היא עובדת בחברת תקשורת, אבל המטבח הוא הממלכה שלה. בכל שבת וחג, מבשלת ארוחה מלאה למשפחה נזקקת. ככה יהיה גם בפסח הזה. אשת חסד. האורחת שלנו לפסח היא אביבה סויסה, מקצרין
קצת על עצמך
"אביבה סויסה, בת 65 , נשואה לכליפה, אימא לחמישה, סבתא לנכדים. בת ובן שלי גרים בקצרין קרוב אליי. האחרים מפוזרים בשדה אליעזר, טבריה וראש העין. לנקות לפסח אני פחות אוהבת, אבל אין ברירה… הבישולים זה הכיף הגדול שלי, אני מוכנה גם לישון במטבח, אם צריך. הנכדים מאוד אוהבים את האוכל שלי וכשאני נוסעת לטייל, הם מתלוננים ומבקשים שאחזור מהר. בכל יום, אפשר למצא אצלי יותר מסיר אחד על הגז, כי כל אחד אוהב לאכול משהו אחר. 'כל דִכְפִין – יֵיתֵי וְיֵיכֹל, כָּל דִצְרִיךְ – יֵיתֵי וְיִפְסַח', כל מי שרעב יבוא ויאכל, כל מי שצריך יבוא ויפסח ויעשה את הפסח, הפסוק הזה אצלי נכון לכל ימות השנה וגם בפסח. הבית תמיד פתוח לאורחים ובימי שישי וערבי חג, באופן קבוע, לפני שאני מבשלת למשפחה שלי, אני מבשלת ארוחת שבת, או חג, למשפחה נזקקת, שאני לא מכירה. אני שולחת ארוחה שכוללת הכול, כולל סלטים, שתייה ופיצוחים ויעל שלמה, אשת החסד מקצרין, מגיעה אליי לקחת ומחלקת למי שזקוק. גם לפסח, אכין ארוחה למשפחה נזקקת, תמיד עם חיוך וברוחב לב".
עיסוק
"עובדת בחנות לתקשורת".
איפה נולדת וגדלת?
"נולדתי בקריית שמונה, ילדות לא קלה, מצד אחד, עם הרבה מלחמות וקטיושות, אבל זכורות לי גם חוויות טובות".
מגורים
"קצרין, כבר 33 שנה. הגענו לקצרין בעקבות העבודה של כליפה, שקיבל עבודה כמנהל בסופר 'קלאב מרקט', בקצרין. כיף לנו בקצרין, במיוחד כששני הילדים בחרו לגור לידנו, יש לי פה חברות והרגשה של משפחה".
איך נראה ערב פסח שלך?
"אני מאוד אוהבת את פסח. את הקניות, אני עושה מראש כבר בשבוע שלפני החג, אני מתחילה בהכנות של הסלטים ואחר כך, הבישולים. בין לבין, נוסעת לבן שלי לאפות עוגיות למימונה, שאנחנו חוגגים בסוף החג.
"אני תמיד מתחילה עם הבישולים שאני מבשלת למשפחה כתרומה ואחר כך, עם הבישולים למשפחה שלי".
מי מתארח אצלך השנה בליל הסדר?
"בחג הראשון, אנחנו מארחים את הבן ואשתו ואת הבת והמשפחה של החתן ובחג השני, אני מארחת את כל הילדים. במוצאי חג, שני אנחנו חוגגים מימונה שכולם אוהבים".
מה כוללת ארוחת הסדר שלכם?
"אני חצי עירקית וחצי הודית ונשואה למרוקאי יליד מרוקו. מאוד אוהבת את המטבח המרוקאי, אבל מבשלת אוכל מגוון. בדרך כלל, אין אצלי תפריט קבוע, או מתכונים קבועים. אני מאוד אוהבת לגוון, לחדש ולהמציא מתכונים. בפסח, לא מוותרים על צלעות כבש עם פירות יבשים. אני מכינה סיר ענק, שאף פעם לא נשאר ממנו כלום.
"החתן שלי אוהב דגים בערב החג, אז אני מכינה בשבילו. אני מבשלת גם תבשיל בשר ראש, בפסח אני מכינה אותו בלי חומוס. פרוסות בקר פרגיות עם סילן אסדו, קובה אורז. מבחר גדול של סלטים: פלפל חריף, חצילים על האש ומטוגנים, סלק אדום, מיונז, מטבוחה והרבה סלטים חיים. יש לי סלט מעולה של מלפפונים עם חזה עוף וחלב קוקוס וחמאת בוטנים.
