פינה בטבע / סיפורים מהחי והצומח של רמת הגולן – הטבלן מוכר כמי שמבלה כאן את החורף, אך ממעט לקנן בארצנו. ריקוד החיזור של הטבלן המצויץ הוא אחד המופעים היפים ביותר בטבע הארץ–ישראלי
הם מתקרבים אחד אל השני בזהירות, זוקפים את צווארם הלבן והנאה ואז, תוך ניעורי ראש נמרצים, הם מצמידים את גחונם אחד אל השנייה ומתחילים לרקוד את הריקוד המופלא שלהם.
זהו ריקוד החיזור של הטבלן המצויץ, אחד המופעים היפים ביותר בטבע הארץ–ישראלי.
הטבלן המצויץ מתהדר בתקופה זו בגחון לבן וגב חומים, אך הראש שלו הוא החלק היפה ביותר. הוא מעוטר בשני ציצות נוצות בצורת אוזניים שחורות, לחיים כתומות–לבנות, עין אדומה ומקור ארוך ועדין.
הטבלן המצויץ הנו חורף שכיח למדי במקווי מים פתוחים בצפון ובעיקר בכנרת, שם הוא יכול להגיע למאות פרטים בעומק הכנרת, אך כמקנן הוא נדיר למדי.
בעבר, קיננו זוגות רבים של טבלנים מצויצים באגם החולה, בביצות מישור החוף וברצועת הקנים שלחופי הכנרת. אך בשל יבוש החולה והביצות ופיתוח אינטנסיבי לאורך חופי הכנרת, הוא נעלם כמקנן מארצנו.
בשנת 2014, התגלה זוג מקנן באחד ממאגרי עמק יזרעאל ובשנת 2015, הגיעו זוגות גם לרמת הגולן והטבלן הוכרז שוב כמקנן בישראל.
בשנת 2018, התגלו על ידי הצפר יותם בשן מספר זוגות באחד ממאגרי הגולן, אך הם לא הצליחו לסיים את הקינון, וכמו שיותם מספר: "והטבלנים שאוחזים בשיניים בשיחים האחרונים שנותרו רטובים בשולי המאגר המתייבש, הטבלנים לא ניצחו במאבק מול ההתייבשות והמאגר הולך וקטן".
אך בקיץ שעבר, לאחר חורף גשום במיוחד, צפינו באותו מאגר במספר זוגות משייטים בנחת באגם ואתם שטים הדור הבא של טבלני הגולן.
מה יהיה בעונת קינון זו? עוד מוקדם לדעת ומה שיש זה לאחל להם בהצלחה ולעשות את המאמצים לשמור על הטבלנים שלא ייעלמו שנית מנופי הארץ.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
בית המדרש הגולני בטיול חוויתי
לאחרונה יצאו משתתפי "בית המדרש הגולני" בהדרכתו של יצחק רונס לטיול חוויתי ומעמיק בשפלת יהודה.…
-
הסיפור הגולני
עשרות ממייסדי ההתיישבות בגולן התכנסו ב"גיליס" לערב של סיפורים על ראשית ההתיישבות בגולן, זיכרונות, התרפקות…
-
להרגיש את עצמך בטבע
יום פעילות מיוחד לכ-160 אנשי חינוך, מטעם הקרן הקיימת לישראל, התקיים ב"קשת יהונתן", קשת. בתכנית…