להכנת צוואה בחיים אין רייטינג גבוה בסדר העדיפויות שלנו. בכל זאת, למה חשוב לדעתנו לערוך צוואה?
אישה פונה לבעלה בבקשה: "ברצוני שנכתוב צוואה בעודנו בחיים ובריאים". "השתגעת!?", אומר הבעל, "אנחנו עוד צעירים וחוץ מזה, בלי עין הרעה, אני רוצה לחיות עוד שנים רבות". או טעון נוסף: "אני סומך על הילדים, שיסתדרו ביניהם".
ייתכן שיש מקוראינו ששמעו שיחה כזאת, או שהיו שותפים לה. נכון, להכנת צוואה בחיים אין רייטינג גבוה בסדר העדיפויות שלנו. בכל זאת, למה חשוב לדעתנו לערוך צוואה?
הבחירה שלא לעסוק בנושא מייצגת פחד עמוק מהמוות, גם אם הוא צפוי ובלתי נמנע. הסיבות המרכזיות שבגללן רובנו לא עורכים צוואה הן חוסר היכולת ואי הרצון לדמיין מצב שבו לא נהיה בעולם.
זו משימה קשה להתמודדות, במיוחד כאשר מדובר במשקים חקלאיים. צריך הרבה אנרגיה כדי להתעסק בחלוקה. שאלת השאלות היא: איך נצליח לחלק את הרכוש שווה בשווה? האם זה אפשרי בכלל? וכך, דוחים את ההתעסקות בכתיבת צוואה. קיימת אפשרות שלא להתמודד עם עריכת צוואה ולהשאיר את הרכוש לטיפול על פי החוק: חצי מרכושנו מועבר לבן/בת הזוג והחצי השני מתחלק שווה בין הילדים. להחלטה כזו, יכולות להיות השלכות שונות על בן הזוג שנשאר. לא פעם, היא מעוררת מחלוקות וגורמת לסכסוכים בין הילדים להורה שנשאר. לדוגמה, ילדים עלולים לכפות על הורה לפנות את ביתו, כדי שהם יזכו במחצית הרכוש.
הרעיון המרכזי מאחורי עריכת צוואה בחיים הוא להבטיח שרצונותינו יתממשו גם בשלב שלא נוכל להביע אותם בעצמנו. זה חשוב כדי למנוע סכסוכים וכדי להקל על הילדים. להורים יש שיקולים משלהם בחלוקת הרכוש
הרעיון המרכזי מאחורי עריכת צוואה בחיים הוא להבטיח שרצונותינו יתממשו גם בשלב שלא נוכל להביע אותם בעצמנו. זה חשוב כדי למנוע סכסוכים וכדי להקל על הילדים. להורים יש שיקולים משלהם בחלוקת הרכוש: ילד הזקוק לסיוע רב יותר, תמיכה בילד מוגבל, לנסות ליצור צדק פנימי בחלוקה. ייתכן שאחד הילדים נהנה מכספי ההורים יותר מילדים אחרים, עוד בחייהם. בשעת בכתיבת הצוואה, ההורה לוקח זאת בחשבון.
להשאיר אחרינו עולם מסודר
הדרך לכתוב צוואה המשקפת את רצון ההורים היא לפנות לעו"ד שמתמחה בעריכת צוואות. עורך הדין שואל את כותב הצוואה שאלות המנחות אותו לחשוב על דברים שלא חשב עליהם. הוא מייעץ ומנסה לעזור ליצור צוואה הוגנת. עו"ד מכיר את החוקים ועוזר לכותב הצוואה לדייק את הצוואה, מבחינה חוקית.
חשוב להדגיש, שגם אם כתבנו צוואה, תמיד אפשר לשנות אותה, בהתאם לנסיבות המתהוות לאורך החיים.
כמעט לכל אחד מאתנו יש סיפור שהוא מכיר על סכסוכי ירושה, שנתגלעו כי ההורים לא השאירו צוואה. דבר זה עלול לגרום לקרע במשפחה ולסכסוכים ארוכי–שנים. בעצם, הצוואה באה לדבר על רכוש, אבל דרך זה היא נוגעת בדברים נוספים – ערכים, סדרי עדיפויות וחשבון נפש.
בתקופה זו, נעשית עבודה ראויה לציון, בהובלת דפנה פרנקל, מטעם המועצה האזורית גולן, שבה שגרירים מתוך היישובים עושים פעילויות לחיזוק החוסן הכלכלי של התושבים. הנושא הראשון שנבחר הוא צוואה וייפוי כוח מתמשך, שתפקידו להגיד מה אנו רוצים שייעשה ברכוש שלנו ובגופנו, אם חלילה ניקלע למצב רפואי בו נהייה חסרי אונים, או לא מתפקדים, חלקית או לגמרי.
למעלה מ-15 יישובים בגולן הזמינו לקהילה הרצאות בנושא צוואות. ההרצאות ניתנות על ידי אנשי מקצוע בתחום, מתוך רשימת בעלי המקצוע שהתנדבו, או תמורת מחיר סמלי.
יישובים נוספים מוזמנים לפנות לדפנה פרנקל, במחלקת הוותיקים במועצה ולהצטרף למעגל היישובים הדואגים לחוסן הכלכלי של חבריהם. ידע זה כוח ויש דברים שצריך לסדר כשאנחנו בחיים, וצלולים, ולהשאיר אחרינו את רצונותינו, מורשתנו וערכנו. להשתדל להשאיר אחרינו עולם מסודר ולהקל על ילדנו.
בברכת אריכות ימים, בשמחה בבריאות ובעשייה.
הנושאים של הכתבות לקוחים מהשידורים שלנו ברדיו "ארץ הגולן". ניתן להאזין לנו באינטרנט ובפייסבוק ברדיו "ארץ הגולן"
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
החינוך בפריפריה - במרכז
מכללת "אוהלו בקצרין" פותחת את שנת הלימודים האקדמית ומכשירה מורים בעזרת פחות הוראה פרונטלית ויותר…
- תערוכה בנושא "ראש" במרכז הצעירים קצרין
תערוכה בנושא "ראש" במרכז הצעירים קצרין צילום - מיכאל שמידט אמן צילום שמרבית מהתמונות…
-
לדמשק: בטנק השלישי אחרי קהלני
שבועיים לאחר שחיים אדרי הוכשר כלוחם שריון, שמונה חודשים מהגיוס, פרצה מלחמת יום הכיפורים. בגיל…