יש לבטל את הסטיגמה "עם הזקנה, נגמרו החיים". המטרה היא איכות חיים בכל שלב של הזקנה
האם שמעתם על מקצוע שקוראים לו ייעוץ גרונטולוגי? את הכתבה קראו בבקשה על כוס קפה והקשבה.
האנושות עברה שינוי מהותי. עד לא מזמן, החיים התחלקו מהלידה ועד גיל 60, שנחשב גיל של זקנה מופלגת. אם אומרים זאת היום, זה מעלה חיוך. חלק נכבד מהאוכלוסייה של בני השישים מחייכת ואומרת שרק עכשיו מתחילים החיים. אחרי שגידלנו את ילדינו ויצאנו לגמלאות, זה הזמן למצות את החיים. היום, אנשים חיים עד גיל 90 ומעלה. יחד עם זאת, אריכות החיים מביאה עמה אתגרים לא פשוטים. שינויים באורח חיים, תכנון כלכלי אחר. לעתים, אובדניות. לחלק, יש ירידה בריאותית. אי אפשר לחמוק מהזדקנות. השינויים משפיעים לא רק על הזקן, אלא על המשפחה כולה.
ברצוננו לערוך לכם היכרות עם מקצוע חשוב – ייעוץ גרונטולוגי. נגדיר אותו, באילו תחומים הוא עוסק ומטפל, כיצד הוא תורם בניהול קהילה ומסייע בשמירה על איכות החיים של הזקן ואיך הוא מועיל לבני המשפחה.
גרונטולוגיה (Gerontology) היא תחום בביולוגיה וברפואה, העוסק בחקר ההזדקנות ומשלב דיסציפלינות שונות ככלכלה, ביולוגיה, פסיכולוגיה ומשפט. הגרונטולוגיה עוסקת בחקר הגורמים הביולוגיים להזדקנות ובמאפיינים הפסיכולוגיים והסוציולוגיים שלה.
תפקיד היועצת הגרונטולוגית הוא לטפל בזקנה ברמה הקהילתית וברמת הפרט.
להכין את המבוגרים
באפרת, בתקופת הסגר, היועצת הגרונטולוגית ריכזה את הצרכים של כל המבוגרים ביישוב. לא היה זקן אחד שלא הגיעו אליו. ההתארגנות הזו הייתה בסיס להמשך שלאחר הסגר. היועצת הגרונטולוגית נהייתה המתווכת בין הקהילה לבין זקני היישוב, בשיתוף פעולה של המועצה והקהילה ויחד, הם דואגים לצרכי הזקנים לאורך כל הדרך.
היועצות הגרונטולוגיות לקחו על עצמן לקדם את האינטרסים של הזקנים במועצות העירוניות ובקהילות. היום, ברור שכל קהילה צריכה לחשוב לטווח רחוק ולתכנן כיצד היא נותנת מענה לגיל השלישי. ברוב היישובים, המבוגרים הם חלק מהשכבה החברתית ובמסגרת התכנון הקהילתי, יש לקחת אותם בחשבון. היועצות הגרונטולוגיות מוסמכות לייעץ ולערוך מהלכים בתחום.
אחד התפקידים המשמעותיים של יועצות גרונטולוגיות הוא להכין את המבוגרים בואכה הזקנה. ככל שאדם מגיע מוכן יותר לשלב הזקנה, כך ההתמודדות שלו מפוקחת יותר ויש לו כלים להתמודד עם שינויי הגיל
אחד התפקידים המשמעותיים של יועצות גרונטולוגיות הוא להכין את המבוגרים בואכה הזקנה. ככל שאדם מגיע מוכן יותר לשלב הזקנה, כך ההתמודדות שלו מפוקחת יותר ויש לו כלים להתמודד עם שינויי הגיל. קיימת אמירה הטוענת "מה שהיית בצעירותך – תהיה בזקנותך." משפט לא פשוט. בעיקר בהיבט של תרבות הפנאי. לכן, אחת המחשבות שצריכות להעסיק את המבוגרים–צעירים היא מהם תחומי העניין שלי היום, שישרתו אותי בזקנה. למשל, קריאת ספרים, אמנות, כתיבה, השקפת עולם. ככל שנרגיל את עצמנו לחשוב חיובי, ראייה זו תעזור לנו בזקנה. זקנה יש לתכנן כמו כל פרק בחיים. אנחנו לא מורגלים לחשיבה כזאת. ככל שנפנים גישה זו, יוקל לנו בעתיד. בינינו, למי יש זמן לחשוב על הדברים האלה, כשאנחנו שקועים בגידול הילדים ובפרנסה? היועצות הגרונטולוגיות מציעות לכם סדנאות ושיחות בתחום. נותנות כלים לתכנון שלב זה בחיים. בשיחות ובסדנה, אתם מרוויחים פעמיים: גם מתכוננים לעתיד וגם לומדים פרק חשוב על ההורים המזדקנים.
