שליחי חב"ד בגולן, דבורה והרב שלום הרצל, מתגוררים בחד נס בבית של קודש וחול. משפחה, ספרי תורה, מחשבים וחמ"ל של פעילות
ספרי קצת על עצמך:
דבורה: "אני דבורה הרצל, בת ארבעים ושתיים, ברוך ה' נשואה באושר לרב שלום הרצל, בן ארבעים וחמש. אני אימא לתשעה ילדים, בת אחת נשואה. נולדתי בצפת להורים שעשו עלייה מארצות הברית לבקשתו האישית של הרבי. אבי ז"ל הקים את קהילת חב"ד בצפת, שם גדלתי. אבי נהרג בתאונת דרכים קטלנית ברוסיה, לפני עשרים שנה. בעלי בא ממרכז הארץ. שנה לאחר החתונה, עברנו לראש פנה, שם גרנו תשע עשרה שנה. לפני כשנתיים וחצי, עברנו לגולן, לחד נס.
"אני בעלת תואר שני בחינוך, מרצה ומדריכה פדגוגית במכללת 'בית חנה', בצפת ושליחת חב"ד לרמת הגולן.
"בנוסף, אני מדריכת כלות, מפעילה ערבי עיון, ערבי הפרשת חלה, פעילות למבוגרים ופעילות לילדים. מאזינה הרבה למי שזקוקה לתמיכה וייעוץ בחינוך ילדים, זמינה למי שרוצה אוזן קשבת בתחום של שלום בית וזוגיות. אני עומדת בקשר עם מאות תלמידות מהארץ ומחו"ל, מאזינה מייעצת ומעודדת. משתדלת תמיד להיות שם לצדו של מי שצריך סיוע, או כתף תומכת.
"בעלי הוא רב, בעל תואר שלישי – ד"ר ומרצה במכללה בה אני מרצה. העבודה במקום המשותף מהווה עבורנו חוויה נפלאה. בהפסקות, אנחנו יכולים לבלות יחד עם כוס קפה ולסגור דברים שלא הספקנו ואפילו ארוחת בוקר זוגית, אם מתאפשר. בתי הגדולה היא נשואה טרייה ועברה לפני כחודש לגור בפנסקולה, שבפלורידה, שם היא ובעלה פתחו בית חב"ד אזורי טרי. כשהגיעה לשם, לפני כחודש, פרצה הסופה 'מייקל'. היא פוגשת שם הרבה ישראלים ויהודים מכל גווני הקשת. בתי השנייה לומדת במכללה בה אני עובדת, לקראת תואר ראשון בהוראה ומתמחה בלימודי אנגלית. בנוסף, שני ילדים לומדים בישיבות וארבעה ילדים לומדים בבתי ספר בצפת"
"החמ"ל שלי ושל בעלי – חדר שבו יש מאות ספרי קודש. שם אנחנו יושבים, מתכננים ומוציאים לביצוע את התכניות. פותחים יומן ומתכננים את השבוע הקרוב. בחדר, מעבר לספרים, יש כמובן ארגזים לקראת הפעילות הקרובה"
איך הגעתם להית שליחי חב"ד בגולן?
"לפני כשמונה שנים, בעלי חלה בסרטן המעי הגס. באותה תקופה, היינו בשליחות בראש פנה והיו לנו קשרים מצוינים עם התושבים במקום. עם הזמן, המצב הסתבך ונאלצנו לטוס לחוץ לארץ לטיפולים. ברוך השם, הוא קיבל את חייו במתנה ורצה לעשות משהו משמעותי עם החיים שקיבל. כשחזרנו לארץ, אחרי הטיפולים, הציעו לנו ממרכז חב"ד בישראל לרכז את הפעילות ברמת הגולן ואכן, קיבלנו את הבקשה בשמחה ומאז, אנחנו בגולן".
לשמח
מה זה בעצם אומר להיות שליחי חב"ד בגולן?
דבורה: "בית חב"ד אמור להושיט עזרה לכל יהודי בכל תחום שהוא ובמאור פנים ושמחה, ללא היבט מה ואיך חושב ומתנהג האדם שמולך ומבלי להתנות את הסיוע בשום דבר. אתה בעצם הופך להיות איש של נתינה בכל התחומים. אנו משתדלים להיות לעזר בכל עניין שהוא, איננו דורשים כל תמורה כזו או אחרת עבור הסיוע וכשצריך לסייע לאחרים, אנו משתדלים לגייס עזרה ממי שמוכן, רוצה ויכול.
