כל התכנון הגולני חייב להתבסס על הנחה של הכפלת האוכלוסייה הגולנית. זהו החזון שלנו לעשור הקרוב ולהגשמתו עלינו להקדיש את מעיינינו
צפיתי בהדמיה של מתחם "לב הגולן", ב"צנובר" ורחב לבי. על רקע השיר "מקום בלב", על אודות מיליון חולמים שלא עוצמים את עיניהם, הדרושים כדי להגשים חלום אחד קטן, הוצג בהדמיה חלום גדול, חזון נפלא של מרכז חברתי, קהילתי, תרבותי, חינוכי מתקדם ביותר, גדול ויפה.
שוטטתי בהדמיה ברחבי המתחם המלא מכל טוב – מרכז חינוך לנוער, מרכז מצוינות מדעית, בריכת שחייה, מגרש כדורגל, אולם ספורט, מגרש טניס, מתחם תרבות, מרכז חדשנות חקלאית, בית ספר למוזיקה, אולפן מחול ואמנויות הבמה, מתחם משפחה, סקייט פארק, משרדי המרכז הקהילתי, קיר טיפוס, מועדון ותיקי הגולן, מתחם בילוי, מגרשי חנייה ותחנות אוטובוסים – מה לא?
טוב שיש מי שחושבים בגדול, משרטטים חזון עתידי והדמיה כזו מעידה על ראשיתו של תכנון.
שאלתי את עצמי – האם יש למתחם כזה היתכנות כלכלית? כלומר, בהנחה שיגויסו המשאבים להקמת המתחם, האם בגודל האוכלוסייה בגולן והפריסה הגיאוגרפית של היישובים, יש היתכנות כלכלית לאחזקת המקום, כך שייתן לתושבים את השירותים שלשמם הוא נועד?
על כך השבתי לעצמי שתי תשובות. א. לא. ב. כן.
כלומר, בגודל האוכלוסייה הקיים, התשובה היא לא. אך אסור לנו לחשוב על הגולן בשנים הבאות במספר הנוכחי, אלא על אוכלוסייה בת 50,000 תושבים לפחות, ב-2030. יש היתכנות למתחם כזה בעבור אוכלוסייה כזאת. כל התכנון הגולני חייב להתבסס על הנחה של הכפלת האוכלוסייה הגולנית. זהו החזון שלנו לעשור הקרוב ולהגשמתו עלינו להקדיש את מעיינינו. ההדמיה של "לב הגולן" היא דוגמית הממחישה לנו את הערך המוסף שהכפלת הגולן עשויה להניב, לטובת הקהילה כולה. כך גם תשתיות החינוך, תשתיות הבריאות, תשתיות הכבישים, התחבורה הציבורית וכל תחומי החיים בגולן – כל אלה קטנים וחלשים היום, כי אין הצדקה לתשתיות גדולות ומתקדמות יותר בעבור אוכלוסייה דלילה.
הקליטה קודמת לתעסוקה
כאשר אנו מדברים על צמיחה דמוגרפית, מיד עולה השאלה הקבועה: רגע, לפני שאתה מדבר על קליטה גדולה – יש לך מה להציע להם בתחום התעסוקה? איך יבואו לכאן אנשים, אם לא יהיה להם במה לעבוד וממה להתפרנס? קודם נקים מקורות תעסוקה ואז נקלוט אנשים.
זו שאלת הביצה והתרנגולת של הצמיחה הדמוגרפית – מה קודם לְמה, תעסוקה, או קליטה? בעוד דילמת הביצה והתרנגולת היא בלתי פתירה, לדילמת הצמיחה הדמוגרפית יש תשובה חד–משמעית. הקליטה קודמת לתעסוקה. הקליטה תביא תעסוקה ותיצור תעסוקה. אי אפשר לייצר מקורות תעסוקה לאנשים שאינם. האנשים שיבואו יביאו אתם תעסוקה. חלקם יהיו יזמים שיספקו תעסוקה למספר אנשים.
קליטה גדולה מביאה עמה צרכים רבים, צריכה גדולה וביקוש רב, שיגדילו את המסחר בגולן, את מערכת החינוך בגולן, את השירותים בגולן, את התרבות בגולן, את כל מערכות החיים. מאז ומתמיד, צמיחה דמוגרפית הביאה עמה צמיחה כלכלית
קליטה גדולה מביאה עמה צרכים רבים, צריכה גדולה וביקוש רב, שיגדילו את המסחר בגולן, את מערכת החינוך בגולן, את השירותים בגולן, את התרבות בגולן, את כל מערכות החיים. מאז ומתמיד, צמיחה דמוגרפית, כמו למשל גלי העלייה לארץ ישראל, לפני הקמת המדינה ואחריה, הביאה עמה צמיחה כלכלית ("פרוספריטי", בלשון התקופה). כך יהיה גם בקליטה גדולה לגולן.
בחזרה ל"לב הגולן". באמת התרגשתי לצפות בהדמיה, אבל מרכז כזה לא צריך לקום ב"צנובר", אלא בקצרין, כמרכז משותף של המועצה האזורית גולן והמועצה המקומית קצרין. אנו אזור אחד וקצרין היא בירת הגולן. כבירת הגולן, מוסדות מן הסוג הזה צריכים להיות בתוכה. קצרין אמורה לתרום את התרומה הגדולה ביותר לצמיחה הדמוגרפית. העצמתה של קצרין היא אינטרס של האזור כולו; היא אינטרס מובהק של המועצה האזורית גולן ויישוביה. הקמת קצרין הייתה יוזמה ודחיפה של יישובי הגולן וחזונם היה שקצרין תהיה בירת הגולן, לכל דבר. חבל שאנחנו פוגעים בעצמנו בהעמקת החיץ בין עיר הגולן והיישובים הכפריים.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
- אתגרי הצמיחה הדמוגרפית
האם ניתן לקלוט עוד תושבים בגולן מבלי להבטיח בסיס כלכלי מוצק ומבוסס אפילו לאנשים…
- דברים שרציתי לומר
מפגש חגיגי נערך השבוע לרגל השקת הספר "מחברות יצחקי", המבוסס על יומנו האישי של יצחקי…
-
ככה
את הילדים בגן מלמדים ש"ככה" זה לא תשובה, כדי שיסבירו וכך יתפתח כושר החשיבה שלהם.…