האם אנחנו ערוכים כלכלית לעלייה בתוחלת החיים? בעקבות ריאיון רדיופוני עם דפנה פרנקל, ממחלקת הוותיקים, במועצה האזורית גולן – צעירים אל תדלגו על קריאת הכתבה. היא חשובה מאוד גם לכם
היום זו כבר עובדה ידועה: (כמעט) כולנו נחיה הרבה יותר מן הדורות שקדמו לנו. עובדה בהחלט משמחת, אך גם כזו שטומנת בחובה שאלה שראוי לשאול: האם כולנו ערוכים לעוד כמה עשרות שנים? מבחינה רגשית, בריאותית, קהילתית ובעיקר כלכלית? בדיוק בשאלה הזו עוסק מיזם "חוסן כלכלי בגיל השלישי", מבית מחלקת הוותיקים, במועצה האזורית גולן.
זה הנושא שעליו שוחחנו בתכניתנו "צובעות את הגולן בכחול", עם דפנה פרנקל, פרויקטורית מטעם מחלקת הוותיקים. כבר בתחילת השיחה, התוודענו לעובדה כי לחוסן כלכלי יש שני היבטים משמעותיים – האחד, אישי והשני, קהילתי. שניהם קשורים ותלויים זה בזה, בעיקר באזורים מרוחקים כמו שלנו, המאופיינים ביישובים קטנים ובערבות הדדית.
בהיבט האישי, כך למדנו מדפנה, המיזם מכוון בעיקר לבני ובנות ה-55 פלוס (לעתים, אפילו 50) כי "לנו, במחלקת הוותיקים, ברור היה ששכבת הגיל הזו משמשת כעוגן כפול ואפילו משולש: עוגן להורים המזדקנים ומאריכים ימים, עוגן לילדים ולנכדים החווים וחיים את העידן החדש, על כל אתגריו וכמובן, עוגן לעצמם ולאתגרי הגיל שלהם.
"כך יוצא שגם כאשר אנו פוגשים את בני ובנות הגיל השלישי, שמצבם הכלכלי כעת טוב, ואפילו טוב מאוד, אנו מגלים שיש להם לרוב מחויבות להורים מזדקנים, שלא תמיד נמצאים בקו הבריאות ולא בהכרח הצליחו לחסוך לגיל הזקנה. לצד זה, קיים הרצון שלהם לסייע לילדים ולנכדים, הנמצאים במירוץ החיים, המאופיין באתגרים תעסוקתיים, משפחתיים וכלכליים, שהוריהם לא חוו.
לילדים קשה, ההורים אינם מסוגלים לעמוד מנגד ולומר לא וכך קורה שבני ובנות הפלוס מוותרים על איכות חייהם לטובת אלו שמעליהם ומתחתיהם ולעתים, אף מסכנים את המשאבים העתידיים שיועדו לזקנתם שלהם
לילדים קשה, ההורים אינם מסוגלים לעמוד מנגד ולומר לא וכך קורה שבני ובנות הפלוס מוותרים על איכות חייהם לטובת אלו שמעליהם ומתחתיהם ולעתים, אף מסכנים את המשאבים העתידיים שיועדו לזקנתם שלהם. משבר הקורונה רק החריף את המצב".
4 זרקורים
אז מה עושים שאלנו? ומיד הבנו שיש הרבה מה לעשות, או כמו שדפנה פרנקל אומרת: "אפשר לשפר את שורת הפלוס!" איך?
דפנה: "באמצעות ארבעה זרקורים מרכזיים, שכל אחד לחוד וכולם יחד יתרמו משמעותית לשיפור שורת הפלוס, עכשיו ובעתיד.
"זרקור ראשון – מינוף כסף: באמצעות השקעות, שוק ההון, נדל"ן וכיוצא באלה.
"זרקור שני – התנהלות כלכלית מושכלת ומצמיחה, הן ברמה המשפחתית והן בבית העסק, אם יש (חקלאות, צימרים, או כל עסק אחר).
"זרקור שלישי – הוספת מרכיב רווח. קרי: להמשיך ולהכניס כסף לקופת המשפחה, גם בפנסיה, כשכירים, או כעצמאים.
"זרקור רביעי – התנהלות רגשית. ללמוד לומר 'לא', לנהל את ה'כן', לבצע העברה בין–דורית בזמן ובצורה מושכלת, לכתוב צוואה, לדאוג לייפוי כוח מתמשך ועוד ועוד".
