ענף התפוחים בישראל ממשיך להתפתח ורגע לפני ראש השנה ואכילת התפוח בדבש, חשף מו"פ (מחקר ופיתוח) צפון של "החברה לפיתוח הגליל" את זני התפוחים החדשים, העתידים לתפוס את המקום על שולחן החג לצדו של הדבש
על פי נתוני "החברה לפיתוח הגליל" קטפו השנה החקלאים כמות שיא של מעל ל-120 אלף טון תפוחים, כשאזורי הגידול העיקריים הם הגליל והגולן. למרות הפריחה בענף והגידול ביבול התפוחים, מגדלי התפוח והחוקרים במו"פ צפון של החברה לפיתוח הגליל לא שוקטים על השמרים ומחפשים כל העת אחר זני תפוח חדשים, טעימים, יפים, פוריים וחדשים. באירוע מיוחד, הוצגו זנים חדשים של תפוחים ואגסים, שעברו את שלבי הפיתוח והאקלום הראשונים בהצלחה ובשנים הקרובות, ייראו על המדפים. תצוגת מבחני הזנים העתידיים, של "החברה לפיתוח הגליל" ומו"פ צפון, התקיימה ב"חוות מתתיהו", קיבוץ ברעם.
הזנים החדשים מהווים שיפור של הזנים הקיימים. בין היתרונות – קטיף מוקדם המאפשר התחלה מוקדמת של העונה, קטיף מאוחר המאפשר הארכת העונה גם לחורף, טעם משובח, מראה משופר ועסיסיות.
בישראל כיום מגדלים שני זני אגס כשהעיקרי הוא ה"ספדונה" – פרי ירוק, עסיסי ומתוק והשני הוא ה"קוסציה" – אגס קטן יותר, מעט צבעוני, מיצי ומתוק. יבול האגסים השנתי בישראל עומד על כ-30,000 טון, המשווקים לאורך כל השנה ועל פי התכנית, בתוך כ-5 שנים ישווקו גם הזנים החדשים.
מנהל מו"פ צפון של "החברה לפיתוח הגליל", אלקנה בן ישר: "במחלקת המחקר והפיתוח של 'החברה לפיתוח הגליל' עוסקים בפיתוח, אקלום והחדרת זנים חדשים ואיכותיים מכל העולם, לשיווק בישראל. הפעילות משתרעת בכל חוות המחקר בצפון והיום חשפנו את הזנים החדשניים למגדלים, אליהם נעביר את הידע לגידול עתידי של הפרי במטעי הפרי בגליל ובגולן".
זני התפוחים הבולטים שהוצגו לאחר שעברו בהצלחה את השלבים המוקדמים בניסוי:
"אריאן" – זן צרפתי חדש, דומה לזן הוותיק "יונתן". בעל צבע אדום עז וגם זן צהוב, בעל טעם ייחודי ומחודד, חמוץ-מתוק. מבשיל במחצית השנייה של ספטמבר, נמצא בשנה השלישית של הבחינה.
"אורורה" – הזן במקורו מקנדה. צבעו צהוב-לבן ובעל ניחוח וטעם של הזן המתקתק "גאלה". הבשלה במחצית השנייה של אוגוסט. הזן נבחן שנה שלישית. הזן המתוק ביותר שצבעו צהוב דווקא.
"ניקולאי" – המכונה "התפוח של שלגייה", זן מיוחד בעל פרי יפהפה, התגלה על ידי ניקולאי סילנדר ז"ל, מקיבוץ מרום גולן. תפוח בצבע אדום כהה, טעים מתוק ועסיסי. דומה לזן "סטרקינג", אך ייחודי בטעם ובמראה. הזן נבחן זו השנה הרביעית.
"גאלה-ואל" – זן צרפתי. פרי גדול, עסיסי, פציח ומתוק מאוד. צבע סגול כהה. הבשלה במחצית הראשונה של אוקטובר. הזן נבחן שנה שלישית.
זני האגס החדשים הנמצאים בבחינה בארץ הם:
"Harrow sweet"- פרי גדול, מתוק, עסיסי מאוד. צבע אדום-כהה, כיסוי 30-50%. פוריות טובה. הטעם טוב גם לאחר מספר ימים על המדף.
"Harrow 614" – פרי גדול, עסיסי, מעט חמצמץ. צבע אדום, כיסוי 50%. בעל חיי מדף ארוכים.
"Harrow Bliss" – פרי בגודל בינוני, בעל צבע אדום-כהה, לאחר השלמת הבשלה – עסיסי ובעל טעם עז וטוב.
"Harrow 623" – פרי גדול מאוד, מאורך, מרקם עדין, מאוד מיצי ועסיסי. צבע אדום-כהה.