במקביל להפעלת בית הספר של החופש הגדול, בחמישה בתי ספר בגולן, נפתחו גם קייטנות ב-14 יישובים ברחבי הגולן
רינת אלף, רכזת קייטנות רשותית, מחלקת הילדים והנוער במרכז הקהילתי גולן
בקיץ הזה, ביה"ס של החופש הגדול הונגש ומופעל על ידי מערכות החינוך החברתי–קהילתי ב-14 יישובים בגולן, לצד קייטנות בשישה בתי ספר.
כל קיץ שמגיע טומן בחובו הבטחה לחופש, הנאה, הפגה ושאר מילים שמבטאות את היציאה מהשגרה והתרופפות המסגרת. השנה, כמו בכל תחום בחיינו, הקיץ הגיע עם אתגרים ישנים וחדשים כאחד. בשנים עברו, בית הספר של החופש הגדול היה המסגרת המרכזית לילדי כיתות א'-ג'. הם הופעלו בתוך מסגרת בית הספר על ידי הצוות חינוכי ובהעשרה של מדריכי תכנית "קרב" ומפעילים חיצונים ואטרקציות שהותאמו לילדי שכבות אלה.
בסיום הקייטנות של השנה שעברה, לאחר חשיבה משותפת של נציגי היישובים ומחלקת הילדים והנוער, סוכם שקייטנה יישובית תהיה נכונה יותר לתפיסה החינוכית–חברתית שלנו בגולן. הרעיון נועד לתת במה לצוותים הפועלים במהלך השנה ולערכים היישוביים במערכות החברתיות–קהילתיות. נכון שזהו אתגר… אך מכאלה, אנחנו לא פוחדים!
לקראת הקייטנות, הוגש על ידי מחלקת החינוך של המועצה האזורית והמרכז הקהילתי גולן, בהובלת מחלקת הילדים והנוער, מתווה המתאר את הרצון שלנו בהפעלת בית הספר של החופש הגדול ביישובים. מאחר שהשנה המציאות הכתיבה תנאים אחרים, הקורונה, המגבלות, הניסיון לתת להורים מענה רחב יותר מבחינת אורך הקייטנה, ותוספת שכבת ד' לפעילות בבית הספר, הבנו שיש יישובים שיתקשו לייצר מערכת מורכבת כל כך, בתנאי שטח וזמן מאתגרים במיוחד.
החלטנו להגיש מתווה נוסף שלקח את התפיסה למקום יותר מאפשר ובנינו תכנית "היברידית". מסלול קייטנה המתקיים בבית הספר, לפי מתווה משרד החינוך ובמקביל, גם ביישובים, תחת התפיסה המשלבת את משרד החינוך ומִנהל החברה והנוער
החלטנו להגיש מתווה נוסף שלקח את התפיסה למקום יותר מאפשר ובנינו תכנית "היברידית". מסלול קייטנה המתקיים בבית הספר, לפי מתווה משרד החינוך ובמקביל, גם ביישובים, תחת התפיסה המשלבת את משרד החינוך ומִנהל החברה והנוער. המִנהל מחובר יותר למערכת החינוך ביישובים ומאפשר לנו העברת משאבים פיננסיים להפעלת התכנית ביישובים.
1,400 ילדי הגולן
יצאנו לדרך. 14 יישובים שבחרו לקיים את הקייטנה ומפוזרים בכל הגולן. בצפון – אל–רום, שעל, אורטל, מרום גולן, עין זיוון, אלוני הבשן. במעלות ומרכז הגולן – יונתן, נטור, מעלה גמלא, רמות ובדרום – אפיק, כפר חרוב, מבוא חמה ומיצר. במקביל, מופעלים חמישה בתי ספר: "מצפה גולן", "גולן", "שורשים", "הצבי" ו"אביטל". לסיכום: כ-1,400 ילדי הגולן נרשמו בכלל המסגרות, כשמעל 600 מתוכם פועלים בתוך היישובים. כל הכבוד לצוותי החינוך.
לעזרת עמידה בדרישות משרד החינוך לבית הספר של החופש הגדול, שהונגשו ליישובים ובכלל, עמדו לצדנו המפקחת הרשותית של מנהל חברה ונוער, אורלי ירוסלבסקי והמפקח הכולל ממשרד החינוך, משה גודונובסקי.
