נכון, גידול האוכלוסייה המהיר בארץ צפופה בכל מקרה ישפיע על כל המדינה, אבל אנחנו מאמינים שיש להתייחס לגולן אחרת, כמרחב הנשימה האחרון שהוא. מרוחק, טבעי, פראי, מרגיע. מרחב פתוח שתושביו בחרו בו בגלל שהוא כזה
מאת: רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע. צילום: עידו שקד
חגיגה! בקרוב, יוקמו שני יישובים חדשים בגולן, זעקו הכותרות. פוליטיקאים לחצו ידיים וגזרו סרטים, שמות ניתנו ליישובים, כולם רוצים לבוא לגור בגולן – בואו נכפיל כאן את האוכלוסייה!
בגולן יש קסם, שקט וטבע מרגיע, אין–ספור חיות בר, מארג מזון שלם, מינים אנדמיים של צמחים שגדלים רק כאן, אוכלוסיית נשרים ועופות דורסים מרתקת, אוויר נקי ונחלים זורמים. מרחבי ענק. יש הלוטשים עיניהם אל השטח הפתוח ואומרים: הנה! בואו ונבנה על זה 4,000 יחידות דיור.
4,000 יחידות דיור ביישובים החדשים, בשטחים פתוחים בתוליים, מצטרפים לעוד 2000 בתי אב בהרחבות ביישובים, ולעוד 12000 יחידות בקצרין, זה 18 אלף (!) משפחות שצריכות אדמה לבנות עליה את הבית, מים לשתייה, ביוב לאחר שימוש, ותשתיות – כבישים, אינטרנט, חשמל, קווי מתח גבוה, ניקוז ועוד. כבר עכשיו התשתיות אינן מספקות, העליות לגולן, מערכות הביוב, המט"שים, תשתיות התקשורת, מה יהיה על הגולן בשנים הקרובות?
אדמה: כל הרחבה חדשה, כל שכונה חדשה, דורשת מרפאות, גני ילדים, בתי ספר, אזורי תעסוקה ובילוי, כבישים רחבים יותר, שיסיעו את עשרות אלפי המכוניות שיצטרפו לכבישי הגולן. השטח עליו אנחנו בונים את הבית? למעשה, אין התאמה לסטנדרט של השטחים המחולקים ברחבי הארץ, 350 מ"ר ברחבי הארץ, מרגיש קטן, נכון, אבל במדינה שהולכת ונעשה צפופה, שבה אדמה היא מצרך נדיר שלא גדל, אין היגיון בשטחים המחולקים כיום בגולן בהרחבות – דונם למשפחה, דונם וחצי, והכי אבסורד, קבלה של נחלה חקלאית – מינימום 60 דונם. זה ניתן גם אם לא תרצה ולעולם לא תעסוק בחקלאות. זו קרקע שאין למועצה לחלק וכשמוצאים מהיכן לתת, זה הכשרה חקלאית שמחרבת את השטח הפתוח, הבתה העשבוני של הגולן, מגדרת, מסקלת אבנים, מדירה את חיות הבר ואת כולנו ממרחבי הגולן.
מים: מי שתייה לעוד 18 אלף משפחות זה יותר מחמישה מיליון קוב מים לשתייה, רחצה, שימוש ביתי. חשוב להבין: זה לפני מים לצורכי תעשייה, תיירות, חקלאות. מאיפה יגיעו אותם חמישה מיליון קוב? מקידוחים. קידוחים נוספים באדמת הגולן, שאיבה מהאקוויפר, דבר שיוביל לייבוש מעיינות הגולן, נחלי הגולן ויחד אתם – ייעלם כל הטבע המקומי.
אז למה לגור פה? מה יהיה ההבדל בין רמת הגולן לכל אזור אחר בארץ?
אנחנו מאמינים בפיתוח מושכל, חיבור הגולן למערכת המים הארצית והפסקת הקידוחים, הפסקת חלוקה הנחלות החקלאיות, בנייה רוויה, בקומות, להרחיב ולחזק את קצרין ויישובים קהילתיים קיימים בגולן, פיתוח אנרגיות מתחדשות שלא פוגעות בטבע הגולני ומתאימות לאופי הכפרי של הגולן.
לתושבי מדינת ישראל מגיע אזור טבעי, של נופש ופנאי, לצאת אליו מהערים הצפופות, להרגיש את הרוגע, לשכשך במים זורמים, לראות בעיניים ירוק וצהוב.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
"אין רשות לוותר על איזה חלק בארץ"
מי אמר את זה ומתי? פניו של טור חדש זה - להאיר ולהעיר פרשיות מהעבר…
-
על הנתינה
פורים, מלבד היותו חג של שמחה ומגילה ותחפושות, הוא גם חג של נתינה, משלוחי מנות…
-
נסיעה על הרצף
ילדי האוטיזם מסוגלים, רואים, שומעים וחשים את הסביבה. הם שונים, אך הם שווים וראויים, כמו…