נהר הרוקאד הוא הגבול הגאוגרפי בין רמת הגולן לסוריה. משלחת חוקרים ירדה לסיור בתוואי הנהר רק קילומטר אחד, אבל כל כך מיוחד
מני צוברי, מנהל ההדרכה מרכז סיור ולימוד מדרשת הגולן
לפני כחודש, הוזמנתי להצטרף למשלחת חוקרים, שיורדת לסייר ולחקור את נהר הרוקאד. נהר הרוקאד הוא הגבול הגאוגרפי בין רמת הגולן לסוריה. נהר עלום, שרק בודדים ירדו אליו ומהסיפורים ששמעתי עד היום, הוא אחד מנחלי האיתן והקניונים היפים שיש באזור. התרגשתי מאוד וחיכיתי לרגע. ביום שישי ה-29.10, בשש וחצי בבוקר, נפגשנו בחוות "נירים בגולן", לתדריך לקראת יציאה של מפקד האוגדה והמח"ט, שבאג'נדה שלהם להניח לאזרח לטייל במקומות, אמנם מעבר לגדר הגבול שלנו, אבל עדיין בשטחינו.
הסתדרנו בשיירה ובנסיעה אטית, התחלנו בירידה לכיוון גדר המערכת. כשהגענו לגדר, פתחו לנו חיילים את השער והמשכנו במורד הכביש, עד למפגש נהר הירמוך עם נהר הרוקאד. תוך כדי נסיעה, התחלנו לראות את מחסום המים הגדול, שנמצא על נהר הירמוך באזור משולש הגבולות ואת תחנת הרכבת החיג'זית, שבנו העות'מנים, בראשית המאה ה-20.
הגענו אל הגדר שביננו לבין סוריה, כמובן, בליווי של חיילים, שפתחו את הציר לפני שנכנסנו. כמו בכל פעילות צבאית, חולקו מספרי ברזל לכל המשתתפים. עברנו את השער הפתוח והתחלנו לצעוד במסלול של בסך הכול קילומטר אחד, אבל מאוד מיוחד.
תל גבוה נישא לפנינו ומרחוק, ראינו את המערות החצובות בו. כשחצינו את נהר הרוקאד, נראו סימני גללים על הסלעים בנחל ועמית דולב, מרט"ג, זיהה אותם כגללים של לוטרות, שנמצאות בסכנת הכחדה. באזור של מפגש הגבולות, נהר הרוקאד אינו נראה כמו נחל גולני טיפוסי. התחושה היא של נחל במדבר יהודה, או בנגב.
המשכנו לצעוד והגענו אל בריכת מים יפהפייה. חלק מהקבוצה נכנס לרחוץ. עשרות חצבים מסביב, חלקם פורחים עדיין. משני צדיו של הנחל, התנשאו מצוקי בזלת מאוד ייחודיים, הנמצאים רק בנחל הרוקאד
המשכנו לצעוד והגענו אל בריכת מים יפהפייה. חלק מהקבוצה נכנס לרחוץ. עשרות חצבים מסביב, חלקם פורחים עדיין. משני צדיו של הנחל, התנשאו מצוקי בזלת מאוד ייחודיים, הנמצאים רק בנחל הרוקאד. בהמשך הדרך, פגשנו פתח של מנהרה. נכנסנו וזחלנו בתוכה כ-50 מטר. לאחר מכן, התחלנו לטפס אל הגבעה ופגשנו במספר פתחי מערות, שהתאפיינו בניחוח חזק של גללי כבשים ועזים של הרועים הסורים, ששוהים כאן בשעות היום.
כשהגענו לראש התל, תוך כדי סריקה, הארכיאולוגים פרופסור חיים בן דוד, מיכאל אסבנד וערן מאיר, מצאו חרסים מהתקופה ההלניסטית, חרסים שכנראה יובאו לכאן ממקומות רחוקים. לאחר כשעתיים של סיור, נתבקשנו לחזור חזרה ולעבור את השער, עד לביקור הבא, שאני מקווה מאוד שיצא בקרוב ובמרכז סיור ולימוד מדרשת הגולן נוכל לסייר עם קבוצות.
מצורף הלינק לסרטון מהסיור: https://youtu.be/xYtS4Bys53I
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
- מעבר קוניטרה בצפון הגולן נסגר
מעבר קוניטרה היה עד כה עורק חיים חיוני עבור תושבי הכפרים הדרוזים בגולן. במעבר זה…
-
ילדים זקוקים להורים אשר מרגישים בטוחים ויעילים בהורותם
כאשר הילד נמצא בצוקה כלשהי, הוא מאותת בהתנהגותו: עצוב, נמנע מקשר, כעוס, מגיב בתוקפנות וכך…
-
מעבר לגבולות הדמיון
"מרכז סיור ולימוד קשת יהונתן" מתמחה בסיורים למקומות שרגליים אזרחיות לא דרכו בהן עשרות שנים.…