמו ה"גאלה". הזן נבחן שנה שלישית. הזן המתוק ביותר שצבעו צהוב דווקא.
"ניקולאי" – המכונה "התפוח של שלגייה", זן מיוחד בעל פרי יפהפה, התגלה על ידי ניקולאי סילנדר ז"ל, מקיבוץ מרום גולן. תפוח בצבע אדום כהה, טעים מתוק ועסיסי. דומה לזן "סטרקינג", אך ייחודי בטעם ובמראה. הזן נבחן זו השנה הרביעית.
"גאלה-ואל" – הגיע מצרפת. צבע אדום עז בכיסוי מלא ודי אחיד. עסיסי ופציח במיוחד. מבשיל מוקדם. ישווק בעוד 4-5 שנים.
"דאלינט" – זן צרפתי. פרי גדול, עסיסי, פציח ומתוק מאוד. צבע סגול כהה. הבשלה במחצית הראשונה של אוקטובר. הזן נבחן שנה שלישית.