במשך 18 שנים, היה הרב שוקי הרשקוביץ יו"ר המועצה הדתית גולן ועסק בענייני ציבור. לאחר שפרש מהתפקיד, הוא שילב את ההשכלה הרבנית עם ההשכלה המשפטית והקים את מרכז "ביחד", ליישוב סכסוכים במשפחה ובעסקים
הטיפול בענייני נישואין וגירושין מצריך בקיאות, הן בהלכה היהודית והן בחוק הישראלי. הרב שוקי הרשקוביץ, מחיספין, עושה שימוש בשני התחומים הללו, כאשר הוא מייעץ ללקוחות שמגיעים אליו עם בעיות הקשורות בחיי הנישואין והמשפחה.
הרב הרשקוביץ רכש עוד לפני שנים השכלה משפטית והשכלה רבנית, אבל במשך שנים רבות הקדיש את זמנו לענייני ציבור. הוא כיהן כיו"ר המועצה הדתית גולן במשך 18שנה. בעקבות תהפוכות פוליטיות, עבודתו הציבורית הופסקה ואז, ללא משרה רבנית, הוא היה צריך להמציא את עצמו מחדש.
הרב הרשקוביץ החליט לקחת את שני התחומים שבהם הוסמך, רבנות ועריכת דין ולשלב ביניהם. כדי להשלים את התמונה הוא למד גם גישור והחל להתמחות בייעוץ בענייני נישואין, גירושין, חוזים, הסכמי ממון ועוד.
העדיפות אצל הרב הרשקוביץ היא להביא לשלום בית ולשקם חיי נישואין שנקלעו לקשיים. אם זה לא מסתייע, הוא מנסה לפחות להגיע למצב שבו הליך הגישור יביא להסכם והבנות לגבי המשך החיים לאחר הגירושין.
הרב הרשקוביץ: "טעות היא לחשוב שאחרי הגירושין כל אחד הולך לדרכו. כשיש ילדים משותפים, המצב מחייב המשך שיתוף פעולה בין בני הזוג. זה ממש קריטי עבור הילדים שתהיה הבנה ויחסים טובים גם אחרי הגירושין. אני משקף לבני הזוג מה הולך להיות בעתיד. מה יהיה כשלילד יהיה בר מצווה, או כשיתחתן?"
"טעות היא לחשוב שאחרי הגירושין כל אחד הולך לדרכו", מבהיר הרב הרשקוביץ. "כשיש ילדים משותפים, המצב מחייב המשך שיתוף פעולה בין בני הזוג. זה ממש קריטי עבור הילדים שתהיה הבנה ויחסים טובים גם אחרי הגירושין. אני משקף לבני הזוג מה הולך להיות בעתיד. מה יהיה כשלילד יהיה בר מצווה, או כשיתחתן? כיצד ההורים יעמדו לצדו במעמדים האלה? באופן הזה אני מביא אותם לחשיבה מחדש ולשינוי עמדות".
יש גם מקרים שבהם למרות כל המאמצים, אין הסכמה והליך הגישור לא צולח. במקרה כזה, הרב הרשקוביץ יכול גם לייצג את אחד מבני הזוג. זה קורה בערך ל-15 אחוז מהמקרים שמגיעים אליו, הרוב, 55 אחוזים בערך, מגיעים להבנות במסגרת הסכם הגירושין ו-20 עד 30 אחוז מצליח הרב הרשקוביץ להביא לשלום בית והמשך חיי הנישואין.
הרב הרשקוביץ: "יש מקרים שבהם פשוט אין הקשבה בין בני הזוג. בתוך הלחץ של חיי היום-יום, כל אחד נמצא בתוך עמדת המגננה שלו והם לא מצליחים לצאת מזה. לפעמים, אני מציע להם לצאת כל ערב להליכה רגלית סביב היישוב. אם אני מצליח לשכנע אותם והם באמת עושים את זה, פתאום הם נמצאים בסיטואציה שהם מתחילים לדבר ולהקשיב זה לזה וזה יכול להוביל לפיוס והשלמה".
הרב הרשקוביץ חי בתוך הקהילה הדתית בדרום הגולן ומן הסתם, חלק מהקשיים המשפחתיים שהוא עד להם במהלך עבודתו קשורים גם לתחום הדתי.
"יש משברים משפחתיים גם על הרקע הזה, למרות שהם לא נפוצים במיוחד. אם אחד מבני הזוג זונח את אורח החיים הדתי, זה יכול להביא למתחים בתוך המשפחה. גם פה נדרשת מיומנות והרבה רצון טוב משני הצדדים, כדי שניתן יהיה לגשר על הפערים".
תחום נוסף שהרב הרב הרשקוביץ עוסק בו הוא הסכמי ממון. באסוציאציה הנפוצה, הסכמי ממון נחתמים כאשר בין שני בני הזוג המתחתנים קיים פער סוציו-אקונומי ניכר. לדברי הרב הרשקוביץ, מרבית הסכמי הממון רחוקים מהדימוי הזה.
"רוב הסכמי הממון נחתמים בנישואין שניים. בנישואין ראשונים, זה כמעט שלא קיים. היוזמים של הסכמי הממון הם בדרך כלל ההורים של החתן, או הכלה ולא בני הזוג עצמם. זה קורה בעיקר כאשר יש רכוש כמו דירה, שמעבירים לשימושם של בני הזוג, אבל רוצים שהדירה תישאר ברשות המשפחה שהעניקה אותה לזוג, במקרה שהם יתגרשו".
העבודה של הרב הרשקוביץ מפגישה אותו עם הצד הפחות נעים של החיים. הוא עד לחיי נישואין שמתפוררים, לתקוות שהתנפצו, לאהבה הגדולה שנגוזה, אבל בתוך זה יש גם יסוד אופטימי.
"אני מציאותי", הוא מצהיר. "אני מבין שלעתים, אין ברירה וצריך לפרק את החבילה, אבל אם עושים את זה בנועם ובהסכמה, זו נחמה לא קטנה. לעתים, קורים גם מקרים יוצאי דופן שגורמים לי הרבה נחת. זה קרה לי עם כמה זוגות שהתגרשו ולאחר מכן עלה בידי להביא לכך שהם החליטו להתחתן מחדש ואני, כרב, ערכתי את טקס הנישואין".דף בי