"לקינוח, סלט פירות ומגשי פירות טריים, יבשים ופיצוחים. זה חובה אצלנו בשבתות ובחגים. בבוקר החג, עושים מנגל עם בשרים טובים על האש".
מאכל אהוב במיוחד בפסח
"כולם אוהבים את תבשיל צלעות הכבש עם הפירות היבשים ואני גם אוהבת את הקובה אורז של פסח".
זיכרון ילדות מפסח
"אימא שלי הייתה מכינה את החרוסת טעימה במיוחד, לבד בבית. גם הייתה קונה פיצוחים לא קלויים, מייבשת אותם על מזרן בחוץ ואז קולה אותם בתנור. אני ממש נזכרת בטעמים המיוחדים שלהם".
מנהג משפחתי מיוחד
"בליל הסדר, כמו כולם, קוראים את ההגדה ביחד. כל אחד קורא קטע, שותים ארבע כוסות, אוכל טוב ושירים.
"המנהג המיוחד שלנו זה חגיגת המימונה, שהבאתי מהבית של ההורים של בעלי. פעם אחת עשיתי ומאז, התאהבתי ברעיון. את העוגיות של המימונה, אני מכינה ביחד עם הבן שלי אבירם, שהוא מהנדס חשמל במקצועו וגם אלוף באפייה ואני רק עוזרת לו. כל שנה, אנחנו עורכים שולחן ענק עם עוגיות מרוקאיות, מרציפן שבקיות, עוגיות בוטנים ופקאן, נשיקות קוקוס, כפכפי שומשום וכמובן 10 קילוגרם מפלטות שאנחנו מכינים במקום. שתייה חריפה, בירות, פיצוחים ופירות יבשים, עמדה של קומקום תה חם עם נענע והבית פתוח לכולם וכל הילדים והשכנים באים ונהנים. בשנה אחת, אפילו אירחנו קבוצת חיילים.
כל יום שישי, החברים של הילדים היו באים לאכול קובה. ב'עבודת שורשים' של הנכד שלי, החברים שלו אמרו שהם הכי אוהבים את הקובה של אביבה. אז הגעתי לבית ספר, עם סיר ענק של 600 קובות. תוך כמה דקות לא נשאר ממנו כלום
"אני מאוד אוהבת לארח. מאז ומתמיד, הבית שלנו היה מלא בחברים שלנו ושל הילדים. כל יום שישי, החברים של הילדים היו באים לאכול קובה. ב'עבודת שורשים' של הנכד שלי, החברים שלו אמרו שהם הכי אוהבים את הקובה של אביבה. אז הגעתי לבית ספר, עם סיר ענק של 600 קובות. תוך כמה דקות לא נשאר ממנו כלום".
עם מי היית רוצה לשבת לשולחן הסדר?
"עם הילדים, הכלות, החתנים והנכדים, שאני מאוד אוהבת והבית שלי פתוח לכולם".
בשעות הפנאי, מה עושה?
"מנקה, או מבשלת. אוהבת לנסוע לטייל בחו"ל. לא מזמן, הייתי בדובאי. הייתי גם במרוקו, בבוטמי, בתאילנד".
מהו המוטו שלך בחיים?
"משפחה מאוחדת, לפני הכול. חשוב לי שהילדים יהיו מאוחדים, שהנכדים יכירו אחד את השני וגם לא לעשות אפליות בין הילדים. אני מקפידה ללכד את המשפחה. פעם בשבועיים, אני מזמינה אליי את כולם ליום שישי, חלק נשארים לכל השבת. מאוד אוהבת את הכלות והחתנים, ברוך השם, שמחה על המשפחה".
הנס שלנו
"בעלי קיבל דום לב בשבת. חתן של הבן השלישי שלנו והפרמדיק של מד"א הציל אותו. מאז, אנחנו מבינים יותר את המשמעות של החיים וכמה חשוב להיות בריאים".
מה את מאחלת לעצמך?
"בריאות והשאר זה בונוס".
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
הכירו את הרופא של חיספין
הכירו את ד"ר דוד יריחובר, מנהל מרפאת ה"כללית" בחיספין. "אני אוהב לעבוד כרופא ורואה בתפקיד…
-
הגוזלים עזבו את הקן
טוב, לא כולם, אבל הבית הולך ומתרוקן והבכורה כבר שואלת אם לא בא לי עוד…
-
למצוא את האור
השבת, ראש חודש תמוז, יהיה יום האזכרה ה-11 למותה של בתנו האהובה, אפרת. נראה כאילו…