פרופ' סולימאן חטיב, מרצה במכללה האקדמית תל–חי וחוקר במכון המחקר מיג"ל, קיבל לאחרונה את התואר פרופ' חבר מהמכללה, בעקבות מחקריו פורצי הדרך
סיגל סירואה
פרופ' סולימאן חטיב, בן ה-46, מרצה במכללה האקדמית תל–חי וחוקר במכון המחקר מיג"ל, הוא הפרופ' הראשון של הכפר ע'ג'ר. חטיב קיבל לאחרונה דרגת פרופסור, בזכות מחקריו פורצי הדרך בתחום מחלות הזקנה. עד כה, פרסם פרופ' חטיב למעלה מ-56 מחקרים בכתבי עת בין–לאומיים. מחקרו האחרון עוסק בשיפור התכונות הטובות של הכולסטרול הטוב, HDL, באמצעות שימוש בחומרי טבע המופקים מאצות. מדובר בהישג משמעותי וחשוב, העשוי למנוע התפתחות טרשת עורקים ולסייע ללוקים במחלה.
טרשת העורקים מהווה כיום את הגורם העיקרי למוות ולתחלואה בעולם המערבי. לפי ארגון הבריאות העולמי, בכל שנה מתים כ-17.7 מיליון אנשים ממחלות הקשורות לטרשת עורקים, כמו התקפי לב ושבץ מוחי. כיום, ההערכות מצביעות על כך כי בישראל בלבד מאושפזים מדי שנה בבתי חולים כ-11,500 איש, כתוצאה מהתקפי לב על רקע טרשת עורקים כלילית וכ-15 אלף איש בשנה לוקים בשבץ מוחי, רובם כתוצאה משבץ איסכמי, שנגרם על ידי היצרות או חסימה של כלי דם למוח. כמו כן, על פי נתוני המועצה הלאומית לסוכרת, בכל שנה מתרחשות בישראל כ-1,400 קטיעות איברים, כתוצאה מהמחלה, שמקורן למעשה בטרשת עורקים היקפית.
הישגיו המדעיים של סולימאן מעוררי התפעלות, בעיקר לנוכח סיפורו האישי: הוא נולד וגדל בכפר ע'ג'ר ומתגורר כיום, עם אשתו וארבעת ילדיו, במקום בו עובר קו התפר, בין הגבול הישראלי לגבול הלבנוני. הוא מתאר מציאות חיים לא פשוטה, שנים רבות של חיים באי–ודאות מתסכלת, כשבני הכפר לא יודעים מה יעלה בגורלם, הסגירות התכופות של הכפר, חיים במציאות בה לא ניתן להזמין אורחים הביתה וגם התמודדות יום–יומית עם דברים שלכל אחד אחר נראים פשוטים, אך בכפר ע'ג'ר הם הרבה יותר מורכבים. למשל, מקרר שמתקלקל ובמקום להזמין טכנאי, צריכים תושבי הכפר להוביל את המקרר אל מחוץ לכפר לתיקון, משום שדרושים מספר ימים על מנת לקבל אישורים להכנסת טכנאי לתוך הכפר.
משפחה אקדמאית
סולימאן עשה תואר ראשון באוניברסיטת באר שבע והמשיך לתואר שני ושלישי בטכניון. בגיל 27 בלבד, הפך לדוקטור צעיר לכימיה, כאשר כלל לא היה ברור לו מה יעלה בגורל תואר הדוקטור שלו ואם יוכל לשמשו, במידה שהכפר יוחזר לשטח לבנון. סולימאן מספר שאביו דחף אותו ואת אחיו ללימודים אקדמיים בכל הכוח.
"אבי היה מגיע הביתה מהעבודה בכל יום עם בגדים מאובקים ואומר לנו – אני אעשה הכול שאתם תלמדו. אכן, היו תקופות שהמצב הכלכלי היה קשה מאוד, אך אבי התעקש לחסוך שקל לשקל ושלח אותי ואת אחיי ללימודים אקדמיים"
"אבי נולד וגדל בכפר ע'ג'ר ואת לימודי חטיבת הביניים החל בכפר מסעדה, אך בהיותו בן 14, בשנת 1967, עם כיבוש רמת הגולן, תלמידי רג'ר לא הורשו להיכנס לתחומי ישראל והוא נאלץ להפסיק לימודיו ומצא את עצמו עובד בניין בחברת 'סולל בונה'. הוא היה מגיע הביתה מהעבודה בכל יום עם בגדים מאובקים ואומר לנו – אני אעשה הכול שאתם תלמדו. אכן, היו תקופות שהמצב הכלכלי היה קשה מאוד, אך אבי התעקש לחסוך שקל לשקל ושלח אותי ואת אחיי ללימודים אקדמיים. שניים מאחיי למדו רפואה בסוריה, בעיצומה של מלחמת האזרחים".
פרופ' חטיב עומד היום בראש המעבדה לחומרי טבע וכימיה אנליטית, במכון המחקר מיג"ל ומנהל מעבדה הכוללת פוסט–דוקטורנטית, דוקטורנט ושלושה מסטרנטים, הלומדים במכללה ומבצעים את עבודת התיזה שלהם במיג"ל. הוא מרצה מוערך ואהוד בקורסי כימיה אורגנית וביוכימיה בחוגים השונים, בפקולטה למדעים וטכנולוגיה, במכללה האקדמית תל–חי.
פרופ' חטיב משמש גם כמנהל המדעי של המעבדה האנליטית במכללה האקדמית, הכוללת ציוד מהמתקדם בעולם – .LCMS, GCMS, FTIR, ICP באמצעות המכשור המשוכלל הזה, ניתן לבצע אנליזות כימיות לזיהוי וכימות חומרים כמו ויטמינים, הורמונים, סוכרים, שומנים, ליפידים, חלבונים, פוליפנולים, חומרים נדיפים וכל סוגי המתכות הנמצאים בדוגמאות של מזון, מים, צמחים, פטריות וכל דוגמה ביולוגית אחרת כמו דם, רוק, תאים וכד'. המכשירים מאפשרים ביצוע אנליזה ברמת דיוק גבוהה ביותר ובריכוזי חומר נמוכים.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
מכוניות הוצתו במתחם של "ג.ש.ר גולן"
תוצאות ההצתה במתחם המכוניות של "ג.ש.ר גולן": 21 כלי רכב נפגעו ונזק משמעותי למבנה המוערך…
-
פרשת השבוע - האזינו - יום הולדתו של האדם הראשון
בראש השנה הקב"ה ירד לגן עדן, צר צורה של אדם ונפח בו נשמת אלוקים. לאחר…
- גילגולה של אבן
בזמן שהגולן היה סורי, חמדו תושביו אבנים עתיקות, במיוחד המעוטרות שבהן ושילבו אותן בבנייה של…