לא סתם אמר אלברט איינשטיין שככל שאנחנו יודעים יותר, אנחנו מבינים עד כמה אנחנו יודעים פחות. המחקר הגנטי עדיין מאתגר את מיטב המוחות שמנסים לפצח את הקוד
ערן מאיר
"יש לו גנים טובים", "הנדסה גנטית", "אצלנו זה בגנים", "זה ב-DNA שלנו" – כמה ביטויים שמטרתם לציין תכונה שורשית, משהו פנימי ומה יותר פנימי מאשר הגנים.
בסוף המאה הקודמת, עמלו מדענים לפענח את הרצף הגנטי האנושי. הפרויקט הוכתר בהצלחה ובמאמץ בין-לאומי וכספי אדיר יש לנו היום את כל הרצף. מה ידעו מכל זה לפני 50 שנה? כנראה שמעט מאוד. אם כך, מעולם לא היה מצבנו טוב יותר, אז מה האתגר כאן?
תפסנו את ד"ר ירון דקל, מאלוני הבשן, חוקר גנטיקה מ"מכון שמיר למחקר", לשיחת הבהרה.
נו, אז אם כבר ריצפתם את כל הגנום, מה הבעיה?
ד"ר דקל: "הבעיה שיש לנו המון מידע, אבל אנחנו לא מבינים אותו. למשל ניקח את רצף האותיות הבא: נ-ט-ע-ב-ר-ז-י-ל-פ-ר-ח-ק-ו-ר-ל-ה-ג-ד-י-ר-מ-ק-ר-ר-י-ש-ב. אנחנו מזהים את האותיות ובמאמץ קל נוכל גם לצרף את המילים, אבל מה המשפט הזה אומר? פרויקט מיפוי פענח עד כה רק 2% מכלל הגנום. לכל שאר 98% של ה-DNA נהגו לפני 15 שנים לקרוא junk , היום אנחנו יודעים ש'בזבל' נמצא האוצר – הבקרה על פעילות הגנים, אותה עוד נשאר לפענח.
"זה לא באמת הגיוני, זה פשוט אומר שהטכנולוגיה יותר מפותחת מהיכולת שלנו לעבד את הנתונים. יש לנו עוד הרבה עבודה. לא סתם אמר אלברט איינשטיין שככל שאנחנו יודעים יותר, אנחנו מבינים עד כמה אנחנו יודעים פחות".
ומה מכל הים האדיר הזה מעניין אותך?
"אני עוסק במחקר בתחום המעבר מבר למתורבת. מהו השינוי הגנטי שעומד בבסיס תהליך הביות ושהפך באופן מהותי את חיות הבית והמשק שלנו מחיות בר אימתניות לחיות מבויתות 'ילדותיות'.
"בנוסף, קבוצת המחקר שלי עוסקת גם במחקרים גנומיים יישומיים, הכוללים פיתוח פאנלים גנטיים לזיהוי אישי ומשפחתי של חיות משק, כלים העוזרים לחקלאים ולרשויות אכיפת החוק וכן אנו בתהליכי פיתוח של זן טֶף גולני, שיאפשר לחקלאי הגולן לגדל את הדגן החשוב והחדשני בארץ"
ד"ר ירון דקל: "פרויקט המיפוי פענח עד כה רק 2% מכלל הגנום. לכל שאר 98% של ה-DNA נהגו לפני 15 שנים לקרוא junk , היום אנחנו יודעים ש'בזבל' נמצא האוצר – הבקרה על פעילות הגנים, אותה עוד נשאר לפענח
מה היתרון לביצוע מחקרים מסוג זה בגולן?
"לגולן קיימים כלים טובים יותר להציע ממקומות אחרים. ראשית, נמצאת כאן מעבדת הגנטיקה המתקדמת בארץ, המרכז הגנטי GGA, הממוקם ב'חוצות הגולן'. דבר שני, לא פחות חשוב, הגולן מאפשר מגע בלתי אמצעי עם חיות הבר. כאשר עולה צורך בדגימה גנטית של חזיר בר, כל מה שצריך לעשות זה למצוא אחד כזה דרוס, ויש לצערנו לא מעט. כמובן, האוויר, הנופים והשקט שמרוממים את הרוח".
לבירה יש גנים?
"זו שאלה טובה וכדי לענות עליה נצטרך כנראה לשבת על כוס בירה ולשוחח".
היכן? בית הבירה "פס", קיבוץ גשור
מתי? יום רביעי, 26.7, בשעה 20:30
מוזמנים, הכניסה חופשית