בשבוע שעבר התנגשה תושבת הגולן חזיתית בפרה משוטטת בין צומת קצרין צפון לקדמת צבי. בנס לא הייתה פגיעה בנפש… האם באמת פרות המשוטטות בכבישי רמת הגולן הן גזירת שמים ורק הנס יציל אותנו מהן? מה בדיוק עושות בנושא הרשויות בגולן?
דניאלה שאול 24.5.13
"זו לא גזרה משמיים", כותב השבוע תושב מרכז הגולן ל"שישי בגולן" ומצביע שוב על בעיה שמסכנת את חיי כולנו, מאז ראשית ההתיישבות בגולן.
"מכת הפרות המשוטטות בכבישי רמת הגולן ומסכנות את ציבור המשתמשים בדרך היא בעוכרנו. בשבוע שעבר התנגשה תושבת הגולן חזיתית בפרה משוטטת בין צומת קצרין צפון לקדמת צבי. שוב, במזל גדול, האירוע לא הסתיים בפגיעה קשה בנפש. זו הפקרות, שערים פתוחים, התנערות ואדישות מצד מגדליי הבקר והרשויות, אחד מגלגל לשני והאכיפה רפה. כל תושב בגולן מכיר אישית את המפגע ובמעגלים הקרובים נשמעים שוב ושוב סיפורי 'כמעט וקרה'.
"כפי שהמגדלים פועלים ביתר שאת למיגור הגנבות כך אנו דורשים מהם לטפל ולמנוע מהבהמות לטייל לנו בכבישים.
ראשית יש לחייב שילוט פח – שילוט חוצות – בכול מעבר בקר המורה על סגירת שערים בסמיכות לכבישים ולהתקין מעברי מנע לבקר.
ישנם פתרונות רבים ומגוונים על מנת שנחיה כאן בביטחון ושלום עם מגדליי הבקר שהם חלק בלתי ניפרד מנוף ארצנו".
בשיחה טלפונית עימו, מזכיר אותו תושב, ששוטטות בקר על הכבישים גם במרחב קצרין, הנה דבר שקורה מידי יום.
"כל מי שאתה מספר לו את הסיפור מכיר את הנושא באופן אישי או מסביבתו הקרובה והיו כבר אסונות", מזכיר אותו תושב, "אנחנו צריכים להתעורר, אם יינתנו קנסות לבעלי השטח זה יסתיים. יש חוק במדינת ישראל ויודעים למגר את התופעה. הרי מיגרו את תופעת הגניבות החקלאיות על ידי מצלמות מוכמנות בשטח שמתריעות כשמישהו מתקרב לגדרות. אותו דבר ניתן לבצע גם במקומות אקוטיים כמו ליד כבישים, בנקודות בהם יש סכנת חיים מיידית. שישימו מצידי זקיף ליד כל שער, הם מתפרנסים יפה מהבקר הזה, שידאגו לכך שלא יסתובב על הכביש. מבחינתי – בשטח מרעה, האחריות היא על בעלי שטח המרעה.
יש חוק, חוק נזיקין סעיף 35-40 מדבר על בעלי חיים ופרות בפרט ועל אחריות של בעלי הבקר".
ביישוב נווה אטי"ב הבעיה קשה ביותר, מספר רמי כלפון, רב"ש היישוב: "הבקר נכנס גם למטעים וגם לתוך היישוב שזה גרוע יותר, אפילו לתוך הבריכה. הבקר נכנס דרך השער הראשי, שאותו איננו יכולים לסגור, שכן כביש ראשי עובר דרכו. בני הבקר אוכלים את הגינון ביישוב ומסבים נזק עצום. אנחנו יודעים מי הבעלים, אך כל אחד מהרועים אומר שזה לא שלו. כמובן, אסור לנו לירות בהם ואני רוצה לראות שאיזו פרה תסתובב ברחובות שלהם… כבר יורידו לה את הראש שם.
"פניתי למועצה, כתבתי לאלי מלכה, ליורם אלגרבלי, למשטרה, לראש מועצת מג'דל שמס, זה לא עוזר, אני פונה עם שמות ועם כל הפרטים של בעלי הבקר, וכולם מתחמקים מזה. אני מודיע ל-100 הם באים, אומרים שהיו כאן, לא מוצאים את הפרה, אנחנו כבר מותשים".
בשני המקרים לעיל הוגשה תלונה במשטרה.
יצוין עוד, כי לאחרונה רבו מאוד המקרים בהם משוטטים בני בקר על הכביש שעובר בפתח הכניסה לקצרין, במרחב שבין צומת קצרין דרום לצומת קצרין צפון. הגדר, שאמורה למנוע את מעבר הבקר לכביש משטחי חורשות אחמדיה נהרסה, הבקר נראה משוטט על הכביש ובקרבתו כמעט מידי יום.
שאלה לשתי המועצות: עד כמה מטפלות הרשויות בגולן בסוגיה ומה נעשה בסוגיית השערים הפתוחים בגדרות שטחי המרעה, שוטטות הבקר בתוך היישובים נווה אטי"ב וקצרין?