חוקרים מישראל, איראן, ירדן וסוריה שיתפו פעולה בכנס בין-לאומי לטיפול בתוצרת החקלאית לאחר הקטיף, במגמה להאריך את חיי במדף של הפירות והירקות
במהלך השבוע שעבר, התקיים בוורשה, פולין, כנס בין-לאומי בנושא הטיפול בתוצרת החקלאית, לאחר הקטיף, באווירה מבוקרת ומתואמת. באירוע השתתפו חוקרים ונציגים ממדינות רבות מרחבי העולם, על מנת להציג את הממצאים המחקריים החדשים ביותר בתחום ולקדם את נושא המחקר בטיפול בתוצרת החקלאית והארכת חיי המדף של התוצרת החקלאית.
את ישראל והגליל ייצג בכנס נציג "קירור גליל" והמעבדה לאחסון פירות בקריית שמונה, עמוס לוין, המכהן כסמנכ"ל החקלאות בחברה לפיתוח הגליל. לוין הציג ממצאים חדשים בתחום. למרות הבעיות הפוליטיות, במהלך הכנס נרשם שיתוף פעולה בין לוין לחוקרים ממדינות ערב, שבחלקן מחרימות לא פעם פעילות עם נציגים ישראלים – איראן, ירדן וסוריה.
נציגי המדינות הערביות שוחחו עם לוין וד"ר אוהד נריה, מחברת "סטאפק", החליפו ידע מקצועי במישור החקלאי (בנושאי טיפול לאחר קטיף ברימון ובתפוח) ואף הצטלמו יחדיו במסר של גישור ושיתוף פעולה. במהלך הכנס השתתפו כ- 120 חוקרים, חקלאים ואנשי תעשייה מ- 20 מדינות שונות.
מלבד שיח מקצועי והרצאות, התקיימו מספר סדנאות להעברת הידע המקצועי וכן התקיים ביקור בבתי קירור לתפוחים, גזר, תפוחי אדמה ובצל וסיורים במטעי התפוח, ברחבי פולין, הנחשבת ליצרנית התפוח המובילה באירופה, בהיקף של כ-4 מיליון טון בשנה.
עמוס לוין ציין כי במהלך הכנס הוצגו מספר מחקרים, המביאים בשורה לתחום אחסון תפוחים ואגסים, באוויר מבוקר ודינמי וכן טיפול באמצעות טכנולוגיות חדשות ומתקדמות להארכת חיי המדף של הפרי והגברת הפציחות והאיכות לאחר האחסון.
לוין: "הבעיה המרכזית היום בחקלאות הנה הטיפול בתוצרת החקלאית לאחר הקטיף, בשדה ובמטע, מאחר שיש פחת משמעותי לאורך הדרך, מהשדה עד למדף בבית. הפחת נאמד ביותר משליש מהתוצרת, דבר המקטין את כדאיות הגידול ופוגע ברווחיות של החקלאי. המטרה המרכזית היא לסנכרן את העברת הפרי והירק מהחקלאי לבית האריזה והקירור ולחברות השיווק, תוך שמירה מיטבית על ביטחון המזון, איכות הפרי והרכיבים התזונתיים והבאתו לשוק בפריסת זמן רחבה".