לכבוד החגים ולסיום הקיץ, אגרונום "טוף מרום גולן", יוני אוסרוביץ ממליץ על הקמת גינת ירק ביתית כדי שתוכלו להכין סלט ישר מהגינה
טרנד הבריאות תופס תאוצה בשנים האחרונות ואתו גם הקמת גינות הירק והתבלין הביתיות, המאפשרות להכין סלט מירק טרי מהגינה, לטפח גידול תבלינים וחליטות תה איכותיות וטריות במיוחד.
לא לכל אחד ישנה חלקת אדמה צמודה לביתו. החלופות לגידול מנותק מהקרקע, בוודאי כשמדובר בגינת ירק, מאפשרות היום להפוך גם את המרפסת לגינת ירק ייחודית.
לרגל החגים, רגע לאחר שיאו של הקיץ ולפני מערכת הגשמים הראשונה של העונה, האגרונום של חברת "טוף מרום גולן", יוני אוסרוביץ, מסביר איך תקימו גינת ירק קסומה ומדגיש: לשימוש בשתילים ומצעי קרקע איכותיים משמעות רבה להצלחה.
- ראשית, יש לבחור את המיקום. מומלץ להקים את גינת הירק באזור החשוף לשמש ישירה, תחת כיפת השמים, בגינה, או בצמוד למעקה במרפסת, כך שהשתילים יספגו שעות אור ושמש ויתפתחו היטב. כמו כן, חשוב שהמיקום יהיה נגיש מבחינת השקיה, קטיף וטיפול בצמחייה.
- במידה שמדובר באדנית, כדאי לוודא שיש למים ניקוז כנדרש. בנוסף, יש להשתמש במצע קרקע המותאם לגידול. בחברת "טוף מרום גולן", מייצרים מצעי קרקע המותאמים לגידולים ספציפיים. במידה שקיימת גינה, מומלץ לנקותה היטב מלכלוך, אבנים וצמחייה ולהוסיף לקרקע דשן אורגני (קומפוסט) המהווה "מזון" לצמחים. המינון הנכון הוא 25 ליטר קומפוסט לכל 2 מ"ר. גם באדנית וגם בגינה, מומלץ לשלב תערובת איכותית המותאמת לגידול, שתעשיר מאוד את הקרקע ותשפר משמעותית את התוצרת. את הקומפוסט יש להצניע בעומק 10 ס"מ לפחות.
- בשלב הבא מתחחים את הקרקע. יש לעבד את האדמה באמצעות מגרפה, או את חפירה, דבר אשר יאוורר את הקרקע ויסייע לניקוז המים.
- כדאי ליצור מעין הגבהה, לאזור המיועד לשתילה בקרקע. כך ייווצר ניקוז מים אופטימלי, שימנע מהשורשים להירקב. אם מוסיפים קומפוסט הוא כבר ייצר את אפקט הגבהת הערוגה.
- זה הזמן לבקר במשתלות ולהביא לגינה המוכנה שתילים – נענע, מליסה, חסה, רוקט, כוסברה, סלרי, פטרוזיליה, בצל ירוק, מנגולד, רוזמרין, שיבא ועוד.
- מבחינת ההשקיה, הדרך הקלה והאידאלית היא באמצעות פריסת מערכת השקיה, כך כל צמח וירק יקבל את כמות המים לה הוא זקוק ונחסכות כמויות גדולות של מים, אך ניתן לבצע זאת גם באופן ידני.