מערך בריאות הנפש של "שירותי בריאות כללית", מחוז הצפון, מסכם את שנת תשפ"א. המערך הותאם לתקופת מגפת הקורונה והמשיך להעניק שירות מיטבי למבוטחיו ואף הרחיב את פריסת וסוגי הטיפול ופיתח שירותים חדשים וייחודיים
מיד עם תחילת מגפת הקורונה, נדרשו מרפאות בריאות הנפש (ברה"נ), ב"שירותי בריאות כללית", מחוז הצפון, להתאים את העבודה למצב החדש שנוצר. לפיכך, לאחר תקופה טבעית של אי–ודאות וחרדה, הותאמה תכנית עבודה חדשה.
ההתארגנות באה לידי ביטוי במספר שירותים חדשים למבוטחים:
הראשון, חלק ניכר של הטיפולים הועברו למתכונת של "טיפול מרחוק" – פגישה טיפולית רגילה, אך מבוצעת באמצעים טכנולוגיים – טלפונית, או בווידאו (מחוז הצפון הוא היחידי בארץ שקיבל טאבלטים לביצוע שיחות וידאו במרפאות ברה"נ).
השני – נפתחה אפשרות למתן ייעוץ "יבש", מרופא פסיכיאטר לרופא משפחה, דרך תיק החולה. השלישי – הוקם מערך ארצי לשיחות תמיכה טלפוניות למבוטחים שסובלים ממתח וחרדה בגלל המגפה (כל מבוטח זכאי ל-3 שיחות טיפוליות חינם) והשירות נמשך גם היום.
הרביעי – הוקם גם שירות דומה לתמיכה נפשית בעובדי "כללית", שעבדו בתקופת המגפה במצב של לחץ פיזי ונפשי מוגבר, בנוסף ללחצים של המגפה במישור הפרטי והמשפחתי.
החמישי – מערך לטיפול התנהגותי–קוגניטיבי ONLINE, שפותח עוד לפני המגפה, אך התפתחותו זורזה בשל המגפה.
לצד כל הפעולות הללו, נמשכת גם העבודה השגרתית הרב–מקצועית במרפאות ברה"נ עם ביקורים במרפאה, טיפולי פסיכותרפיה פרטנית וקבוצתית וביקורי בית. חשוב להדגיש כי מערך ברה"נ במחוז הצפון עובד באינטגרציה מלאה בתוך המערך ובשיתוף פעולה הדוק וקשר הדדי זמין עם הרפואה ראשונית במחוז.
עשרות אנשי מקצוע ומגוון טיפולים
למערך ברה"נ במחוז הצפון יש היסטוריה ארוכה. המערך הוקם לפני שנים רבות ומאז ועד היום, מטפל במסירות במבוטחי ה"כללית" במחוז.
בשנת 2015, לקראת הרפורמה של העברת האחריות הביטוחית על בריאות הנפש לקופות החולים, צוות ברה"נ במחוז מינה 36 אנשי מקצוע הכוללים פסיכיאטרים, פסיכולוגים, עו"ס ועובדי מנהל, המחולקים בין חמש מרפאות המעניקות שירות למבוגרים בלבד.
עם כניסתה של הרפורמה, התחלנו לגדול ולהתפתח וכיום במערך ברה"נ המחוזי עובדים 111 אנשי מקצוע, המטפלים ב-20,000 ויותר מבוטחי ה"כללית".
בשל מאפייניו הייחודיים של מחוז הצפון – מרחבים גדולים ופיזור אוכלוסייה – מערך ברה"נ משתדל להביא את שירותיו לכל אזור. הורחבו צוותים של מרפאות קיימות, הוקמו מרפאות חדשות והוקם שירות לבריאות הנפש לקטינים, שלא היה קיים קודם.
היום, במחוז, יש שש מרפאות ברה"נ למבוגרים, יחידה לטיפול יום, ארבע מרפאות ברה"נ לקטינים ו-10 נקודות של "לאיזון", הנמצאות במרפאות ראשוניות. שירות זה הוקם על מנת לעזור לרופא המשפחה לטפל במטופלים שלא בהכרח זקוקים למעקב וטיפול פסיכיאטרי, אלא מספיקה להם בדיקה חד–פעמית והמלצות לרופא משפחה. כמו כן, קיים שירות ייעוץ מרופא לרופא, ללא בדיקת החולה: רופא משפחה שולח הפניה, הפסיכיאטר נכנס לתיק החולה, בודק נתונים (לפעמים מדבר עם רופא משפחה, אך לא עם החולה) ונותן ייעוץ.
