החוקר, ד"ר שריאל היבנר, שעזב את ירושלים לטובת הגליל מגלה: השעורה המודרנית תורבתה בגליל ומכאן הופצה לשאר העולם
לאחרונה, הצטרף לצוות המחקר במכון מיג"ל של החברה לפיתוח הגליל ד"ר שריאל היבנר, המשמש גם כמרצה במכללת תל חי. בזמן שירותו הצבאי, הגיע היבנר לגליל, התאהב והעתיק את מגוריו לקיבוץ גדות. כיום, הוא עומד בראש צוות חוקרים במיג"ל, החוקר את הבסיס הגנטי של תכונות מורכבות בצמחים, מנסה למצוא פתרון למשבר המזון העולמי ולהבין את השינויים הגנטיים שעברו צמחי המזון, מאז ראשית החקלאות, לפני כ-12,000 שנה.
ד"ר היבנר: "אני חוקר את התחום הנקרא 'גנטיקה כמותית ואוכלוסייתית' בצמחים. באמצעות המחקר, אנחנו מנסים להבין את התורשה של תכונות מורכבות כמו עמידות לעקות והסתגלות לסביבות משתנות. כיום, אנו נמצאים בעידן הגנומיקה. ההתקדמות הטכנולוגית מאפשרת קבלת פרופיל גנטי (DNA,RNA) של פרטים רבים במהירות וביעילות.
"העניין המרכזי שלי בתחום המחקר הנו בצמחים המשמשים כמקורות המזון העיקריים בעולם, כגון צמחים ממשפחת הדגניים (חיטה, שעורה) והמורכבים (חמניות). לאחרונה, התפרסם בעיתון המדעי היוקרתי 'Nature Genetics', מאמר על פרויקט בו אני שותף. המאמר עוסק בביות דגניים, שבמהלכו הפקנו חומר גנטי משעורה שגודלה לפני 6,000 שנה ושנמצאה במערה במצוק מצדה. במחקר מצאנו שהשעורה תורבתה בגליל ונוכחותה מעידה על רצף חקלאי באזור, המגיע עד לראשית החקלאות בעולם.
"בפרויקטים בין-לאומיים שונים אנו מנסים להתמודד עם משבר המזון העולמי שנוצר בשל קצב גידול אוכלוסייה גבוה ושחיקת שטחים מעובדים בעולם. מחובתנו לספק את הדבר הבסיסי הזה שנקרא מזון לכל אחד ואחת. האתגר לא פשוט, דורש המון השקעה ויש צורך לשלב מגוון תחומים כדי להגיע לפתרונות".