הסתיו הגיע ואתו חזרו הציפורים… מאמצע אוקטובר, חולפים בשמי ישראל עשרות אלפי עגורים, שמתחילים בעמק החולה, כל הדרך עד לאפריקה – פינה בטבע – סיפורים מהחי והצומח של רמת הגולן
אחת הציפורים שהכי מתחברות לי לתחילת תקופת הגשם היא העגור האפור. העגורים אמנם מגיעים לישראל בסתיו בטפטופים, מסוף ספטמבר, אך באמצע אוקטובר, עת השמיים מתחילים להתקדר וריח הגשם הראשון כבר נישא באוויר, מגיעה לישראל המסה העיקרית של העגורים הנודדים. עשרות אלפי עגורים נוחתים בשער הכניסה של ישראל מצפון – עמק החולה ומשם, ממשיכים ונודדים לאורך הבקע ולאפריקה, שם הם מעבירים את חודשי החורף.
העגורים חולפים בישראל בעונה זו, אך הם נעצרים מפעם לפעם, בכדי לחפש מזון. הם מחבבים מאוד גרעינים וזרעים, בעיקר של תירס, חומוס וקטניות כאלו ואחרות, אך גם שקדים ונבטים צעירים וניתן לראות אותם בלהקות גדולות בעיקר בשדות ומטעים בצפון, או בדרום הגולן, למשל, נהנים מהאוכל הרב.
חז"ל מכנים את העגור "כרוכיא" ומכאן הביטוי – "צווח ככרוכיא". אכן, קולות העגורים הם סימן מעולה ללהקת עגורים שנמצאת בסביבה, שבדרך כלל נשמעת היטב הרבה לפני שהיא נראית. בנוסף, לא מעט מנדידת העגורים נעשית בלילה וזוהי חוויה לשבת בחוץ בערבי הסתיו ולנסות להקשיב ולשמוע את העגורים הנודדים מעלינו.
לא סתם העגורים צורחים וצווחים בכל מהלך הנדידה שלהם. לעגורים יש צורך מיוחד בתקשורת בין פרט לפרט, מכיוון שחיי המשפחה שלהם מעניינים וייחודיים. העגורים חיים במונוגמיה, כלומר, זכר עגור שומר אמונים לבת זוגו ולהפך. הם נודדים נדידה משותפת לאתרי החריפה וגם חזרה לאתרי הקינון. אך הדבר המיוחד יותר הוא שבני הזוג נודד בנדידה משותפת יחד עם צאצאם שבקע באותה השנה! הם נודדים ביחד את כל הדרך עד לאתרי החריפה ואף את הדרך חזרה וכשהם מגיעים חזרה אל אתרי הקינון, בני הזוג "מגרשים" את צאצאם, כדי שיוכלו להתפנות למחזור קינון נוסף.
במאה השנים האחרונות, הולכת ומתגברת מגמה של עגורים אפורים הנשארים לחרוף בקווי רוחב צפוניים יותר ויותר, כנראה בשל שטחים חקלאיים הולכים ומתרחבים ובשנים האחרונות, מתבצעת ספירה של עגורים בשטחי אגמון החולה והמספרים הגבוהים ביותר הגיעו לחמישים אלף עגורים, שחרפו בשטחי האגמון.
העגורים חולפים מעל הכפר
העגורים עפים אל הנהר
העגורים עוזבים, יוצאים אל הדרום החם
מתי, מתי נוכל לעוף כמותם…
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
הגיע הזמן לרקוד
מיכל לוי, מקדמת צבי, פותחת סטודיו למחול במתחם וואסט. 240 מ"ר של עבודה קשה ולימוד…
-
הדובדבן בצפון פורח חודש לפני הזמן
הצלחתו של מחקר חדש של מו"פ צפון והחברה לפיתוח הגליל תאפשר אכילת דובדבנים כחודש לפני…
-
אביב הגיע - פסח בא: זה הזמן לגינה
מתחדשים לפסח: האביב הגיע וזה הזמן לגינה ביתית פורחת. בגלל החורף השחון, יש להפעיל את…