"הנוף הגיאולוגי בגולן הוא בעיקרו נוף געשי, שנוצר בתקופה גיאולוגית מאוחרת יחסית – לפני כמה עשרות אלפי שנים. רכס געשי אדיר זה מתחיל בתימן בדרום וממשיך עד תורכיה בצפון. מרבית שטח הגולן מורכב משכבות עבות של בזלת, שנוצרו משפכי לבה שזרמה בהתפרצויות הרי הגעש"
מהי התפרצות
""בעומק עשרות קילומטרים מתחת לקרום כדור הארץ מתחיל חומר לוהט בטמפרטורה של כמה אלפי מעלות ודחוס במאות אטמוספרות – לטפס כלפי מעלה, כשהוא מנצל לטובתו סדקים ודרכי יציאה בעובי כדור הארץ. חומר זה, שאינו אלא סלע מותך, נקרא בלשוננו בשם מאגמה. המאגמה מורכבת מחומר נוזלי ומגז.
עם עליית המאגמה לעבר פני כדור הארץ פוחת הלחץ המקיף אותה, וכאשר היא מתקרבת ממש אל פני האדמה – ניתק הגז מן הנוזל ועל ידי כך מייצר בועות"" (דורון מור). כך נוצרו סלעי הסקוריה (סלע בגוון אדמדם מלא נקבים) וטוף (כמו סקוריה רק קטן יותר עד 32 מ""מ קוטר).
חומר מגמתי (סלע מותך) ללא גז נקרא לבה, לאחר התפרצותו והתקררותו הופכת הלבה לבזלת.
בטיול ב""נתיב הוולקני"" בצפון הגולן תיחשפו לתופעות מרתקות ביותר ול""קישוטים"" במגוון צבעים וצורות שנוצרו בגולן כתוצאה מהתפרצויות וולקניות סוערות אלה.
- משך הסיור: כשעתיים עד כמה שתרצו.
- אופי: הליכה קלה באתרים ונסיעות קצרות בין אתר לאתר.
- דרגת קושי: קל. מתאים לכולם.
- עונה: כל השנה.
- ציוד: נעלי הליכה נוחות, מצפן.
- כניסה: חופשית בכל האתרים למעט פארק וולקני אביטל.
כדאי להתחיל את הסיור ב""ג'ובה הגדולה"" ביער אודם במהלך פעילות געשית כאשר הגז נחשף ראשון לאוויר (ללא החומר) הוא יוצא בהתפרצות אדירה הפוערת בור גדול. כך נוצרה הג'ובה הגדולה ביער אודם ועוד כ-20 בורות ""ג'ובות"" כאלה הפזורות ביער. קוטרה של הג'ובה הגדולה כ-250 מ' ועומקה כ-60 מ'. שביל סלול ונוח מוביל אליה ממגרש החנייה. אורכו כ-500 מטרים והוא מעגלי. מתאים לכולם. כניסה חופשית. נגיש לכיסאות גלגלים.
איך מגיעים: על כביש 978 כ-50 מ' צפונית לכביש הגישה למושב אודם. מגרש חניה מוסדר. תחנה שנייה נקודת הפליאומגנטיזם נקודה זו תעסיק ותשעשע ילדים ומבוגרים כאחד. אם תגיעו עם מצפן ותשימו אותו ליד הסלע המסומן באתר, תגלו שהצפון הוא לא בדיוק איפה שחשבתם. פליאומגנטיזם הוא כינוי מקצועי לתופעה שמשמעותה – מגנטיות הפוכה. לאחר שמתפרץ הר הגעש, בתהליך ההתקררות של הלבה נוטים המינרלים הקרויים ""מגנטיט"" של החומר לקבל את הכיוון המגנטי הקיים באותו זמן בכדור הארץ ו""לזכור"" אותו.
כך שהיום אם נשים לידו מצפון נגלה – שפעם הצפון לא היה בצפון.
מתאים לכולם. כניסה חופשית.
ציוד חובה: מצפן.
לטפס על הר געש – הר בנטל הר בנטל הוא הר געש כבוי הנמצא בקו התילים הגעשיים בגולן. ""מטפסים"" עם הרכב, לראש ההר המתנשא לגובה של כ-1,171 מ' מעל פני הים ועולים למוצב לתצפית נוף מדהים לארבע רוחות השמים. למרגלות ההר תופעות וולקניות רבות. במרומי ההר מוצב צה""לי שניתן לטייל בין חדריו ובית קפה הצופה לנוף אחד היפים בארץ. מתאים לכולם. כניסה חופשית.
נסיעה דרך להר געש ומגיעים לפארק וולקני אביטל
גולת הכותרת של הנתיב. ניתן לבקר בו גם ללא הנתיב.
פארק וולקני אביטל הוא אתר גיאולוגי-וולקני ייחודי בארץ ובעולם. הפארק הוקם בתוך מחצבה ישנה, שעל קירותיה נחשפו תופעות גיאולוגיות ייחודיות ומרתקות המלמדות על ההיסטוריה הגעשית הסוערת שעבר האזור לפני מאות אלפי שנים. מה בפארק דגמים ייחודיים ותופעות אמיתיות שיחשפו בפני המטיילים התרחשויות מדהימות שהתחילו בשקט מתחת לפני האדמה, געשו וסערו עד שהתפרצו ושינו את פני השטח. העזרים הניצבים בפארק יסבירו לכם מהי ""טיפה געשית"", מה הכוונה ב""חילופי שכבות"", מהם ""אופקי הפצצות"" ועוד תופעות רבות. החומר העודף של המחצבה שימש ליצירת קונוסים דמויי תלי געש, שמעצימים את תחושת החוויה. אחד מהם אף מדמה הר געש פעיל.
בערב יש בפארק תצוגת אורות מרהיבה המבליטה ומקשטת את התילים. לאורך קירות המחצבה נסלל שביל הליכה נוח עם נקודות עצירה, שמאפשרות מבט מקרוב על התופעות הוולקניות ושילוט מפורט שמתאר את התופעות שאתם רואים. הפארק כולל מקהל לכינוס של קבוצות שמעוניינות לקבל הסבר מפורט, רחבות מנוחה, נקודת תצפית ועמדת הסבר.
השנה זכה פארק וולקני אביטל באות אדריכלות הנוף, פרס יוקרתי המוענק פעם בשנה לאתר אחד בארץ. מנימוקי השופטים: ""הפרויקט נבנה על המתח שבין הטבעי והמלאכותי ומגרה את סקרנות המבקרים לחוות את רבדיו השונים"".
ימים ושעות פתיחה
בימי החורף פתוח הפארק הוולקני בימי חמישי עד שבת בין השעות 10:00-16:00. בימי חמישי בערב בשעות 19:00 ו- 20:00 מתקיימות הדרכות לקהל החופשי ללא תשלום.
קבוצות בתאום מראש בלבד.
להזמנת הדרכה 050-7887016.
לעיתים מתקיימים בפארק אירועים מומלץ להתקשר לפני הגעה 050-7887016.