השבוע, נחשפו זני פטנט – רימונים ותפוחים חדשים, שפותחו ואוקלמו על ידי חוקרי מו"פ צפון ויגיעו בקרוב לשווקים
ענפי התפוח והרימון בישראל ממשיכים להתפתח ולהצעיד את החקלאות הישראלית לקדמת ענף החקלאות העולמי. רגע לפני ראש השנה, טעימת תפוח בדבש וגרגירי הרימון, חשפו השבוע במו"פ (מחקר ופיתוח) צפון, של החברה לפיתוח הגליל ומועצת הצמחים, את זני הפטנט החדשים, שעברו תהליך בחינה ואקלום במשך מספר שנות מחקר, בחלקות ניסוי, על ידי חוקרי החברה לפיתוח הגליל.
החוקרים והמגדלים לא שוקטים על השמרים ומחפשים כל העת אחר הזנים החדשים, הטעימים יותר, יפים יותר ופוריים יותר מהזנים הקיימים. על פי נתוני החברה לפיתוח הגליל ומועצת הצמחים, עומד יבול התפוחים על כמות שיא של מעל ל-120 אלף טון, כשאזורי הגידול העיקריים הם הגליל והגולן.
לצד הפריחה בענף והגידול ביבול, המגדלים והחוקרים מחפשים את הזן החדשני הבא שיוביל את החקלאים בגליל ובגולן ליתרון כלכלי בשווקי הארץ. כמו כן, בישראל מגדלים רימונים על שטח של כ-25 אלף דונם, בעיקר מהזן "וונדרפול", כשהיבול נאמד בכ-60,000 טון וכ-40% ממנו מיועד לייצוא לשווקים ברחבי העולם.
באירוע לקראת ראש השנה, הוצגו זנים חדשים של תפוחים, רימונים, אגסים ואפרסמונים, שעברו את שלבי הפיתוח והאקלום בהצלחה ובשנים הקרובות, ייראו על המדפים.
מנהל מו"פ צפון, אלקנה בן ישר: "במחלקת המחקר והפיתוח, של החברה לפיתוח הגליל, עוסקים בפיתוח אקלום והחדרת זנים חדשים ואיכותיים מכל העולם, לשיווק בישראל. הפעילות משתרעת בכל חוות המחקר בצפון ואנו מציגים את הזנים החדשניים למגדלים, אליהם נעביר את הידע לגידול עתידי של הפרי במטעי הפרי בגליל ובגולן".
מנכ"ל מועצת הצמחים, צבי אלון: "החקלאי והתוצרת הישראלית חייבים להישאר בחזית הפיתוח החקלאי בעולם. לא בכדי, איכותם של התפוח, האגס והרימון הישראלי ידועים בכל העולם. אנו מחויבים להמשיך לטפח ולהשקיע בגיוון ואקלום זנים חדשים בעלי תכונות איכותיות, צבע ופציחות; פעילות זו, המתבססת על כספי המגדלים שהמועצה מגייסת מדי שנה, קריטית לענף".
הזנים החדשים טופחו על מצעי קרקע איכותיים שפותחו על ידי אגרונום חברת "טוף מרום גולן", יוני אוסרוביץ וכל מצע מותאם לצורכי הגידול השונים ולאקלים המשתנה באזורים השונים בארץ.
שדרוג ל"פינק-ליידי" ול"גאלה"
זני התפוחים הבולטים שהוצגו לאחר שעברו בהצלחה את השלבים המוקדמים בניסוי:
"אדמס" – זן שהחוקרים אתרו בארה"ב ואקלמו בארץ, עסיסי במיוחד. ל"אדמס" צבע אדום עז, בכיסוי מלא והוא מבשיל במהלך חודש ספטמבר.
Pinkgold" " פינק-גולד – זן פטנט המשדרג את ה"פינק ליידי" המוכר. מכיל רמות סוכר גבוהות המיוחד המעניקות לתפוח מתיקות רבה. צבעו צהוב עם 30% כיסוי ורוד.
"דאלינט" – זן צרפתי, פרי גדול במיוחד ומתוק מאוד, בעל צבע סגול כהה.
"אורורה"- הזן במקורו מקנדה. צבעו צהוב-לבן והוא בעל ניחוח וטעם של הזן המתקתק "גאלה", אך בצבע צהוב-לבן. הבשלה במחצית השנייה של אוגוסט.
"ניקולאי" – "התפוח של סינדרלה" – התגלה על ידי ניקולאי סילנדר ז"ל, מקיבוץ מרום גולן. תפוח בצבע בורדו, טעים מתוק ועסיסי. דומה לזן "סטרקינג". מקבל את הצבע מאוד מוקדם. יהיה על המדף בעוד שנתיים.
הרימון השחור-סגול
זני הרימון החדשים שהוצגו ומרחיבים את ענף הרימון, הנמצא בצמיחה:
רימון שחור-סגול – רימון ייחודי בעל צבע נדיר וחדש לגידול זה – שחור סגול וטעם מתוק במיוחד, המבשיל מאוחר ומאריך את עונת הגידול משמעותית. זן זה מרחיק הגעת מזיקים ומאפשר גידול ללא ריסוס.
"עמק" – זן בעל טעם מתוק במיוחד, נמצא כי הוא מבשיל באקלים הישראלי, החל מתחילת אוגוסט. צבעו חיצוני והפנימי של זן זה הנו אדום במיוחד ונמצא כזן איכותי המתאים גם לייצוא למדינות אירופה השונות.
"נטע" – זן הנמצא בתהליך אקלום בארץ, מבשיל מוקדם יחסית, כבר לקראת סוף יולי. צבעו מבפנים ומבחוץ – אדום כהה. בעל מתיקות רבה והוא נחשב לרימון רך מאוד.
האגס האדום-כהה
כמו כן הוצגו באירוע זני אגס חדשים שהוצגו:
"Harrow sweet" – פרי גדול, מתוק, עסיסי מאוד, צבעו אדום-כהה והוא אותר כפרי עם פוריות גבוהה באקלים הישראלי.
Harrow Crisp"" – פרי גדול, פציח, עסיסי, מעט חמצמץ. צבעו אדום והוא בעל חיי מדף ארוכים.
Harrow 623"" – פרי גדול מאוד, מאורך, מרקם עדין, מאוד מיצי, עסיסי ופציח. צבע אדום-כהה.
HW Harovin Sundown"" – פרי גדול מאוד. צבע אדום-כהה, בעל מרקם טוב וטעם חמאתי. נחשב לאגס בעל פוריות מוקדמת וטובה.