מה בנוגע להיבט הקהילתי? מה תאמרי למי שיבוא ויטען כי הוא אחראי ופועל בצורה מושכלת כבר שנים רבות, ולכן מצבו העכשווי והעתידי טוב מאוד והוא אינו מבין איך המיזם הזה נוגע לו?
"אנחנו לא ניו יורק, או מנהטן. הגולן הוא חבל ארץ מרוחק, המאופיין ביישובים קטנים, בהם מצבו של הפרט לא נעלם מעיני הקהילה ואפילו משפיע עליה – בין אם זה מתבטא בתשלומי מסים, השתתפות כספית באתגרי פיתוח, או אפילו השתתפות בפעילות תרבות ופנאי, שידו של האחד משגת ושל האחר לא, שלא לדבר על רמת החברות והערבות ההדדית שכל כך מאפיינת את קהילת הגולן. בסופו של יום, חוסן כלכלי אישי מביא לחוסן כלכלי קהילתי ואזורי. זה נושא ראוי וחשוב שיש לעורר ובכל דרך!".
בכל יישוב, אני מאתרת איש או אשת קשר, הרואים בהגברת החוסן הכלכלי של אנשי היישוב עניין בעל ערך. תפקידם הוא להצטרף לוועדות הוותיקים הקיימות ולייצג את התחום, בצמוד לתחומי הפנאי, התרבות והבריאות
מח"כים
איך תכל'ס זה עובד? איך המיזם הזה בא לידי ביטוי, הלכה למעשה ועוד בימי קורונה המאתגרים?
דפנה: "התהליך הוא כזה: בכל יישוב, אני מאתרת איש או אשת קשר, הרואים בהגברת החוסן הכלכלי של אנשי היישוב עניין בעל ערך. את האנשים הללו, אנחנו מכנים במחלקה – מח"כים או מח"כיות (מקדמי חוסן כלכלי) ותפקידם הוא להצטרף לוועדות הוותיקים הקיימות ולייצג את התחום, בצמוד לתחומי הפנאי, התרבות והבריאות.
"הפעולה הראשונה אותה אני מבצעת עם המח"כים היא ארגון מפגש חשיפה בזום, כולל שיווקו ופרסומו במגוון דרכים. לאחריו, נשלחת לכל היישוב הקלטה עם תכני מפגש החשיפה ואליה צמוד סקר דיגיטלי, ממנו אנו למדים על העדפות היישוב ודרכו אנו גם מגייסים מח"כים נוספים.
"כל המח"כים מצטרפים לקבוצה בהובלתי ומתחילים בעשייה יישובית, או אזורית. על מנת להקל על העשייה, יצרתי, ביחד עם מנהלת המחלקה ונציגי ציבור, מאגד מידע, הכולל עשרות אופציות לפעילויות משותפות, המייצגות את כל אחד מהזרקורים המוזכרים למעלה. אחד הדברים היפים במאגד הוא העובדה שכולו מושתת על ארגונים, עוגני מועצה ובעלי עסקים מן הגולן – בחזקת מהלךwin win win – המעלה גם את החוסן הקהילתי והכלכלי של כל אחד מן השותפים לדרך – בעלי עסקים רבים, דוגמת עורכי ועורכות דין, רו"ח, כלכלנים וסוכני ביטוח מן הגולן, שאף מציעים לוותיקים מפגשים ללא עלות".
מהו החלום והחזון שלכם במחלקת הוותיקים?
"החלום והחזון הוא, בראש ובראשונה, שהנושא יהיה מדובר, שהמודעות אליו תעלה ויחד אתה יעלה גם החוסן הכלכלי ושלבסוף, כולנו בגולן נזכה לזקנה מכבדת, שבה נוכל להגשים חלומות, לחיות ברווחה וללכת כמו ששר שלמה ארצי: 'עם שמש בכיסים'".
עם השיר הזה, גם אמרנו "אמן" ונפרדנו לשלום מדפנה.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
לדמשק: בטנק השלישי אחרי קהלני
שבועיים לאחר שחיים אדרי הוכשר כלוחם שריון, שמונה חודשים מהגיוס, פרצה מלחמת יום הכיפורים. בגיל…
-
ערב גיבוש של מרכז חוסן
ערב גיבוש והוקרה ליו"ר צח"י, מנהלי קהילה ורבש"צ התקיים ביום ראשון, 22.06, י"ד באייר בחאן…
-
ט"ו באב - חג האהבה בגיל השלישי
כולנו זקוקים לחום, לקרבה ולביטחון. בגיל השלישי, על אחת כמה וכמה. האהבה היא התשובה הניצחת…