בכתבה הקודמת, הגדרנו מהו אזור כחול. אזורים שתושביהם מאריכים ימים ומצליחים להגיע לגיל מאה ויותר. בבריאות טובה. הפעם נדבר על אחד המאפיינים של האזור הכחול
מהם הגורמים התורמים לאותה אריכות ימים, המאפיינת אוכלוסייה השוכנת באזור כחול? אנשים באזור הכחול הם אנשים פעילים, גם שהם מגיעים לגילאים מופלגים. כל אחד ברמת היכולת שלו. כל עוד הם יכולים, הם תורמים את חלקם לקהילה. להיות פעיל פירושו לעבוד, ליצור, לטייל, לעסוק בספורט, להתנדב. כל דבר שמרים אותנו מהכורסה ודוחף אותנו לפעול.
ב"טיימס" הלונדוני, רואיין אחד האישיים הבולטים בקהילה היהודית שם, לרגל יום הולדתו ה-92. המראיין אמר: "רוב האנשים, שמגיעים לגיל 92, מתחילים לחשוב על האטת הקצב. נראה שאתה דווקא מאיץ. מדוע?"
כך השיב חתן יום ההולדת: "כשאתה נעשה בן 92, אתה רואה את הדלת מתחילה להיסגר ולי יש עוד כל כך הרבה מה לעשות, לפני שהדלת נסגרת. לכן, ככל שאני מזדקן, כך אני צריך לעבוד קשה יותר".
את הציטוט מביא הרב זקס, על פרשת "חיי שרה". אחרי מות שרה, אברהם מתאבל עליה, אך פניו אל העתיד. הוא קונה אחוזת קבר, את מערת המכפלה ושולח את אליעזר למצוא אישה ליצחק. אברהם בן 137 וממשיך להיות רב–פעלים.
אנחנו רוצות להקדיש את הכתבה לנושא ההתנדבות, כאחד המרכיבים היכולים להגדיר אותנו כאזור כחול. נושא ההתנדבות הוא חלק מהמבנה היישובי. התנדבות בוועדות השונות, כמו חינוך, תרבות, ועד בית הכנסת, צח"י והתנדבות רב– דורית, מתנדבים צעירים ומבוגרים.
נרחיב על המבוגר המתנדב. מהמחקרים, עולה כי קיימת הלימה בין ההתנדבות לבין תחושת ההנאה, הסיפוק ושביעות הרצון. ההתנדבות יוצרת חיבורים חברתיים ושומרת את הקשיש במעגל חברתי. המחקרים גם מראים שהדבר משפיע על מצבם הבריאותי.
לצורך כך, שוחחנו עם יעל גלמור, מנהלת היחידה להתנדבות, במועצה האזורית גולן. יעל היא תושבת נאות גולן. אישה צעירה, שנושא טיפוח ההתנדבות בוער בה. לדבריה, בזמנו, כאשר דברו על התנדבות עם הגיל השלישי, דברו בהיבט של רווחה – כיצד אנחנו עוזרים לקשיש.
היום, התפיסה היא שונה. כאשר מדובר בהתנדבות עם הגיל השלישי, מדברים על מערכת של WIN-WIN. מערכת התנדבות, שכל צד תורם בה את חלקו. כל אחד מביא מהיכולות שלו. המגמה היא ליצור התנדבויות בהן כל צד הוא תורם ונתר
תורם ונתרם
היום, התפיסה היא שונה. כאשר מדובר בהתנדבות עם הגיל השלישי, מדברים על מערכת של WIN-WIN. מערכת התנדבות, שכל צד תורם בה את חלקו. כל אחד מביא מהיכולות שלו. המגמה היא ליצור התנדבויות בהן כל צד הוא תורם ונתרם.
היום, כל מי שמתנדב דרך היחידה להתנדבות זוכה להדרכה ולליווי, מה שמשפיע על איכות ההתנדבות ועל ההתמדה בהתנדבות. המתנדב אינו לבד, יש לו שותפים לדרך.