"אנו מקיימים פעילות ביישובי הגולן בכל תחום. סיוע לכל יהודי בכל מצב ובמאור פנים. מחזיקים גמ"ח של השכרת ציוד רפואי, בדיקת תפילין ומזוזות, מקיימים ערבי נשים והפעלות לילדים, לפי הצורך, המקום והזמן.
"בנוסף, אני מקיימת קשר עם ועדות התרבות והחינוך של היישובים וזמינה לקיים פעילות לחגים, או לכל תאריך בשנה. ישנם יישובים שאינם מעוניינים, או מעוניינים במשהו מינורי. אנחנו מכבדים כל יישוב ובונים תכנית תואמת ביישובים, כמו הפרשות חלה, אפיית מצות, ל"ג בעומר, חנוכה, פורים ועוד. בגולן, לומדים לכבד ולהיות רגיש לכל יישוב ולכל תושב. אנו לומדים להתאים את הפעילות לפי אופי היישובים והתושבים. תודה לאל, בכל הפעילויות שעשינו, רוב התושבים ואלו שעבדנו עמם יצאו שמחים ומרוצים. הצורך הוא שונה ומותאם.
"אנחנו מגיעים גם לבסיסי צה"ל, לתת להם מענה לפי צרכם. למשל, פעילות חיילות שבועית כמו הכנת מרק ושיח חופשי. טקס הפרשת חלה וגם שיחות נפש שלי עם חיילות. פשוט לתת להן אוזן קשבת לכל מי שצריכה.
לבעלי יש מערך מתנדבים עבור הצבא, יש קרוואן ויש לו מאות חיילים בשבוע. זה נקרא 'פינוק חיילים'. מרבית המתנדבים כרגע הם מחד נס, כמובן נשמח למתנדבים נוספים. המתנדבים מצטרפים לפעילות אשר כוללת חלוקת פינוקים כמו ברד, מאפים חמים, גלידה ועוד. בתוך הקרוואן, יש פינת ישיבה חמימה ונעימה בחורף וממוזגת בקיץ. אנחנו מרגישים את הכרת התודה של החיילים וזה מחמם את הלב שלנו. מגיעים חיילים מכל המגזרים, אנחנו יוצרים קרבה ושיח".
האם מתקיימת פעילות מיוחדת לחנוכה?
"ביישובי הגולן, יש פעילויות לילדים בשילוב ועדת חינוך. פעילות שכוללת הדלקת נרות, חלוקת סופגניות. סיפור מותאם לפי היישוב. המחזה, הפעלות ויצירות בנושא סמלי החג.
בבסיסים, מתקיימת גם כן פעילות, מערך המתנדבים נוסע כל ערב חנוכה לבסיסים להדלקת נרות, כולל למוצבים רחוקים וחשוכים. מגיעים עם חנוכיות, נרות, סופגניות וכלי נגינה. הכול במטרה לשמח את החיילים".
אוסף שטרות מהרבי
מהו החלק האהוב עלייך בבית?
דבורה: "החלק האהוב עליי הוא המטבח. אני אוהבת לבשל, להאכיל ילדים ואנשים. אני מרגישה שהאוכל מחבר בין הנשמות. משהו שכולם עושים בשווה ובמשותף. אני אוהבת לפנק את הילדים באוכל שהם אוהבים. אני אוהבת לארח בשבתות חברים, או משפחה וללמוד מה כל אחד אוהב, לפעם הבאה שיבואו.
"בכל שבוע, אני מכינה תפריט שבו מפורט מה אני מכינה, בהתאם למספר האורחים. אני עורכת בטבלה, מדפיסה, פורטת למצרכים, קונה ומבשלת. הבנות מצטרפות אליי במטבח וכל אחת ממונה על מרכיב מזון, לפי בחירתה. הבנים אחראים על הפינוי, כשהבנות נחות ויושבות ליד השולחן.
"במטבח, יש צד אחד שמכיל ארונות לאוכל בשרי. במרכז, הוספנו אי לאוכל חלבי, שכולל כיור נפרד, תנור וכיריים.
