לאחר מספר שנים של אישוש אוכלוסיית הנשרים ע"י רשות הטבע והגנים, הוחלט השנה לאפשר לנשרים לקנן ללא התערבות, למרות מספר הקינים המצומצם. למרבה השמחה, כל הגוזלים צלחו את שלב הגידול, פרחו מן הקן ומעופפים בימים אלו ברחבי השמורה
לקראת יום הנשר הרביעי שייערך ביום שבת ה- 22.9 בשמורת טבע גמלא, יום חווייתי ומהנה שיכלול תחנות הפעלה, פינות יצירה ועוד, בחרנו להביא בפניכם את סיפור הצלחת קינון הנשרים בשנת 2012.
הנשר המקראי הינו העוף הדורס הגדול ביותר המרחף באופן קבע בשמי ארצנו. מוטת כנפיו העצומה (כ- 2.8 מטר בממוצע) וחזותו המרשימה הם שזיכוהו בכינוי "מלך העופות" ובאזכורו פעמים רבות בתנ"ך. ואכן, קשה להישאר אדישים לנוכח המראה האצילי של נשר הדואה בגאון ללא ניד כנף.
אתרי הקינון והלינה של הנשרים הינם בנקיקי סלע בתוך מצוקים נישאים ועל כן אזורי מחייתו בארץ הם במצוקי הבזלת שבגולן (בעיקר בשמורת טבע גמלא וביער יהודיה), במדבר ובאופן פחות באתרים שונים בגליל ובכרמל. בראשית שנות ה- 2000 נאמדה אוכלוסיית הנשרים בגמלא ביותר מ- 100 פרטים, בשנים אלו אף תועדו על ידי עובדי מרחב גולן ברשות הטבע והגנים מעל ל- 50 התחלות של קינון בשנה במושבת הנשרים שבגמלא. בשנים האחרונות כידוע, ירדה אוכלוסיית הנשרים בגולן באופן משמעותי למדי עד כדי חשש גדול להיעלמותם מנופי הגולן. רבות דובר וסופר אודות הבעיות והסכנות האורבות לאוכלוסיית הנשרים בגולן, אולם הפעם ברצוננו להתמקד בנקודת אור גדולה – הצלחת קינון הנשרים בשנת 2012.
שלושה מתוך שלושה:
בשנים האחרונות, לאחר הרעלת הנשרים הגדולה בשנת 2007, הוחלט ברשות הטבע והגנים על תוכנית ממשק בשם "פורשים כנף" לאישוש אוכלוסיית הנשרים. התוכנית כללה, בין השאר, את הוצאת הביצים שהוטלו בגמלא, הדגרתן באופן מלאכותי, גידול הגוזלים בחי בר כרמל והעברתם אל כלוב האקלום בשמורת טבע גמלא בו הם שהו עד גיל 3-4 ורק אז שוחררו לחופשי. מטרתה של התוכנית היא להגדיל את מספר הפרטים המתווספים לטבע בהשוואה למתרחש באופן טבעי. השנה הוחלט שלא לקיים את התוכנית ולאפשר לנשרים לקנן ללא התערבות. מספר הקינים היה מועט למדי והסתכם בשלושה בלבד, אך להפתעתנו ולשמחתנו הגדולה, שלושת הגוזלים שבקעו (אחד בכל קן), צלחו את שלב הגידול, פרחו מן הקן ומעופפים בימים אלו ברחבי השמורה. בנוסף לנשרים קיננו השנה בגמלא שני זוגות רחמים וזוג של עיט ניצי, צאצאי כל אלו, מתווספים אף הם לחגיגה הנצפית בשמי השמורה.
לא קלה היא לא קלה דרכנו:
משימתם של הנשרים ההורים אינה פשוטה בכלל. מחזור הקינון משלב החיזור ועד הפריחה מן הקן נמשך כעשרה חודשים בשנה. במשך כארבעה חודשים מאכילים ההורים את הגוזלים במסירות רבה עד לפריחתם מן הקן. משקל הגוזל הבוקע הינו כ- 160 גרם בלבד, משקלו של הפרחון דומה לנשר בוגר, כ- 6-7 ק"ג, מספרים אלו יכולים ללמדנו שבמהלך תקופה זו מכפיל הגוזל את משקלו פי 35 לערך!! וכל זאת באמצעות הוריו בלבד. גם לאחר שהגוזל פרח מן הקן, עבודת ההורים לא תמה. הפרחונים אינם מתרחקים מסביבת הקן וניתן לצפות בהם עפים בסמוך להורים, כמו לומדים מהם את מלאכת התעופה. גם עתה, הנשרים הצעירים אינם אוכלים באופן עצמאי וזוכים למנות מזון מהוריהם.
אודות פרויקט הנשרים:
עובדי שמורת טבע גמלא – מנהל השמורה אלדד איתן, האקולוג עידו שקד, העובדים אליה מעטוף ושמוליק הרשקוביץ', פקח יער יהודיה פרץ גלעדי ועובדים נוספים של רשות הטבע והגנים משקיעים זמן ומאמץ רב בפרויקט הנשרים, הכולל תצפיות ממושכות על הפרטים המקננים, טיפול בנשרים השוהים בכלוב, סימון הנשרים הבוגרים הנתפסים בכלוב ועוד. לשמחתנו התצפיתנים המסורים זכו לראות בהזדווגות הפרטים (פפראצ'י, אמרנו?) שזוהי הדרך היחידה להבחין בין הזכר לנקבה (למעט בדיקת דם), כמו כן הקינים נבנו במקום המאפשר תצפית ברורה אודות המתרחש בקן וכך אנו זוכים לנתונים מדויקים על שלבי הקינון השונים. פרויקט הנשרים כולל גם שיתוף פעולה עם חברת החשמל למניעת התחשמלות, תחנות האכלה המאפשרות מזון זמין ונקי, שיתוף פעולה עם הבוקרים והנוקדים במיזם הסניטציה עליו נכתב כאן בעבר ועוד. ייתכן שכל אלו, שלא נרחיב עליהם הפעם, תרמו להצלחת הקינון בעונה זו. גם תחום החינוך אינו נפקד, בהפעלת תוכנית חינוכית בבתי הספר היסודיים בגולן, הנקראת "ילדי הגולן פורשים כנף על אוכלוסיית הנשרים בגולן" בשיתוף עם מועצה אזורית גולן וחברת החשמל.
יום הנשר הרביעי:
ביום שבת הבא, ה- 22.9, בין השעות 10:00-14:00 ייערך בגמלא יום הנשר הרביעי. במסגרת יום זה יתקיימו פעילויות והדרכות מיוחדות אודות הנשרים – תוכלו לפגוש ב"מר נשר", לצפות בנשרים באמצעות טלסקופ, ליהנות מציור קיר ופינות יצירה, המחזה על העיר העתיקה ועוד. בשעה 14:00 צפוי להיות שחרור של נשר על רקע נופיה של גמלא העתיקה – חוויה מיוחדת ומרגשת למדי.
כמובן שניתן לצפות בנשרים גם בכל יום אחר. לשם כך מומלץ לבקר בשמורה סביב שמונה או תשע בבוקר, אז עולים הנשרים מן המצוקים והמבקרים זוכים למעוף מרשים ממש בגובה העיניים. בחודשי החורף נוכחות הנשרים בשמורה גדולה יותר משאר חודשי השנה.
בהזדמנות זו נאחל לכולם שנה טובה, שנת שיתוף פעולה ועשייה לטובת הטבע הגולני רב הפאר וההדר.