ליווי, הדרכה וגישור
ככל שהאדם מזדקן, הסיכוי שלו לחלות גבוה יותר. מגיע שלב שבו הזקן כבר אינו יכול לטפל בעצמו ולהתמודד עם מצבו באופן עצמאי. הדאגה וההתמודדות נופלות באופן ישיר ומידי על המשפחה הקרובה. לדוגמה: אימא קשישה הסתבכה בריאותית. המשפחה לא ידעה לסייע לה. הבעיות רק הלכו והסתבכו. היועצת הגרונטולוגית שאלה אותם אם אתם מקבלים את מלוא הזכויות מביטוח לאומי. הם ענו – מה זה משנה, זה לא ישנה את מצבה הבריאותי של אימא. תשובת הגרונטולוגית הייתה: "הכסף יכול לעזור ולהקל על הקושי. כאשר יודעים כיצד מנהלים את הכסף בצורה נכונה, זה מקל על המשפחה ותורם לרווחה ואיכות חייו של הקשיש".
מכאן, שמיצוי הזכויות, ההטבות והמידע באים לסייע לזקן ולבני משפחתו. זכויות בביטוח לאומי, קליטת עובד זר, פנייה לגורמים מטפלים שיכולים לסייע. התאמת הבית לקשיש, עזרה בדילמה אם לעבור לבית אבות, או להישאר בבית – כל אלה נועדו לסייע. במידה שקיים מצב של חוסר תקשורת בין ההורה לילדיו, יש מקום למצוא מבוגר אחראי שידאג להורה. במקומות אלו, נכנס תפקידה של היועצת הגרונטולוגית, ללוות את המשפחה ולתת הדרכה וסיוע כדי שלזקן תהיה מלוא התמיכה.
במסגרת ניהול הטיפול, היועצות הגרונטולוגיות מוכשרות לערוך גישור משפחתי. לא פעם, הדאגה להורים יוצרת מתחים בתוך המשפחה. הרבה פעמים, התחושה היא שאין חלוקה צודקת בנטל. לפעמים, אחד הילדים מתלונן שכל הנטל עליו
במסגרת ניהול הטיפול, היועצות הגרונטולוגיות מוכשרות לערוך גישור משפחתי. לא פעם, הדאגה להורים יוצרת מתחים בתוך המשפחה. הרבה פעמים, התחושה היא שאין חלוקה צודקת בנטל. לפעמים, אחד הילדים מתלונן שכל הנטל עליו כשהוא לא מודע שהוא לא יודע להתחלק באחריות המשפחתית. האחר טוען שהוא לא פנוי. עומס החיים לא מאפשר להתפנות לסייע להורים. גורם חיצוני, כמו מגשרת גרונטולוגית, יכולה לגשר בין האחים וליצור חלוקה אפשרית בין כולם. כמובן, מתוך שתוף פעולה עם האחים.
הטיפול בהורים המזדקנים הוא ארוך–שנים וקשה להתמיד בו. יועצת גרונטולוגית יכולה לסייע בניהול הטיפול של הזקן ולהקל על המשפחה לאורך זמן.
נסכם את הדברים
בהיבט הקהילתי: יועצת גרונטולוגית יכולה לקדם את מעמדם של אנשי הגיל השלישי, לקדם את עניינם במועצות ובקהילות השונות, להטמיע את התפיסה שיש להתכונן לגיל השלישי, כשם שמתכוננים לכל שלב בחיים.
בהיבט הפרטי המשפחתי: משפחה מגייסת יועצת גרונטולוגית/מנהלת טיפול כאשר היא חשה חוסר אונים בטיפול בהורה, ייתכן עקב מצב בריאותי מדרדר, או פתאומי, כגון נפילה ושבירת אגן, או מפאת חוסר זמן לטיפול.
מנהלת טיפול עושה הערכה כללית על מצבו של הזקן, מציעה תכנית טיפול ולעתים, אף מלווה את המשפחה, על פי בקשתה.
הייעוץ הגרונטולוגי וניהול הטיפול הם מקצועות שבאים לעזור ולשמור על אריכות ימים, באיכות חיים הכי טובה שאפשר.
בענייני קורונה: ימים אלו, כשכולנו מתמודדים עם התפרצות שנייה של הקורונה, מעלים שוב בקרב המבוגרים את השאלות, החששות והחרדות לגבי מפגשים: מה מותר, מה אסור ומה כדאי?
המשרד לשוויון חברתי מקיים קו טלפון שבו ניתן לשתף ולקבל מידע. אנו מתנדבות בקו זה, יחד עם חברותינו, כדי לתת מענה מקצועי למתקשרים. מספר הטלפון הוא: *8840.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
שמים את הספר במרכז בית הספר - "דרכי נעם" בקצרין
חגיגת ספרים בבית הספר "דרכי נעם" - השבוע נערך כינוס לסיכום מחצית השנה של פרויקט…
- שמים את הגליל במרכז – 15 מיליארד יושקעו בפיתוח הצפון
15 מיליארד ש"ח יושקעו בפיתוח הצפון. יו"ר אשכול גליל מזרחי וראש המועצה האזורית גולן,…
-
למצוא את האור
השבת, ראש חודש תמוז, יהיה יום האזכרה ה-11 למותה של בתנו האהובה, אפרת. נראה כאילו…