מצוק עורבים הוא היישוב הצעיר ביותר בגולן. למעשה אין זה יישוב השוכן "ליד קלע", אלא הרחבה של קלע עצמה, עם אותו ועד ומנהל קהילה. אייל פוני, מראשוני המתיישבים, מספר על הדרך מאז ועד היום, עם אנשים טובים בנוף הכי יפה בארץ
במוקד הפרק הרביעי של סדרת יישובי הגולן, נבחר הפעם היישוב הכי צעיר בגולן ובין החדשים בארץ – מצוק עורבים. באופן רשמי, מדובר בהרחבה של היישוב קלע, אך בפועל מבחינה קהילתית שני החלקים נפרדים.
אחת המשפחות שנכנסו לשלושת הבתים הראשונים שהחלו להיבנות במצוק בשנת 2003, היא משפחת פוני מראשון לציון. האב אייל שעזב את עסקי הקונדיטוריה במרכז, מספר כיצד הגיע דווקא לשם: "החיים בצפון לא היו חלום ילדות, אלא משהו שהתהווה בתקופת השירות הצבאי שחלק גדול ממנו עשיתי כאן. בגיל 40 תפסתי את האישה והילדים אחרי סופשבוע בצימר בחד-נס ובעקבות שילוט על תחילת ההרחבות שראינו, החלטתי לבחון את האזור. זיהיתי את הנקודה שבה הייתי מתאמן, הזעקנו את אוקו בלחסן ששיווק אז את המגרשים ותוך כמה שבועות סגרנו חוזה כשעוד לא היה שם אפילו בזנט. הכל היה אז שטח חשוף בכל הצבעים המוכרים בטבע וקשה לשכוח את המחזה הזה. באותו רגע, שמתי את הכומתה החומה על הראש והלכתי עם הראש בקיר, כי הבנתי שאם לא נעשה עכשיו, זה פשוט לא יקרה."
איך התנהל תהליך הקמת הישוב?
"בהתחלה, נציגי המועצה האזורית ליוו אותנו, אבל היה מנהל ממונה בשם ישראל בר שהיום הוא מנהל הקהילה של אלוני הבשן. הוא זה שקלט אותנו בגולן וליווה לאורך כל הדרך. לנו לא הייתה יותר מדי השפעה על אופי הישוב, אלא המועצה הכתיבה את הרוב והקימה מועדון לנוער, גני ילדים והדברים פשוט התפתחו ב'טפטוף'. אחר כך כשהגיעו עוד משפחות, נהיינו מעורבים יותר ואני החלטתי להצטרף לוועד הישוב. "
מבחינת הצמיחה, האם הישוב עמד בציפיות מאז 2003?
"לדעתי, אפילו התעלה מעבר לציפיות. לפני תשע שנים היינו 10 או 12 משפחות ומאז בכל שנה, מגיעות חמש נוספות. בשנה האחרונה, התפתח כאן קצב מטורף שאילץ אותנו כבר להתקדם לקראת שלב ב' שאותו יתחילו לשווק בקיץ."
הקשר בין הרחבת מצוק עורבים לישוב קלע אלון שהוקם ב-1991, לא מתנהל באופן טבעי ובכל זאת, אייל מנסה להסביר: "השם הרשמי שלנו שרשום גם במשרד הפנים הוא קלע. 'מצוק עורבים' הוא השם התיירותי שניתן בשביל הצימרים – כיוון שמחצית מהמשפחות כאן בנו צימרים, הן החליטו להדביק את השם התיירותי על שם נחל עורבים שנמצא 300 מטר מאיתנו. מדובר באותו יישוב עם אותו ועד ומנהל קהילה שנבחרים כל כמה שנים, אבל תושבי קלע פחות מעורבים כי מדובר באנשים יותר מבוגרים."
איך מתפתח הישוב בתחומי החינוך והקהילה?
"אנחנו מוגדרים כישוב קהילתי, אז משתדלים מדי פעם לקיים יחד אירועים משותפים לכל הגילאים. יש פעילות חינוך בלתי-פורמלי במועדון היישובי, גן, פעוטון ובית כנסת שמהווה אחד ממקומות המפגש לתושבים. אני בטוח שדברים ימשיכו לקרות בזכות המשפחות הצעירות שיגיעו ולקראתן הישוב נערך בימים אלו בסיוע של החברה כלכלית, החברה להתיישבות והמועצה. לשם כך, הגיעו חמש קראווילות לישוב כדי לאפשר לחבר'ה שכירות זולה בזמן שהם ממתינים לבניית הבית."
אייל המנהל כיום חנות תבלינים במתחם וואסט, רואה עתיד ורוד מאוד עבור מצוק עורבים: "בתקופה כזו קצרה הייתה התפתחות מדהימה – הגן והפעוטון מלאים, כך שאין לי ספק בהמשך ההצלחה. לפני 12 שנים לא האמנתי שתוך עשור, נהפוך ליישוב יחסית גדול בזכות הקצב הגבוה. כשיש מולך את הנוף הכי יפה בארץ ולצדך אנשים טובים, אין סיבה לא להישאר אופטימיים."