חנוכה מגיע והמאבק מתחיל: רק עוד לביבה אחת, רק עוד חצי סופגנייה… מאבק שנדון לכישלון. הפיתוי גדול מדי, אבל בעזרת טיגון נכון בריא יותר, ניתן להפחית את הנזק
חנוכה הוא חג אהוב ומשמח, מלא באירועים, לביבות וסופגניות… אין זה חדש שטיגון הוא לא הדרך הבריאה ביותר עבורנו. אך מה לעשות, זה נורא טעייייםJ. ישנן דרכים בריאות יותר לתהליך הטיגון, עדיין אין זה "מבריא" את המזון המטוגן, אך משפר במעט את איכותו. בנוסף, והכי חשוב יותר מכל מה שייאמר בכתבה זו – זו הכמות והתכיפות שקובעת! כל עוד לא נחייה על מזון מטוגן ונשמור אותו באמת לחג, או לפעם עד פעמיים בחודש, נהייה טובים לעצמנו וגופנו. לכן, בחג החנוכה, עשו לעצמכם טובה גדולה ואל תגזימו, לא בכמות ובטח שלא כל יום. כפי שתראו מטה, ניתן לכבד ולהתכבד במזונות מסורתיים וחגיגיים גם ללא טיגון, או בטיגון נכון, עם השמן המתאים.
- זו הכמות והתכיפות שקובעת! כל עוד לא נחייה על מזון מטוגן ונשמור אותו באמת לחג, או לפעם עד פעמיים בחודש, נהייה טובים לעצמנו וגופנו. לכן, בחג החנוכה, עשו לעצמכם טובה גדולה ואל תגזימו, לא בכמות ובטח שלא כל יום
לפניכם כמה עצות לטיגון טוב יותר:
- שמן טוב לטיגון הוא שמן שיכול לעמוד בטמפרטורה גבוה מבלי להישרף בקלות. שמן הקנולה בכבישה קרה נגיש ואינו יקר. ניתן לרכוש ברשתות המזון המוכרות. שמן זרעי ענבים טוב גם הוא, תמצאו אותו בחנויות הטבע. הימנעו משימוש בשמן זית לטיגון, למרות טעמו והניחוח המיוחדים רק לו, שמן הזית נהרס בטמפרטורה גבוהה של טיגון וחבל עליו… בנוסף, שמנים מזוקקים, כמו שמן סויה, תירס וקנולה, עברו תהליך של זיקוק ראשוני ואתם שוב מחממים אותם בטיגון. תהליך כפול זה הורס את השמן לחלוטין והופך אותו לפוגעני במיוחד לכלי הדם שלנו ובכלל לבריאותנו.
- בכדי שהלביבה/סופגנייה לא תספוג המון שמן ותהיה פריכה יותר, יש לוודא כי השמן חם מספיק לטיגון. הכניסו כף עץ לשמן בזמן חימומו. לכשיופיעו בועות קטנות על הכף, זה הסימן שהשמן חם מספיק.
- בכדי לשמור על טמפרטורה יציבה של השמן, ובכך למנוע ספיגה יתרה של שמן במזון, הקפידו לא להכניס יותר מדי לביבות או סופגניות למחבת/סיר בזמן הטיגון. יותר מדי חומר מוריד את טמפרטורת השמן ויגרום לספיגת שמן רבה במזון.
- אם הלביבות עבות, התחילו את הטיגון במכסה סגור ורק לקראת סוף הטיגון, פתחו את המכסה – זהירות עם טיפות האדים המצטברות על המכסה!. כך תקבלו לביבה עשויה היטב מבפנים ופריכה מבחוץ.
טיפים לאפיית לביבות וסופגניות
- בחרו בצק או בלילה המתאימים לאפייה
- צקו ערמות לא עבות מדי. כך תקבלו לביבה פריכה יותר
- שמנו היטב את התבנית ואף רססו או הזליפו מעט שמן מעל הלביבות (לרוב בצק סופגניות לאפייה יכיל שמן)
- אפו בחום גבוה, כ-200 מעלות+
- כשהלביבות/סופגניות מוכנות, השאירו בתנור מכובה, לשמירה על פריכות. חשוב לסדרן להגשה אחת ליד השנייה, מבלי לערום אותן.
דונאטס אפויים
- 2 כוסות + 2/3 קמח (עדיף כוסמין לבן)
- ¾ כוס סוכר קוקוס, או חום רגיל
- 2 כפיות סודה לשתייה
- 2 כפיות אגוז מוסקט
- 1/2כפית מלח
- 1 כוס חלב
- 1/4 כוס שמן
- 1/4 כוס חומץ
- לרוטב ההגשה: לחמם מעט חצי כוס סילאן + רבע כוס אגוזים קצוצים גס + חצי כפית גראהם מסאלה, או קינמון, או ראס אל חנוט
אופן ההכנה:
מחממים תנור ל-190 מעלות.
בקערה גדולה, מערבבים את כל היבשים – קמח, סוכר, סודה לשתייה, אגוז מוסקט ומלח.
בקערה נוספת, מערבבים את כל הרטובים יחד – חלב, שמן וחומץ.
מוסיפים את הרטובים ליבשים ומערבבים בעזרת מטרפה, או כף, או בידיים. העיסה תהיה מאוד כבדה – לא לדאוג, ככה זה אמור להיות. מעבירים את הבלילה לשקית זילוף חזקה עם פיה שטוחה עגולה.
עיצוב הדונאטס – להשתמש בתבנית משומנת. פשוט לזלף חישוקים ולאפות. מכניסים לתנור ל-10-12 דקות, עד שהדונאטס מקבלים גוון זהוב-חום.
לזלף מעל: סילאן מחומם מעורבב עם תערובת אגוזים קצוצים דק ותבלינים ארומטיים (גראהם מסאלה, ראס אל חנוט)
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
מגדלים בריא יותר
גידול משמעותי נרשם בשימוש חקלאי בשרוולי גידול מנותקים מהקרקע, המאפשרים הפחתת הדברה. ה"גרובגים" מאפשרים גידול…
-
9 ימים לבריאות טובה יותר
הפרוקטוז הוא סוכר המופק בצורה מכנית מפירות ותירס. מתברר, שהפרוקטוז הזה לא בא לכם טוב…
-
9 ימים לבריאות טובה יותר
הפרוקטוז הוא סוכר המופק בצורה מכנית מפירות ותירס. מתברר, שהפרוקטוז הזה לא בא לכם טוב…