מדוע גם האדם וגם הדבורים מעדיפים את הצבע הכחול? הפרחים הצופניים בצבע כחול מאותתים לדבורים ומסייעים לאיתור צוף (מזון הדבורה) הפרחים
האביב כבר כאן ושלל פרחי הטבע פורחים. פיגמנט כחול הנו נדיר בטבע ומעטים הם הפרחים הכחולים, דווקא אליהם נמשכים בני האדם וגם דבורי הדבש המאביקות. על פי מחקרים, בעלי חיים וצמחים מייצרים פיגמנט כחול, כאשר הוא מביא להם יתרון, בעיקר במשיכת דבורים, או חרקים ומאביקים אחרים.
במחקר עליו מדווח החוקר האוסטרלי אדריאן דייר (Associate Professor, RMIT University), באתר "The Conversation", נמצא כי מחסור בפרחים כחולים בטבע נובע בחלקו, גם ממגבלות הראייה של האדם, מאחר שמנקודת מבטה של הדבורה, פרחים כחלחלים ומושכים הנם הרבה יותר נפוצים מכפי שאנו רואים בספקטרום הצבעים של בני האדם. אדם רואה צבע מסוים בשל האופן בו העיניים והמוח שלו פועלים. מערכת הראייה של האדם כוללת בדרך כלל שלושה סוגים של קולטני אור, שכל אחד מהם לוכד אור באורכי גל שונים (אדום, ירוק וכחול) מהספקטרום הגלוי. המוח האנושי משווה מידע בין קולטנים אלה ליצירת תפיסת הצבע.
מעדויות בהיסטוריה האנושית, נמצא כי האדם תמיד נמשך לצבע הכחול. הסבר אקולוגי לכך הוא צבע השמים הצלולים וגופי מים נקיים, שהם סימנים לתנאי מחייה טובים.
במחקר אחר לחקר פרחים כחולים, נעשה שימוש במאגר צמחים מקוון חדש, שסוקר את התדירות היחסית של פרחים כחולים בהשוואה לצבעים אחרים. בין הפרחים המאביקים, ללא התערבות של דבורים או חרקים אחרים (המכונים האבקה אביוטית), לא היו פרחים כחולים. כאשר בחנו פרחים שחייבים למשוך דבורים וחרקים אחרים, בכדי להעביר את האבקה שלהם, באזורים מבודדים, נצפו פרחים כחולים.
פרחים כחולים מתפתחים בכדי לאפשר האבקה יעילה, אך פרחים כחולים בטבע הנם עדיין נדירים יחסית, דבר המצביע על כך שקשה לצמחים לייצר צבע כחול ועשוי להוות סמן בעל ערך של כושר מאבק הישרדות צמחים בסביבה
עובדה זו מוכיחה, כי מראה פרחים כחולים מתפתחים בכדי לאפשר האבקה יעילה, אך פרחים כחולים בטבע הנם עדיין נדירים יחסית, דבר המצביע על כך שקשה לצמחים לייצר צבע כחול ועשוי להוות סמן בעל ערך של כושר מאבק הישרדות צמחים בסביבה.
במחקרים אחרים שנעשו נמצא, כי הפרחים הכחולים מייצרים צוף בקצב רב יותר ולכן זוכים ליותר ביקורים (ביחידת הזמן) של דבורים מאביקות, מכאן שהדבורים מסוגלות לקשר בין צבע הפרח לבין כמות הגמול שהוא מציע (כמות הצוף). לדבורים יש קולטני אור הרגישים לאורכי גל אולטרה סגול, כחול וירוק והן גם מראות העדפה לצבעים "כחלחלים".
על סמך כלל הממצאים, ניתן ללמוד, כי בבתי גידול ובאזורים חקלאיים בהן מוצבות כוורות דבורים, מומלץ לשתול מגוון יעיל של צמחים צופניים בעלי גוון כחול, לטובת שמירה על דבורי הדבש ועתיד בר–קיימא טוב יותר. כך דבורת הדבש תוכל לאתר מזון באופן יעיל ולשמור על בריאות הכוורת.
שליש מהמזון של האדם תלוי בהאבקת דבורת הדבש ואוכלוסיות עולמיות של דבורים נמצאות בירידה, מסיבות שונות של שינויי אקלים, מחסור בצמחי צוף וגורמים אחרים שנגרמים על ידי האדם.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
מעגלים של אור
פרויקט "מעגלים" בבית הספר "גמלא" הקים קבוצת העצמה באמצעות שיח ותנועה, לבנות כיתות ד'-ו'. בתהליך…
-
הקיץ של קצרין
בעוד כל הסביבה חוגגת את החופש הגדול, במועצה המקומית קצרין שוקדים במרץ על קידום התכנית…
-
פסטיבל "חורף של טבע"
שלוש תערוכות חדשות של צילומי טבע ייפתחו במוזאון הפתוח לצילום, בגן התעשייה תל-חי. הצלמים: נטליה…