קשה לראות איך מועצה יכולה להסתדר בלי תקציבים ממשלתיים, אך עם זאת, חשוב שלמועצה תהיה עצמאות כלכלית ולוּ הבסיסית ביותר. הדרך לייצר עצמאות שכזאת היא באמצעות יצירת מקורות הכנסה עצמאיים ובלתי תלויים.
עוד מעט, תעבור שנה מהיום בו התפזרה הכנסת ה-20. מאז אנחנו במערכת בחירות בלתי נגמרת, ללא ממשלה מתפקדת וללא החלטות וחלוקת משאבים מסודרת. הדבר גורם לכך שכספים שאמורים להגיע לטובת האזרח הקטן נתקעים ולא מנוצלים, כאשר אין באמת מי שמכוון את המדיניות וכבר אנו רואים פרויקטים שנתקעים, כאלה שמבוטלים ועובדי מדינה ונותני שירותים, החוששים מה יהיה עם כספם בתקופה הקרובה.
אנשי השלטון המקומי כבר הכריזו על יציאה לשביתה כוללת. משרד החינוך הודיע שמספר פרויקטים מבוטלים, כדוגמת בית הספר של החופש המתוכנן להתקיים בחופשת חנוכה ובהודעה שקיבלנו מהגן של הילדה, הודיעה הגננת כי מסיבת החנוכה תתקיים השנה ללא ההורים, מכיוון שהודיעו לסייעות שאין כסף לשלם להן עבור השעות הנוספות.
לאורך שנים, ובכל שנה בתקופת גיבוש תקציב המדינה, אנו עדים לדיונים בנוגע לקיצוצים מסיביים. כל תקציב משקף ניסיון לחלק עוגה מצומצמת בין מגוון רחב של אינטרסים העולים באותה תקופה. אין ספק שממשלות מצליחות לקדם נושאים, אך תמיד יהיו נושאים שימצאו את עצמם בצד ולא יזכו לתקציב המגיע להם. כמובן שזה כאשר יש ממשלה מתפקדת, שזה לא המצב בו אנו נמצאים כרגע.
לדעתי, גם המצב בשגרה, ובטח המצב היום, מחייב את הרשויות המקומיות לדאוג לאינטרסים שלהן בעצמן. אמנם קשה לראות איך מועצה יכולה להסתדר בלי תקציבים ממשלתיים, אך עם זאת, חשוב שלמועצה תהיה עצמאות כלכלית ולוּ הבסיסית ביותר. הדרך לייצר עצמאות שכזאת היא באמצעות יצירת מקורות הכנסה עצמאיים ובלתי תלויים.
מקורות הכנסה שכאלה יכולים להתבטא במספר דברים. הראשונה, כמובן, היא גביית הארנונה מהתושבים והעסקים בעיר. ניתן לראות בקלות שערים בהן גביית הארנונה גבוהה, המועצות יציבות יותר. כמובן, שצריך לסייג: ישנן ערים ומועצות, המורכבות מאוכלוסייה עמידה יותר ובכפוף לזה ניתן לגבות יותר ארנונה. מהצד השני, ישנן ערים "עניות" יותר, המורכבות ברובן מאוכלוסיות יותר חלשות. כמובן שריבוי תעשייה ועסקים בעיר לוקחים גם הם חלק נכבד בתשלומי הארנונה והגדלת מספר העסקים בעיר היא אינטרס ראשון במעלה לכל ראשות. הארנונה היא הכלי העיקרי של המועצות לקיים את שגרת הניהול השוטפת של העיר, כגון ניקיון, גינון ועוד.
עומק כלכלי
מקור הכנסה עצמאי נוסף שקיים לרשות המועצות הוא היכולת להפעיל חברה כלכלית ודרכה לייצר רווחים, באמצעות אחזקות שברשות המועצה, או בדרכים נוספות שיכולות להיטיב עם התושב. לדוגמה: הפעלת אתרי תיירות, כמו פארק הירדן והפארק הוולקני, על ידי החברה הכלכלית גולן, או הדוגמה הכי קלאסית באזורנו למקור הכנסה יציב – האוטובוסים הצהובים של החברה הכלכלית, שבמהלך תקדימי ברמה הארצית, מבצעים תחבורה ציבורית וכך גם מספקים שירות לתושב וגם מייצרים רווח לחברה הכלכלית, כסף שחוזר למועצה ולתושב, בסופו של דבר.
בימים אלו, כולנו רואים ששילוב של כסף ופוליטיקה יכול להביא לאסון. אך אני מאמין שבניהול נכון ובפיקוח הדוק, ניתן לבצע פרויקטים יפים שיכולים לייצר לרשות עומק כלכלי ואם זה גם ייצר שירות איכותי יותר לתושב – למה לא?
כמו שהמצב נראה כרגע, מועצה, שלא תבנה לעצמה עומק כלכלי, תתקשה להתמודד בעתיד וחלקן מתקשות להתמודד כבר היום עם משבר כלכלי כלשהו. מועצה שלא יודעת לעמוד במשבר תפסיק לתת שירות לתושביה והמשמעויות לכך הן רבות, מעבר לניקיון והגינון ויכולות להגיע להפסקת שירותי רווחה, חינוך ועוד.
ישנן עוד דרכים לייצר הכנסות. דרכים אלו הן עקיפות ונוגעות להגדלת ההכנסות מארנונה ומהגדלת היישוב וכשמדברים על מנופי צמיחה עיקריים, יש צורך גם כאן בסיוע תקציב ממשלתי ובתכניות ארוכות-טווח. דוגמה למנופי צמיחה שכאלו ניתן לראות בהחלטה להעביר את עיר הבה"דים לנגב. כך נוצר מצב שבו הביאו משפחות רבות של אנשי קבע לעבור לדרום כדי להתגורר בסמוך למקום עבודתם. החלטה שכזאת בכוחה להרים אזור שלם ולדעתי, אחד הדברים שחייב לקרות לאזורנו זה קבלת החלטה שכזאת שתשנה את פני האזור.
שבת שלום
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
תלמידים מצטיינים מנופי גולן לשיט יאכטות בהרצליה
15 תלמידים מצטיינים מ"נופי גולן" זכו לאחרונה להשתתף בשיט יאכטות במרינה של הרצליה, בזכות משפ'…
- נאות גולן - הרחבה היא צמיחה
בשנת 1978, הפך היישוב נאות גולן ממושב שיתופי למושב עובדים עם כשלושים משפחות. בתחילת שנות…
- מסך של שקרים- נשאר לנו רק להגיד תודה
בשבוע שעבר זכה הסרט "מסך של שקרים", יצירתן של ארבע בוגרות "נופי גולן", בפרס "סרט…