ט"ו בשבט הגיע, וזה זמן מצוין לציין את פירות ארץ ישראל, כאלה שגדלו בארץ. בשנים האחרונות, התקלקל המנהג והתחלנו לאכול דווקא פירות יבשים ומיובאים
בט"ו בשבט, נהוג לאכול מפירות ארץ ישראל. בשנים האחרונות, המנהג הזה הפך למנהג קלוקל של אכילת פירות מיובשים תוצרת שלל מדינות העולם, למעט ארץ ישראל… מקור מנהג הפירות המיובשים טמון בזמן שעם ישראל ישב בגולה ולא ניתן היה להשיג פירות טריים מארץ ישראל, אלא מיובשים בלבד. כך נוצר מנהג של אכילת פירות יבשים, במקום פירות טריים.
אז מה עדיף, טרי או יבש?
אני ממליצה על פירות טריים. פירות טריים מכילים ויטמינים, מינרלים, אנזימים וגם מים. פרי טרי משביע הרבה יותר מפרי מיובש, בשל תכולת המים שבו ולכן פירות טריים משמינים פחות מפירות יבשים, מכיוון שתכולת המים שבפירות מאזנת את ריכוז הסוכר שבפרי. בנוסף, הנוזלים שבפרי הטרי מעודדים פעולת מעיים תקינה.
ייבוש הפירות התעשייתי שונה בתכלית מייבוש טבעי מסורתי. בייבוש טבעי, מניחים את הפירות על גבי מגש מכוסה בבד טוּל ונותנים לחום השמש לעשות את העבודה. ניתן גם לייבש בבית, באמצעות מייבש מזון, או בתנור. אני מניחה פירות פרוסים דק בתבנית על האח. ה"חיסרון" בשיטה זו שלא נשארים פירות, כיוון שכולם מנשנשים מהם כל היום…
לעומת זאת, בייבוש תעשייתי הפירות מרוססים בשמן, על מנת שלא יידבקו זה לזה. בדרך כלל, מדובר בשמן זול, נחות ולא בריא. חומר נוסף שמוסיפים לפירות המיובשים הוא גופרית, שתפקידו הן לשמור על הצבע של הפרי והן כחומר מחטא. אם צבע הפרי המיובש חזק, סביר מאוד להניח שהשתמשו בגופרית. לעתים, מוסיפים גם גליצרין על מנת שהפרי לא יהיה קשה מידי ללעיסה וכן צבעי מאכל. כאשר אתם רואים קיווי מיובש בצבע ירוק זרחני, או משמש מיובש כתום במיוחד, דעו שאלו פירות שאתם ממש לא רוצים להכניס לגוף שלכם. צבעי מאכל עלולים לגרום לאלרגיות, כאבי ראש, נזלת, הפרעות קשב וריכוז, כאבי בטן ועוד ועוד.
סגולות הפירות
לכל פרי סגולה ותפקיד משלו. אכילה מגוונת של פירות (במידה) תורמת לבריאות.
חיטה – בחיטה יש ויטמינים מקבוצת B ומינרלים רבים. לצערנו, החיטה של ימינו מהונדסת גנטית ורחוקה מאוד בערכים שלה מהחיטה התנ"כית ולכן ברפואה הטבעית, אנו לא ממליצים על אכילת חיטה. אם כבר, הקפידו לאכול חיטה מלאה בלבד, כיוון שללא הקליפה והנבט הפנימי, החיטה היא פחמימה ריקה שהופכת בגוף לסוכר. אני ממליצה יותר על אכילת לחם שיפון מלא, או לחם כוסמין מלא.
שעורה – אנו אוכלים שעורה כגריסי פנינה. ברפואה הסינית, גריסי פנינה נחשבים כמחזקים את מערכת העיכול ומייבשים לחות ולכן מרק מגריסי פנינה הוא מצוין למי שמנוזל, או גדוש בליחה. בשעורה יש ויטמיני B ומינרלים רבים. היא מתאימה לחולי סוכרת, כיוון שהיא בעלת אינדקס גליקמי נמוך.
גפן – קליפת עשירה בנוגדי-חמצון ובחומר הנקרא Resveratrol, אשר מורידים את הכולסטרול ה"רע" (LDL), ומעלים את הכולסטרול ה"טוב" (HDL). כמו כן, הקליפה עשירה במינרלים רבים.
תאנה – התאנה היא בעלת ערך תזונתי רב ביותר ומכילה ברזל, ויטמין A ואשלגן. כמות הסיבים בתאנה גבוהה מאוד וכן כמות הסידן והיא טובה לקשיי עיכול.
רימון – הרימון עשיר מאוד בוויטמינים ומינרלים. מכיל נוגדי חמצון ובמחקרים נמצא כי הוא מעכב התפתחות תאים סרטניים ובעל השפעה מיטיבה על הלב וכלי הדם.
זית – שמן זית איכותי עשיר בוויטמינים וחומצות שומן בלתי רוויות ונחשב נוגד חמצון חשוב. הקפידו להשתמש בשמן זית איכותי, הגולן משופע בשמן זית טוב.
תמר – חטיף האנרגיה של הטבע. דל בשומן, מכיל נוגדי חמצון ומינרלים כגון אשלגן, מגנזיום וסידן. בשל תכולת הסוכר הגבוהה, הקפידו לאכול כמה שקדים, או אגוזים, עם התמרים, על מנת לשמור על רמת סוכר מאוזנת.
מאחלת לכל עם ישראל בריאות,
ט"ו בשבט שמח ובשורות טובות,
קרן
אולי יעניין אותך גם:
-
ט"ו בשבט הגיע - חג לפיצוחים
יומם הגדול של הפירות היבשים והפיצוחים מגיע בט"ו בשבט. לאלה ולאלה יתרונות תזונתיים לא מבוטלים.…
-
ט"ו בשבט טעים
2 מתכונים מנצחים לט"ו בשבט: עוגיות פיצוחים וחטיף ללא מאפה, מאת שף מוטי אזולאי, ממלון…
-
בט"ו בשבט - פירות הארץ
ארגון מגדלי הפירות בישראל קורא לתמוך בחקלאי ישראל ולצרוך בט"ו בשבט פירות טריים תוצרת הארץ לקראת…