לוחות הזמנים והאתגרים שעמדו בפנינו בשל התקופה המורכבת היו לא פשוטים. יצירת מערכת שתיתן מענה ראוי ומהנה לילדי א'-ד', בבואם לחוות את חופשת הקיץ, הפכה למטרה לא פשוטה, כשהתנאים משתנים ללא הרף. הנחיות של החמרה לטובת שמירה על בריאות הקהילה מאתגרות כל פעם מחדש והתחושה היא שכלל העושים במלאכה היום–יומית עושים לילות כימים להתאים את הפעילות לתקנות ולילדים.
משימה מורכבת
ירדנו לשטח ושאלנו את תומר אנג'ל (מד"ליק מדליק במיוחד, במהלך השנה ומנהל הקייטנה בקיץ) מה הביא אותם לבחור בקייטנה ביישוב:
"מזה שנים רבות, ילדי מרום גולן נוכחים בקייטנת קיץ ארוכה. השנה, כ-80 ילדים מכיתות א'-ו' נרשמו לקייטנה ונהנים משלל פעילויות ועשייה בתוך היישוב. הקיץ מאפשר לצוות ההדרכה במה חינוכית לפיתוח קשר אישי ופיתוח מיומנויות חברתיות שונות. בנוסף לטיולים שמתקיימים, הילדים מקבלים ערך מוסף של גאוות יחידה של מרום גולן.
"הרווח של הקייטנה הוא בשעות הארוכות בהן הילדים נמצאים יחד מתגבשים ולומדים אחד על השני. צוות הקייטנה מוציא את מרב היצירתיות בהדרכה ובפעילויות משמעותיות עבור הילדים.
תומר: "מרחב הטבע בגולן והיחס האישי בקייטנה יוצרים את רוח הקיץ עבור הילדים ומאפשרים שלל פעילויות. בנוסף לכל הכיף של הקייטנה, ילדי מרום גולן יוצאים עם כלים חברתיים ומיומנויות, שעוזרים להם להתמודד עם קשיים במהלך השנה"
״מרחב הטבע בגולן והיחס האישי בקייטנה יוצרים את רוח הקיץ עבור הילדים ומאפשרים שלל פעילויות. בנוסף לכל הכיף של הקייטנה, ילדי מרום גולן יוצאים עם כלים חברתיים ומיומנויות, שעוזרים להם להתמודד עם קשיים במהלך השנה".
מנהל מחלקת הילדים והנוער, ירון קמרינסקי: "בפרק זמן קצר, מערכות החינוך ביישובים נרתמו למשימה ולקחו על עצמן את הפעלת הקייטנה בתוך היישובים. השכלנו לקחת תכנית שמכוונת לבתי ספר ולהתאים אותה למערכת החינוך החברתי–קהילתי. אני מודה לצוותים החינוכיים ולקהילות שלקחו על עצמן משימה מורכבת. זוהי זכות גדולה עבורנו להוביל מהלך שמתחבר לתפיסה הגולנית–חינוכית".
אז לסיום, המון תודה לכל השותפים ביצירת המנגנון הענק הזה שנקרא בית הספר של החופש הגדול. תודה לצוותי החינוך שהתגייסו במהירות שיא ויצרו תכניות ותכנים במקום שאי הוודאות שולטת. אתם הרוח החיה ודמות המבוגר המשמעותי שעושה את ההבדל לילדים שלנו בכל הגולן.
בברכת המשך קיץ בריא ומהנה!
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
הכי חומוס
תחרות החומוס המסורתית בגשור, סוכות 2017, הייתה, ובכן... טעימה. לערב הצטרפו גם תחרויות בהכנת שקשוקה…
-
שחקן יכול לעשות הכול
התאטרון הקהילתי של מתנ"ס קצרין פתח את העונה עם "מנדראגולה". שמונה שחקנים שמשאירים הכול על…
-
רגרסיות בחופש הגדול
החופש הגיע ואתו הרגרסיות המוכרות. התינוקל'ה לא מוכן לעכל את סדר היום החדש של החופש,…