מתוך כ-300 כיתות, שהתחילו בתחרות, קבוצת המצוינות במדעים, של ביה"ס "גולן" עלתה לגמר פרויקט החלל בירושלים. כבוד
חנה דהן, מורה למדעים
העמותה הישראלית למצוינות בחינוך מפעילה יותר מעשור תכניות של מצוינות במדעים ובמתמטיקה ומכשירה מורים להעביר את יחידות הלימוד האלה. בבית ספרנו, מתקיימים שיעורים קבועים של מצוינות במדעים ובמתמטיקה.
אחת מהפעילויות הקבועות הייתה חידון שנתי מקוון במדעים. בשנים האחרונות, התרחבה הפעילות הזו לפרויקט שלם ברמה גבוהה, שנמשך כחצי שנה. הנושא הוא מדעי החלל, בשיתוף עם משרד החינוך, משרד המדע, קרן "רמון" וסוכנות החלל הישראלית. אנו משתתפים בפרויקט הזה מאז שהחל, לפני חמש שנים. בשנה זו, נכללו בקבוצה שהשתתפה תלמידים מכיתה ה' בנים.
הפרויקט כולל חמישה שלבים, כאשר לשלב הראשון, ניגשו השנה כ-300 כיתות, או קבוצות של בתי ספר, מכל הארץ. בכל שלב, התקדמו הלאה רק אלה שהצליחו יותר, עד לשלב הגמר, שאליו הגיעו עשר קבוצות בלבד.
בשלב זה, קיבלו התלמידים הסברים להכנת מכשיר מדידה הקשור לאסטרונומיה לפני החידון ובמהלכו. השנה, הכנו ספקטרוסקופ אופטי, המשמש גם למדידות בחלל והבחנו באמצעותו בספקטרומים שונים המתקבלים ממקורות אור שונים
השלב הראשון היה חידון על מערכת השמש וחקר החלל, שהתלמידים נדרשו ללמוד חומר עיוני רב לקראתו. השלב השני היה יצירתי-חברתי. נדרשנו להכין פעילות לימודית בנושא החלל לקהל שמחוץ לכיתתנו. אנחנו הכנו שעת פעילות בנושא פלנטת צדק והזמנו אליה את הכיתה המקבילה אלינו – כיתה ד'-ו' נטע וכן מספר שמיניסטים מהישיבה התיכונית. הפעילות כללה הרכבת פאזלים, משחק קאהוט ויצירה.
השלב השלישי היה חידון מקוון סינכרוני, שדרש חומר למידה נוסף ברמה גבוהה, למשל כתיבת נוסחאות מבנה ונוסחאות כימיות של חומרים – דברים שנלמדים בתיכון. בנוסף, בשלב זה, קיבלו התלמידים הסברים להכנת מכשיר מדידה הקשור לאסטרונומיה והוראות לביצוע מדידות במכשיר, לפני החידון ובמהלכו. השנה, הכנו ספקטרוסקופ אופטי, המשמש גם למדידות בחלל והבחנו באמצעותו בספקטרומים שונים המתקבלים ממקורות אור שונים.
השלב הרביעי, שלב חצי הגמר, הוא שלב הכנת הדגמים. נדרשנו להכין שלושה דגמים גדולים של עצמים במערכת השמש, תוך שימת דגש על צורות הנוף שאפשר למצוא בהם ועל ההרכב הכימי של הקרקע ושל האטמוספירה. שלב זה דרש עבודה רבה, בזמן קצר מאוד, מה שאילץ אותנו לעבוד יום יום והרגיש לנו כמו חודש הארגון… את התיעוד של כל העבודה והתוצרים שלחנו בסרטון ובמסמך ארוך, הכולל תמונות רבות משלבי ההכנה השונים. את השלב הזה, סיימנו בתחושה מיוחדת של סיפוק רב וגיבוש קבוצתי, על אף כל הקשיים והעבודה הקשה.
לשמחתנו, התבשרנו כי נבחרנו להיות בין עשרת בתי הספר שעולים לשלב הגמר.
נסענו ליום שיא בירושלים, שהתקיים במרכז של העמותה למצוינות. התחרינו בקבוצות האחרות בתחנות מדעיות שונות, הצגנו את הדגמים שלנו ולמדנו דברים חדשים. קיבלנו הרבה פרגון והערכה למאמצים ולעמל שהשקענו, פגשנו תלמידים ממקומות אחרים וייצגנו בכבוד את בית ספרנו ואת הגולן כולו. אמנם לא זכינו במקומות הראשונים, אך נהנינו מאוד.
תודה לבית הספר ולמועצה שאפשרו לנו את הנסיעה הזו, ולכל מי שעזר ופירגן בכל התהליך.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
סוד ההצלחה הוא המתן בסתר
ביתה של יעל שלמה בקצרין הוא גם המטה הכללי של מערך תרומות ענק, המשלב מאות…
- מה הסיפור של קו הגבול בגולן?
כל מי שמצדד בנסיגה מהגולן, הסורים ודאי וגם כמה ישראלים, מחפשים את התוואי האמיתי של…
-
מה קרה באוקטובר 2017?
375 לידות ו-381 ילודים, שיא של כל הזמנים, נשבר באגף לאם וליילוד, במרכז הרפואי "פדה-פוריה",…