שירותים ייחודיים
בשנים האחרונות, הוקמו שירותים ייחודיים במחוז.
הראשון – היחידה המחוזית למיון וניתוב הפניות ברה"נ, אשר בודקת כל הפניה, יוצרת קשר עם הרופא המפנה במידת הצורך ומנתבת הפניות למקום הכי מתאים למטופל. היחידה הוכיחה את יעילותה ובקרוב, שירות זה יורחב לכל הארץ.
השני – ייעוץ מרופא לרופא דרך קליקס, שמתואר לעיל.
השלישי – מרפאת לאיזון וירטואלי: בדיקה חד–פעמית של המטופלים, דרך וידאו, לצורך מתן המלצות והכוונה, הן למטופלים והן לרופאי המשפחה.
הרביעי – מרפאה פסיכיאטרית דחופה – היחידה המחוזית למיון הפניות מאתרת מופנים שמבחינת מצבם זקוקים לבדיקה דחופה יחסית, אך לא זקוקים לבדיקה מידית במיון, או אשפוז. דוגמא טובה – דיכאון אחרי לידה.
החמישי – יחידה להתערבות במשבר – בשיתוף פעולה עם צוות של בית חולים "העמק", בעפולה. המטרה: לקבל אנשים במשבר ללא אבחנה של מחלת נפש, על מנת לתת להם טיפול מהיר וקצר (פסיכיאטרי ופסיכותרפיה), כדי לעזור להם לצאת ממשבר ולחזור לתפקוד.
השישי – יחידה לביקורי בית – פועלת בנוף הגליל ובמגדל העמק ומבצעת ביקורי בית למטופלי מרפאות ברה"נ בערים אלה.
ממשיכים להתפתח
למרות הפיזור המרחבי של המחוז, כל מרפאות ברה"נ עובדות בתור שירות אחיד ומלוכד על בסיס אותם נהלים ודרכי העבודה ולפי אותם הסטנדרטים המקצועיים הגבוהים.
בנוסף לעבודה הטיפולית בתוך מרפאות ברה"נ, המערך נותן משקל רב לעבודה ייעוצית, קשר זמין ושיתוף פעולה מתמיד עם הרפואה הראשונית, כולל הרצאות בנושאי בריאות הנפש, ייעוץ אישי זמין, מפגשים עם צוותי מרפאות ראשוניות, השתתפות בפורומים מקוונים של מנהלי מרפאות ורופאי משפחה.
המערך הוכר להתמחות בפסיכולוגיה קלינית ובפסיכיאטריה, כלומר אנחנו מקבלים מתמחים לפסיכולוגיה קלינית ופסיכיאטריה ומכשירים אותם, עד שהם מקבלים תואר מומחה.
שירותים חדשים בקרוב
כעת בהקמה:
1. מרפאה לבריאות הנפש של האישה – המרפאה תרכז את כל הטיפולים הנפשיים הספציפיים לנשים: הפרעות ותגובות נפשיות הקשורות להיריון, לידה, לידה שקטה, אובדן ילדים, גיל המעבר.
2. יחידה להתערבות מקוונת במשבר בילדים.
3. כמו כן, הוקם ומתרחב ייעוץ פסיכיאטרי במסגרת מרפאת להט"בים המחוזית.
מתוכננת פתיחה בשנה הבא:
1. טיפול יום פסיכיאטרי נוסף בטבריה
2. מרפאת OCD – לטיפול ייעודי בסובלים מהפרעה כפייתית
3. יחידה לאבחון וטיפול באאוטיזם
מסכם ד"ר לאוניד ברואודה, פסיכיאטר ראשי ומנהל מערך בריאות הנפש של מחוז הצפון ב"כללית": "למרות ההישגים הנ"ל, עדיין יש מקום לשיפור: אנחנו עושים מאמצים רבים לקצר את התורים, לפתוח שירותים נוספים ולהרחיב שירותים קיימים. זאת, כמובן, בהתאם לתקציב שיגיע מהמדינה ומהנהלת הקופה".
אולי יעניין אותך גם:
-
מעגלים של אור
פרויקט "מעגלים" בבית הספר "גמלא" הקים קבוצת העצמה באמצעות שיח ותנועה, לבנות כיתות ד'-ו'. בתהליך…
-
פרשת השבוע - וירא - זרעים של מסירות נפש
מעשה אבות סימן לבנים, ולכן מרבים חכמי הסוד להתעכב על מסכת חייהם של האבות, שכן…
-
הקיץ של קצרין
בעוד כל הסביבה חוגגת את החופש הגדול, במועצה המקומית קצרין שוקדים במרץ על קידום התכנית…