"אני אוהבת שחלל האירוח גדול ופתוח ושהמטבח הוא חלק מהמרחב הכללי של הבית. כך, אני יכולה לבשל בפינה הפרטית שלי ובמקביל, להיות עם כולם".
האם יש פריט אהוב במיוחד?
"פריט יקר ואהוב במיוחד הוא אוסף שטרות מהרבי מליובאוויטש. כבר כשהייתי בת שש, נסעתי עם אימא שלי לניו יורק, לשבוע, על מנת לחוות את האווירה אצל הרבי, פשוט מתקרבים אליו. כחלק מהשהות, מגיעים לרבי, מבקשים ומקבלים ברכה, השראה וכוח. בין השאר, מקבלים שטר של דולר.
"נתינת השטר באה מהרצון שבכל מפגש בין שני יהודים תיווצר טובה ליהודי שלישי. השטר ניתן במטרה שמקבל הברכה יעביר אותו לנזקקים.
"מגיל שש ועד פטירת הרבי, אספתי מעל 30 שטרות של דולר. על כל שטר רשום התאריך והברכה. במקום השטר המקורי, נתתי לצדקה שטר אחר.
"כיום, בכל אירוע מיוחד של המשפחה הקרובה, אני נותנת שטר כמתנה שהיא נחשבת ליקרת ערך, נדירה ומיוחדת.
"פריט נוסף שאהוב עליי – מהרוחני לגשמי. היום, כשאפשר להכין שיעור בתוך הבית, כל המידע נגיש וזמין, מערכי השיעורים ממוחשבים ומוקלדים משנים עברו, כיף להוציא תכנית שהכנתי לפני שנים ולשדרג אותה".
החמ"ל
מהי הקנייה האחרונה שלך לבית?
דבורה: "קניות זה לא התחום המועדף עליי. אני קונה מה שצריך לילדים ולבית, בעיקר לשימוש. כשצריך, אני קונה דרך האינטרנט, כך שהדברים מגיעים ישירות עד הבית ואיני צריכה לבזבז זמן בריצות מחוץ לבית. הקנייה האחרונה לבית היא מחבת גדולה שנועדה להכנת ארוחת הבוקר לבית מדרש נשי, שמתקיים כל יום חמישי, אצלי בבית".
מהו החלק בבית שמייצג אותך?
"החמ"ל שלי ושל בעלי. חדר שבו יש מאות ספרי קודש. שם אנחנו יושבים, מתכננים ומוציאים לביצוע את התכניות. יש לי ולבעלי מפגש שבועי שהילדים יודעים שאסור להפריע בו. פותחים יומן ומתכננים את השבוע הקרוב, מסתנכרנים עם התכניות. בחדר, מעבר לספרים, יש כמובן ארגזים לקראת הפעילות הקרובה. כרגע, יש ארגזים עם חנוכיות, דפי יצירה, חומרי יצירה, מטבעות שוקולד, סביבונים ועוד".
האם היית משנה משהו בבית?
"הייתי מוסיפה עוד מקומות אחסון ומחליפה מקררים. מעבר לזה, טוב לי בבית ולא הייתי משנה כלום".
האם יש משהו שחשוב לך להביע?
"האווירה בגולן מיוחדת מאוד, אנשים שלא נסחפים עם הלך הרוח, מנסים כל הזמן לשפר ולהשתפר, עזרה לזולת, אכפתיות, גאווה יהודית ולאומית, הכלת האחר. שמחה להיות חלק מתוך הפסיפס הגולני ומקווה שביתנו יהיה מקום שכל אחד מרגיש בו בבית. חנוכה מואר ושמח".
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
בית הספר "גמלא" - בית לעולים
במקום להסתפק בלימוד עברית לילדים העולים, בבית הספר "גמלא" עובדים דו-צדדית: גם הילדים הוותיקים לומדים…
-
בתים מיוחדים בגולן - זמן יורט
לאחרונה מופיעים ביישובים שונים בגולן בתים מסוגים חדשים ולא מוכרים, ולאו דווקא מהמלט והבטון "הרגיל"…
-
הרכב מנצח
"סינקופה", התזמורת המשותפת לבתי הספר היסודיים בקצרין, מסיימת עוד שנה בסטייל. בזמן שתכניות טלוויזיה יוצרות…