מטפסת על הקירות מרוב כאבים בימי הווסת? יכול להיות שאת סובלת מאנדומטריוזיס. חודש המודעות למחלה. חלק א'
אם גם את מזדהה עם "אני מטפסת על הקירות מרוב כאב", "אני זוחלת לאופטלגין/נורופן", "בזמן וסת אני רואה כוכבים", אם גם את סובלת מכאבי מחזור קשים ומרגישה שימי הווסת הם ימי מחלה ושאת חצי בנאדם, ייתכן שאת סובלת מאנדומטריוזיס ואפילו לא יודעת על כך.
אחת מכל 10 נשים סובלת מאנדומטריוזיס.
מה זה אנדומטריוזיס?
אנדומטריוזיס היא מחלה גינקולוגית כרונית, הפוגעת בכ-10% מאוכלוסיית הנשים והנערות. המחלה נוצרת כאשר תאים דמויי רירית הרחם (אנדומטריום) גדלים מחוץ לרחם ויוצרים נגעים, בעיקר באזור האגן. הבעייתיות בהימצאות התאים הללו מחוץ לרחם היא שהתאים הללו ממשיכים "להתנהג" כאילו הם תאי רירית הרחם; הם מגיבים לשינויים הורמונליים בגוף האישה ומשתנים לפי המחזור החודשי. הם עשויים לגדול במהלך החודש, או לדמם כשמגיע זמן הווסת החודשית. הבעיה היא שלתאים האלה אין לאן להתנקז והם גורמים לדלקת מקומית, יוצרים נגעים המתיישבים על איברים פנימיים, יוצרים הידבקויות בין איברים ואף ציסטות.
התסמינים השכיחים יהיו כאבים קשים בזמן וסת או ביוץ וגם סימפטומים נוספים כגון הפרעות עיכול, הפרעות בדרכי השתן, קשיי פוריות ועוד.
התסמינים של אנדומטריוזיס יתחילו לרוב כבר בגיל הנעורים, לעתים מהווסת הראשונה. המחלה מתאפיינת בגילאים אלו לרוב בכאבים חזקים במהלך הווסת ולעתים אף התעלפויות, הקאות ובחילות.
אנדומטריוזיס היא מחלה פרוגרסיבית – היא עשויה להחמיר עם הזמן. לפעמים, עד שסוף-סוף מאבחנים, המחלה כבר חמורה ועלולה לגרום לכאבי אגן כרוניים לאורך כל החודש ולבעיות כרוניות נוספות במערכת העיכול, השתן ועוד. בנוסף, אנדומטריוזיס עלולה להשפיע על הפוריות, וכ-30-50% מהנשים יחוו קשיי פוריות.
האבחון
נשים רבות סובלות שנים ארוכות ללא כל אבחון, או הכרה בכאבים. רופאים רבים, לצערי, מקטינים את התופעה ושולחים את המטופלת הביתה עם נורופן או אקמול. האבחנה של אנדומטריוזיס לא תמיד פשוטה ולכן חשוב ללכת לרופא/ה שמתמחה בטיפול באנדומטריוזיס.
תהליך האבחון יכלול אולטראסאונד ובדיקות הדמיה נוספות, ביחד עם תשאול מדוקדק של המטופלת. אנדומטריוזיס היא מחלה חמקמקה שעלולה להיות קשה לאבחון ולעתים, בדיקות ההדמיה "מפספסות". מכאן החשיבות של רופא/ה אשר מכירים את המחלה ועברו הכשרה רלוונטית.
הטיפול
חשוב מאוד לציין – אפשר לטפל באנדומטריוזיס! זה אפשרי להאט (ואפילו לעצור) את התפתחות המחלה, ולהקל באופן משמעותי על הכאבים. תזונה, דיקור סיני, צמחי מרפא, יוגה נשית, עיסוי רחם, תוספי מזון, כל אלה משפיעים לטובה באופן משמעותי על אנדומטריוזיס.
מבחינת הרפואה המערבית, היות שאנדומטריוזיס הנה מחלה תלוית אסטרוגן, הטיפול המקובל יהיה דיכוי הורמונלי – מתן הורמונים ללא הפסקה, על מנת לדכא את המערכת הנשית. הטיפול ההורמונלי ניתן לנשים במידה שאינן מתכננות להרות בקרוב. באמצעות שליטה במצב ההורמונלי של האישה, ניתן למנוע שגשוג תאי רירית הרחם והיווצרות נגעים. במקרים קשים, הפתרון הוא ניתוח בו מסירים את הנגעים, אך בכ-30-40% מהמקרים המחלה תחזור תוך כחמש שנים מהניתוח. מכאן עולה החשיבות של הטיפול הטבעי באנדו, ועל כך ארחיב בטור הבא.
עד אז, הרבה בריאות, קרן מיכאלי
אולי יעניין אותך גם:
-
מוקירים את המילואים
רן קמינסקי הוא תושב ומזכיר קיבוץ אורטל. רב סרן (מיל') רן קמינסקי הוא מפקד פלוגת…
-
לך בכיוון החץ
אזור התעשייה בקצרין התקשט בשילוט חדש, קריא ונגיש. לפני כארבע שנים, הוקם צוות בכדי להציע…
-
על מסלול ההמראה
קצרין מתפתחת בקצב מסחרר. השבוע הונחה אבן הפינה לשכונת מגורים חדשה, בבנייה חצי רוויה. ראש…