לאחרונה, רמת הגולן רועשת וגועשת בשל תגלית חדשה ומעניינת במיוחד – מין חדש לישראל, מקנן אצלנו בגולן, לאורך חלקו הצפוני של ציר הנפט, מנחל עורבים ועד לתל פאחר. פינה בטבע – סיפורים מהחי והצומח של רמת הגולן
אז מה הסיפור?
הדרורית צהובת-הגרון נחשבה עד לפני זמן לא רב כמין מזדמן, נדיר ביותר בישראל, עם פחות מעשר תצפיות בארץ. אחת התצפיות, יש לציין, בשנת 2019, הייתה בגולן, בתאריך מתאים לקינון ועם התנהגות מתאימה, אך ללא הוכחה מוצקה כי אכן התקיים קינון.
הכול השתנה, כאשר יום אחד, יצא צפר בשם נדב ישראל להסתובב באזור ציר הנפט, בצפון רמת הגולן וצילם דרור מיוחד שלא זיהה.
הוא העלה את התמונה לפייסבוק ושאל לזיהוי המין וכמובן שההתלהבות הייתה גדולה.
תוך זמן קצר, הגיעו צפרים רבים, ביניהם צפרים מומחים, תועדו פרחונים, האכלות ושירה מרובה של זכרים – כמובן ,שהפעם ללא ספק כי מדובר בקינון.
מין מקנן חדש לישראל!
השמחה הייתה רבה והתגליות לא הפסיקו לזרום. כעבור כמה ימים, אותרו כעשרה זוגות של מין זה, לאורך חלקו הצפוני של ציר הנפט. זו כבר תפנית משמעותית.
תפוצתו של מין זה היא בעיקרה בתת-היבשת ההודית ואוכלוסיות נודדות מקננות לאורך דרום-מערב אסיה, מאפגניסטן ואיראן ועד דרום-מזרח טורקיה, שם קיימת האוכלוסייה הקרובה ביותר אלינו. דבר מעניין שמאפיין מין זה הוא שציר הנדידה של הפרטים המקננים באזורינו הוא מזרח-מערב ולא צפון-דרום, כמו רוב מיני הציפורים הנודדות. פרטים המקננים בדרום מזרח טורקיה, נודדים מזרחה בסיום הקניון ומעבירים את החורף בהודו.
עכשיו, זמן השאלות:
האם מדובר במקרה אפיזודי וחולף?
האם מדובר בתהליך הרחבת תפוצה והתבססות דרך מדינות שאין לנו כל כך מידע על מצב הציפורים בהן,, כמו סוריה?
האם יש פה אירוע שאיכשהו פוספס שנים על ידי צפרי ישראל?
נשאר רק להמשיך ולבדוק, לחכות להן בשנה הבאה ולחקור לעומק את מצב האוכלוסייה בישראל, את היקף התופעה ואת ממדי התפוצה שלהן כאן ואולי נצליח לענות על חלק מהשאלות.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
הסטודיו לאריחים מצוירים של אסנת רוטמן
הסטודיו של אסנת הוא חגיגה של צבעים, דמויות ודמיון, וכל מי שנכנס, יקנה או לא…
-
אקורד הסיום של סמי בר לב
בערב חג הסוכות נצצו לראשונה האורות בקומות המסחר המחודשות של מרכז "איתן" בקצרין שנחנך מחדש.…
- בסבסז
סבבסזב