מעשה בנער המחויב להתנדבות במסגרת מחויבות אישית בתיכון. הוא לא היה "בראש" של התנדבות. התחומים שהוצעו לו לא דברו אליו. יום אחד, נודע לו שיש קשיש אחד שעבר ניתוח ואין מי שיוציא את הכלב שלו לטיול. הנער, שאוהב מאוד כלבים, מבלי לחשוב פעמיים, הציע שהוא יטפל בכלב. מתוך טיפול בכלב, נוצר קשר אמיץ בין הנער לבין הקשיש.
הקורונה פתחה אפשרויות התנדבות נוספות. בהיבט הטכנולוגי. צעירים מלמדים מבוגרים שימושים רלוונטיים במחשב, כמו שימוש בזום והמבוגר מסייע, אם יש צורך, בתחום למידה אחר.
החלום של יעל הוא שתהיה אפליקציה שתרכז את מכלול ההתנדבויות וכל מי שיהיה מעונין להתנדב, יוכל ללחוץ על המקש ולבחור מקום התנדבות הקרוב לביתו.
אסתר יצרה בובות, באמצעותן היא מעבירה לילדים את נושא הזהירות בדרכים. בהתנדבות זו, היא מרוויחה שלושה דברים שמשמעותיים לגביה. ההתנדבות גורמת לה סיפוק, חיבור לילדים ומעגל חברים מבוגרים השותפים אתה להעברת הנושא
אסתר יהודאי, מתנדבת בגיל השלישי, שיתפה אותנו בחשיבות ההתנדבות לגביה. מאז הגיעה בצעירותה לרמת הגולן, ראתה אסתר בהתנדבות חלק בלתי נפרד מחייה. היום, גם כשהיא לא תמיד חשה בטוב, היא לא מוותרת על התנדבות. היום, היא מתנדבת בגנים, במסגרת זהירות בדרכים. זה"ב. אסתר, שהיא אמנית, יצרה בובות, באמצעותן היא מעבירה לילדים את נושא הזהירות בדרכים. בהתנדבות זו, היא מרוויחה שלושה דברים שמשמעותיים לגביה. ההתנדבות גורמת לה סיפוק, חיבור לילדים ומעגל חברים מבוגרים השותפים אתה להעברת הנושא. הקבוצה נפגשת פעם בחודש, בראשותה של צצה. הם עוברים הכשרה וחולקים כל אחד מניסיונו. לטעמה, לא משנה מהו מצבך הבריאותי. כל עוד אפשר להתנדב, ההתנדבות היא כוח מחיה, למתנדב ולזולת.
התנדבות גורמת לנו להיות פעילים. הדוגמאות שהבאנו מדברות בעד עצמן. הנה לנו מרכיב מאוד משמעותי בחיים ברמת הגולן. לא תאוריה, אלא מעשה. לפעמים, קיימים קשיים בארגון וביצוע ההתנדבות. היישובים מפוזרים והנגישות לא תמיד אפשרית, אם אין רכב.
הקורונה העמידה את הקשיש במרכז הבמה, אך התקשורת הבין–אישית פנים אל פנים לא תמיד מתאפשרת. קשיש טכנולוגי יכול לגשר על הקושי באמצעות הזום. באמצעותו, הוא משתתף במפגשים ובפעילויות תרבותיות ועם המתנדב.
ישנה התארגנות מטעם היחידה להתנדבות, לגיוס צעירים ומבוגרים, שיעזרו לקשישים בהטמעת הטכנולוגיה, כדי שכולם ייהנו מתקשורת חברתית אלטרנטיבית.
מצד אחד, הקורונה מגבילה מפגשים פנים אל פנים, אך היא מאתגרת אותנו למצוא פתרונות יצירתיים לקשיים המתהווים.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
מפגש מחזורים - כוחה של הקבוצה!
מפגש המחזורים הרביעי לחממה העסקית לוותיקי הגולן התקיים תחת הכותרת "זיהוי הזדמנויות" וכלל פריסת דוכנים…
- גילגולה של אבן
בזמן שהגולן היה סורי, חמדו תושביו אבנים עתיקות, במיוחד המעוטרות שבהן ושילבו אותן בבנייה של…
- עיר של יהודים
מול רמת מגשימים, כ-15 ק"מ מזרחית לגבול הסורי, שכנה ה"עיר של יהודים" – נווה. בתלמוד…